Има един сигурен начин да премерите качеството на живота в една непозната за вас страна и това е кафето. Разбира се, тук говорим за добрата стара Европа, където кафето все още си е ритуал.
В последните години София се превърна в добра дестинация за пиене на кафе и не само.
Заедно с новата Mokka ще ви разходим из широкия център на София, из няколко любими наши кафенета, в които топлата напитка не е ежедневна необходимост, а изживяване.
Mokka-та, която тестваме, е новият фейслифт, а за онези, които не я познават от предишния ни кафе тур, нека припомним, че тя е маневрен градски SUV - 4x4, 1.4 Turbo ecoFLEX, бензин, 152 к.с., 6-степенна автоматична скоростна кутия и Start/Stop бутон.
Сутринта ни започва от ъгъла на ул. "Бачо Киро" и ул. "Екзарх Йосиф", където на мястото на една бивша "Оnda" от няколко години двама майстори на кафето и приятели - Николай и Станислав, развиват ново кафене със сложното име "From Barista coffeе and more".
Кехлибарената Mokka се вписва идеално в логото над входната врата. Barista, както е популярният никнейм на заведението, е на партера на красива бизнес сграда, добър пример за това как новото строителство може да се впише хармонично и безконфликтно в околната среда.
В Barista освен стандартните еспресо, лате и капучино, може да пиете и турско кафе, както и кафе от френска преса, аеропреса, вакуум кана.
Ако имате повече време, можете да разпитате за филтрацията, със сигурност ще научите интересни неща.
В Barista знаят, че еспресото е 25-30 милилитра, а всичко по-дълго от това вече е "американо". Тук имат и собствен бленд кафе, който можете да смелите на място и да купите за вкъщи.
Следващата ни среща е в една друга бивша "Onda" - тази до Английската гимназия на "Дондуков".
Сега заведението се казва Barka. Препоръчваме ви да опитате френската им преса - намираме я за невероятно ароматна и направо вкусна.
Нямам супер късмет, тъй като пристигаме точно през голямото междучасие, взимаме по едно лате за из път и даваме път на младите.
За разлика от предишния път, когато Mokka-та ни се видя една идея твърда като возене, този път гумите й са по-меки и карането по паважа не е никакъв проблем. Освен това катерим безпроблемно тротоари - там, където Зелената зона го изисква, и паркираме лесно с нашите 4,30 м. дължина, което определено си е компактен размер, без ни се налага да караме малка кола.
Решаваме да включим и едно по-стандартно предложение в нашата селекция - а именно Costa на ул. "Шейново".
Благодарение на веригите, човек знае, че може да получи едно и също кафе и във Варна, и в София, а дори и на Терминал 2, а според нас Costa е от добрите вериги. Собственият им бленд, който можете да купите за вкъщи също не е за пренебрегване.
Кафе, кафе, но в един момент човек огладнява, затова леко разширяваме менюто и слагаме в навигациятa на Mokka-та "Сирене и вино за приятели" на ул. "Иван Асен II".
Мястото е чудесна комбинация между квартална млекарница и локал за бързо хапване, който работи и в събота.
Грабваме по един сандвич с телешко, кифлички със сладко за десерт, и разбира се, едно кафе Ришар. Това е другата марка, която харесваме заради предвидимостта. С нея големи грешки трудно стават.
За финал решаваме, че искаме да отидем на място, което много ще ни отива - гледаме оранжевата Mokka и в главите ни изникват тенис кортове. Ако Leo в тенис клуб "Малееви" не може да ни направи едно ristretto, то тогава каузата да докажем, че София е уютно място за любителите на кафе, би била загубена.
Като пристигаме още един път се уверяваме, че цветът на нашата Mokka и клеят по корта си говорят на един език.
Въпреки че ние ви направихме един по-скоро бавен тур, препоръчваме ви, ако се срещнете с нашата Mokka, да натиснете по-силно газта. Ще останете приятно изненадани.