Одисея 2001 - 2013

Още задъхан от тичането след работа до района на Пожарната за интервю в поредната рекламна агенция, оставям член на култова навремето банда и настоящ криейтив директор да ме информира за теста, с който ще ме остави насаме за половин час. От отговорите ми зависи дали ще продължа кастинга. Първият въпрос, около който Bic-чето ми вече се нервира, e:

Как ще довършите изречението: "Яна бухнали гащи имаше..."

Спомням си безкрайно дългите безработни дни на последните дванайсе години, когато интервютата, на които ходех, бяха повече от тези, които давах. Тогава веднъж се пробвах като декоратор последователно в цели три столични сладкарници - Неделя, Пчела и Лагуна.

Коя е любимата ви реклама?

В третата ме взимаха въпреки висшето - все пак формувах тлъсти задници на русалки за норматив, но женското жилаво тесто от неудовлетворени плътски желания там честно казано ме стресна и избягах.

Кой е човекът, стъпил първи на Луната?

Малодушието да си нося кръста от тлъсти задници на русалки все пак предизвика съдбата и тя не забрави месец-два по късно да ме спусне не къде да е, а в епицентъра на вселенската фабрика за захар, знанието ми за който бизнес се изчерпваше с 9.99 на колегата Фредерик.

Коя е столицата на Северна Америка?

За разлика от Бегбеде обаче, аз и до момента не притежавам достатъчно надеждно литературно "въже", с което да избягам от захаросаните облаци, защото светът е голям и бюрото по труда дебне отвсякъде.

С какво ще допринесете на нашия екип?

Така че се задоволявам да живея с дилемата на президента Линкълн - да самоотменя "доброволното" си Робство, или да се боря да спечеля Войната със сиренето, газта и тока; с дилемата на студента Разколников - да се предам ли, или да продължа да помогам на банките да продават повече безлихвени "брадви", с които социално слабите сами да разсичат главите си. С една дума, истински живея само когато умирам, като дъртия Лестат - замалко в съня.

Отговорът ви на втория въпрос ни заинтригува, бихте ли се обосновали?

Изобщо, да продадеш душата си днес е невъзможно. Всеки я иска под наем, а наемите на единица човешки морал толкова са паднали тези дни, че пред ловкия посредник на организираната посредственост просто нямаш избор.

Какво има на нощното ви шкафче?

Освен това, казано е, ако си с талант - развий го. Нали? И аз, бога ми, точно това правя. На колко маркетинг отдели съм помогнал и помагам, да сеят тонове щастие с изминал срок на годност? От рекламите със скромното ми участие, зомбираният от алчност търговец изглежда безкористен, винаги готов да помогне за каузата самарянин.

Какво е съдържанието на джобовете ви, без да проверявате?

Но не искам прошка. Само колкото по-ниско падам, толкова по-често да ме повишават. И на монитора на всеки продаден от мене телевизор, греховете ми да се излъчват по Първа програма.

Имате право на едно желание, след края на теста, какво ще е то?

Поезията е да кажеш нещо с друго, което не е то, казал художникът Иван Ненов навремето. Слаб две. Това е дефиницията на рекламата, не на поезията, макар, че в един момент човек не знае, от огъня или от студа изгаря.

Коя е най-мащабната рекламна кампания, която ви е впечатлила?

Кенче след кенче, гоня плъзналите към девствените територии на характера ми авто-въпроси с бирени капачки в джоба. Зърното ми е твърде фино за да захрани втора цедка, казват. Това не знам какво означава, но знам какво има на нощното ми шкафче - сидикейс с любими филми, подредени по азбучен ред. Отварям го на "О" и си пускам режисьорската версия на най-великата рекламна кампания евър, дело на човека, стъпил първи на Луната.

П.П. След края на текста имате право на едно желание, какво би било то?

*Текстът е публикуван за първи път във вестник "Преса".

