Транссексуалните пробиват и във видеоигрите

Докато в Уганда затварят доживот за различна сексуалност, а в Холивуд звезди неочаквано признават нетрадиционна ориентация, темата за ЛГБТ* навлиза бавно и незабележимо и в компютърните игри.

Една от последните части на популярната поредица Assassin's Creed въведе нов герой - Авелин де Грандпре, която е пример за ЛГБТ персонаж. Самата игра представя две организации - асасините и тамплиерите. Докато асасините се борят за опазване свободната воля на хората и отстраняване на тираничните лидери, тамплиерите искат човечеството да бъде спасено чрез упражняване на контрол.

Фармацевтичната организация "Абстерго" използва хора като тестови обекти в своята Анимус машина, която позволява четенето на генетични спомени и тяхното възпроизвеждане във виртуално пространство.

Това пренасяне на спомени чрез генетичния материал от един герой върху друг дава възможност за интерпретации относно сексуалността на героинята Авелин де Грандпре.

Тя е единственият представител на асасините, който не отбягва безполовите дрехи и шапки, а вместо това носи мъжка триъгълна шапка, риза и панталони. В част от мисиите на Авелин войниците, които я преследват, повтарят реплики като „Измъква се!", „Хванете този мъж!" и др.

Със сигурност тази грешка не е случайна. Всъщност така дори звучи по-смислено. Те вероятно наистина мислят, че фигурата, която виждат е мъжка, защото Авелин е облечена по този начин от главата до петите.

Ако някой изслуша скрития аудио лог с интервюто на „Тестови обект 1" в играта, ще му стане ясно, че човекът, който преживява женските спомени в своята Анимус машина, наистина е мъж. Цялото интервю звучи като изповед на човек, който разказва какво означава да бъдеш трансджендър.

Мъжкият глас говори за усещането да бъдеш мъж в женско тяло. А относно Авелин, той казва, че „хората очакват от нея да се държи по определен начин" и че „тя е объркана".

И в киното

Докато въпросът за сексуалната ориентация полека се промъква във видеоигрите, то темата не е нова за Холивуд. Списъкът с имена на актьори с нетрадиционна сексуална ориентация е дълъг и редовно нараства.

През 2009 г. обаче Рупърт Еверет посъветва младите си колеги да не афишират сексуалността си. Според него признанието му отпреди 20 години е съсипало актьорската му кариера. По думите му няма проблем, ако хетеросексуални мъже играят гейове, но обратното е немисимо.

Актьорът Нийл Патрик Харис обаче доказва обратното с ролята си на сваляча Барни в сериала „Как се запознах с майка ви". Барни е автор на цял наръчник с опитно проверени идеи как може да се свали жена.

Сред актьорите, които не крият сексуалността си, са още Сър Йън Маккелън, известен с ролята си на Гандалф във „Властелина на пръстените" и Синтия Никсън - Миранда в сериала „Сексът и градът".

Преди дни канадката Елън Пейдж също обяви, че е хомосексуална. Това стана по време на конференция на тема как да се помогне на младежите с нетрадиционна сексуална ориентация да го съобщят публично и да се справят с първите реакции на отхвърляне в обществото.

*ЛГБТ - лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора. Термин, който официално се налага като коректен за обозначаване на хората с нетрадиционна сексуалност.

#1 Borracho 26.02.2014 в 13:37:37

Няма никакъв проблем във видеоигрите да има сцени на пениси влизащи в мъжки ануси, стига все пак на обложката да си пише 18+. Проблема е, че педерастите гнусни искат на обложката да пише 3+. Ето това вече е проблема.

#2 Borracho 26.02.2014 в 13:54:53

Минус ли ми сложи бйе, малко fag-гномче

#3 Борката 26.02.2014 в 14:57:25

Влизат с бутонките насекъде...

#4 Borracho 26.02.2014 в 15:53:14

Да живее хомо-секса! http://www.youtube.com/watch?v=nB1VN6l037A

#6 nPoMeTeu 26.02.2014 в 21:15:16

Денис, не разбрахме мнението ти по темата. Иначе съм съгласен с мнение №1, който изчерпа темата на 100%!

#7 Шпек Народен 26.02.2014 в 21:15:55

Значи той затова Гандалф все гледаше да ги гушне тия малките хобити ...

#8 qhasper 26.02.2014 в 21:50:39

Всички по бункерите! Гейовете нападат, света свършва! Borracho, никой не иска да пише 3+, освен може би ти, за да имат смисъл тензухените ти аргументи.

#9 kael 27.02.2014 в 08:04:16

Не случайно това е най-бездарната игра от всички асасини все пак правена е от убисофт софия.... цялата игра е збъркана тотално... и тук не говоря че има нещо лошо в това да има обратни персонажи, напротив - няма нищо лошо в това. Проблема е че тя реално трябва да има биологични деца иначе няма как обект 1 да и е наследник и да има достъп до генетичната и памет. Тоест става една мешаница... хем обратна - хем има деца; не е роднина на дезмонд и няма роднинска връзка с роднинското дърво на дезмонд но има Eagle Vision - дарба която само наследниците на адам и ева ( тоест прародители на дезмонд ) имат... и не спучайно са тези проблеми - като за начало тя е трябвало да бъде жена на конър но нашите калпазани от убисофт софия са решили да я направят обратна без да се замислят какви парадокси вкарват... Колкото до самия персонаж - много добре че е жена освен туумб рейдър, метроид и ремембър ми не се сещам за други ААА заглавия които да имат женски протагонисти... колкото до статията напълно безсмислена е... да персонажа е такъв... голяма работа в българия някой като чуе гей и си загубва ума сякаш небето пада

Новините

Най-четените