Брандовете на нацизма

Колкото и да не ви се вярва, поне веднъж сте използвали продукт на компания, която в някакъв момент е работила за нацистите.

В наши дни, нито едно от тези дружества не би могло да бъде свързано с Третия Райх, но историята помни.

Всяка от посочените компании отдавна се е отрекла от режима на Адолф Хитлер и го е нарекла едновременно чудовищен и нерентабилен.

Вижте в галерията върху кои известни брандове завинаги ще стои петното на нацизма!

#1 valerianski 10.07.2015 в 10:11:00

Тази статия е класически пример за нискокачествена пропаганда.

#2 Гризли 10.07.2015 в 10:12:03

"... създаването на "народен автомобил". (Това е превод от английски на думата "Volkswagen")" Моля?! Може ли още веднъж някой да ми прочете това на глас?! Превод от английски?! Das Volk и der Wagen явно са английски думи, не знаех... Явно докато съм учил немски в училище се е оказало, че през цялото време съм учил английски! И чак сега осъзнавам защо след като започнах да уча английски френския ми стана толкова разбираем... Руският език също е много модерен през последните години, явно ще трябва да започна да уча испански

#4 boris 10.07.2015 в 10:53:54

Те и "Круп" сигурно са произвеждали по голямата част от оръдията.. Що за статия е това? Айде за Кока Кола или Форд е любопитно, но да твърдите, че през ВСВ за немското правителство са работили ...немски компании е нелепо..

#5 Шамито 10.07.2015 в 13:49:30

Фетиша на пазарната икономика –ПАРИТЕ следват победителите.Човешките ценности са последен приоритет но не съм сигурен дали съществува такъв.Хайде да не се отплесваме че е тема недолюбвана от власта.

#6 Nikkor 10.07.2015 в 14:44:03

Поуката тук е друга. Че независимо от нацисткото им минало, икономически субекти не се унищожават. както направихме ние с АПК например, щото били комунистически. Ами остави ги в пазарни услови и който се справи - плува, който ли не - потъва. Кока кола е най-малкиия пример в случая. Просто са продължили да продават оцветена, подсладена и газирана вода на третия райх. Форд е най-фрапантния. Продавали са и на хамериканското правителство и на нацистите с които същото това правителство е било във война. Пък хамериканската авиация като е бомбардирала Кьолн, много е внимавала да не падня някоя бомба върху заводите на Форд в Кьолн. И те си стоят там до ден днешен. Германия не унищожи Мессершмид след войната, нито Байер, нито Хенкел. Хюго Бос е най-малкия сред тях.

#7 panayotepich 10.07.2015 в 20:03:14

Пърътъ немъ цвет, ризииш и...

#8 veselavesela 10.07.2015 в 20:36:02

@6 Много добър коментар! В повечето случаи бизнес интересите са над всякакви идеологии. Нещо повече - идеологиите са функции на капитала. За съжаление или не / зависи отт гледната точка/.

#9 D-Fens 10.07.2015 в 20:52:52

Чупите рекорда по шабесгойщина. По-противно про-еврейски настроено микро пасквилче придружено от още по-противно слайдшоу надписано с пропагандни текстчета не бях срещал скоро но няма проблем стига да направите същите за другите световни брандове постоянно наливащи милиарди в проекта "съществуване на държава на име Израел". Боя се че слайдшоуто ще се получи много по-дълго а парите "цяла вселена".

#11 deowin 10.07.2015 в 22:29:10

Не ми е ясно докога ще търсим етика и морал в компаниите, и после ще се цупим, че не намираме. Естествено, че няма да намерим. Основната цел на компаниите е максимизиране на печалбата в полза на собствениците й - частни или акционери. Основната цел на политиците е да създадат законови рамки и условия, в които стремежът на компаниите към по-голяма печалба да е насочен в посока на максимална полза за целия народ. Цялата тежест върху всички въпроси, които се отнасят към етика, морал, опазване на общи ресурси и прочие, пада върху хората от управлението на държавата и върху народа като пряк избирател на управляващите си представители. Така че аз ще продължавам да се надявам, че компаниите ще са напълно откъснати и незаинтересовани от всякакви етични и морални въпроси, а политиците ще си вършат работата да им ги налагат като законови рамки и системи за стимулиране на видове поведения, които са в полза на народа, който ги е избрал. Икономическите предприятия нямат задължения към този народ - те не са създадени и не са избрани от този народ, не са под негов пряк контрол, нямат изконни общи интереси с него. Според мен фирмите, които се управляват според някакви ценности (например, религиозните на шефа), са изконно повредени и несъвместими с основополагащи принципи на капитализма и пазарната икономика. Тази система може да работи много добре, стига да се прилага подходяща дисциплина. И не, налагането на морални ценности върху компаниите (какви, чии?) не само, че не е нужно, а е вредно за всички.

#13 Harry 11.07.2015 в 08:34:38

Прасчо, стига с тая либерастия, тия мантри вече се изтъркаха, соросоидите сте смешни, за 25 г. нищо ново ли не измислихте, о-о забравих, в Америка се измислят нещата, вие само ги рецитирате, художествено. Капиталистите не са някакви жертви на "рамките", които задавали пилитиците, политиците отдавна са собственост на големия капитали точно големият капитал прави политиките, войните, революциите, грабежите... а, забравих - и финансира соросоидите у нас и по света! В САЩ пресата (контролирана от големия капитал) отначало представя Хитлер като спасител на света и точно Хитлер пръв прокламира Новия Световен Ред, повторено десетилетия по-късно от Буш баща, - нямам съмнение че Хитлер е човек на интернационалния финансов капитал, предимно еврейски, и именно те го финансираха, те създадоха Третия райх за свои цели, най-високопоставените функционери на хитлеровата партия бяха от еврейски произход, когато решиха го унищожиха. Именно тия неудобни истини обясняват логично фактите от горната статия, да ИГ Фрабен е произвеждала Циклон Б и през цялото време компанията е еврейска собственост, не на Хитлер. През Първата световна война Британия отнема Палестина от Османската империя и я подарява на Ротшилд, и до сега той е собственик на по-голямата част от Израел, европейските евреи получават нареждане да заселят Палестина и да възстановят библейския Израел, да не са луди да оставят уредения си комфортен живот и да заминат за камънаците в древна Юдея, за наказание и за да ги накарат да заминат, спонсорите на Хитлер нареждат тяхното преследване, младите да заминат за Палестина, старите да измрат от работа и мизерия в нацистките концлагери, работейки до смърт за Новия Световен Ред.

#14 Harry 11.07.2015 в 08:41:23

Аспиринът не е измислен, отдавна са знаели за ацетилсалицилатът, добивали са го от сока на върбата, младият еврейски химик е открил начин да се синтезира промишлено, постижение за човечеството, и до днес той е незаменим. Крем Нивея също е изобретение на еврейски химик, но антиеврейското говорене е преднамерено търсено, и много глупави хора се хващат на тази измама. А тя работи за световния ционизъм.

#17 Spider 14.07.2015 в 18:06:56

Коментар 11 на deowin е най-точният коментар по темата - така работи капитализмът. А тия тъпотии за соросоидите, Ротшилд и евреите може спокойно да си ги заврете в...

Новините

Най-четените