#1 deowin 12.04.2013 в 17:56:38

Като цяло приятно четиво, но малко претенциозно заради няколко хилави и ненужни паралела. Също, Big = Bic?

#2 Borracho 12.04.2013 в 18:08:24

Безинтересно.

#3 Зелен Бетон 12.04.2013 в 19:01:17

> Как ще довършите изречението: "Яна бухнали гащи имаше..." „... и те се спукаха.“ Когато нещо бухне, значи ще се спука. Или ще спихне – което е пак един вид спукване, само че плавно. Това не е проблем, разбира се. Проблем е, когато някой си мисли, че едно бухнало нещо може да си стои така во веки веков. Няма такъв филм. > Коя е любимата ви реклама? Имаше една на Хонда – дето всички чаркчета в една безсмислена система сработват безупречно едно след друго – и завършва с „Isn't it nice when things just... work?“ Самият клип не е нещо впечатляващо, даже е малко скучен. Безкрайно уважавам обаче мисленето на човека, който се е сетил за концепцията. > Кой е човекът, стъпил първи на Луната? Нийл Армстронг. Не знам защо помня името. В човешката памет се събира какво ли не. > Коя е столицата на Северна Америка? Административно няма такава. Символично – Ню Йорк е силен претендент. > С какво ще допринесете на нашия екип? Сигурно с различни неща, зависи. Може би най-вече с това, че ще гледам под различен ъгъл. Нямам навика да се обаждам, за да подкрепя или да възразя на някого; правя го само когато виждам нещата в ракурс, в който очевидно никой друг не ги вижда. И се обаждам не за друго, а за да допълня картината. Непълните картини ме дразнят. Всъщност има едно нещо, с което категорично бих могъл да допринеса: ако някъде нещо се случва не както трябва, аз ще го видя. Дали ще кажа, че съм го видял, е въпрос на конкретна ситуация. Но че ще го видя, е вън от съмнение. (Един приятел преди време каза – ако беше станал коректор, досега да са те причакали зад някой ъгъл с една тухла и да са ти видяли сметката...) > Отговорът ви на втория въпрос ни заинтригува, бихте ли се обосновали? Нямам никакъв проблем да обоснова всеки свой отговор. Ако случайно съм отговорил без основание, мога да обясня съвсем точно защо съм решил да отговоря така. Но не помня кой точно беше вторият въпрос. > Какво има на нощното ви шкафче? Май нищо. Когато лягам да спя, там си слагам телефона, за да ме буди сутрин. Понякога има чаша от вино или опаковки от разни неща. Но в момента какво има, нямам спомен. > Какво е съдържанието на джобовете ви, без да проверявате? Мога да кажа съвсем точно (без точната сума на монетите в десния външен джоб на якето и на банкнотите в десния заден на джинсите). Кой джоб ви интересува? > Имате право на едно желание, след края на теста, какво ще е то? Ако искате да си приказваме още, да излезем навън, защото искам да си запаля една цигара. > Коя е най-мащабната рекламна кампания, която ви е впечатлила? Трудно може рекламна кампания (а и каквото и да било) да ме впечатли с мащаб. Или ако нещо го стори, бързо го забравям (мащаба). Размерите са за да се измерват, записват и съпоставят. Струва си да запомниш замисъл, съдържание, послание, усещане или същност. Другото са детайли. > П.П. След края на текста имате право на едно желание, какво би било то? Да отговоря на въпросите. Току-що го направих.

#4 паяка 13.04.2013 в 15:56:23

И аз отговарях на въпросите, докато четях. Отговорът на "С какво ще допринесете на нашия екип?" силно наподобява този на Зелен Бетон, не защото съм зла и дребнава, не че не съм такава, а защото винаги съм със широко отворени очи и много внимавам във всичко. Беше ми приятно това четиво, всъщност.

#5 паяка 13.04.2013 в 16:39:25

http://www.youtube.com/watch?v=dYW5ccyohrM

Новините

Най-четените