Старите гларуси

Толкова афтършейв има върху себе си, че може да излети като голяма пеперуда от седалката на автобуса. Но по-добре аромат, отколкото сплъстена мазна коса и лош дъх. Човекът на седалката до мен е от любимата ми порода - Старите гларуси. Запътил се е към своите петдесет (а може би 50+, кой знае) с онзи небрежняшки дух и походка, каквито е имал и на своите двайсет и... И задължително усмивка.

Пътуването е толкова дълго - командировка до Варна, че след вестниците, списанията, бегъл поглед върху Силвестър Сталоун на екрана в автобуса, чиято усмивка върху лицето е гипсирана от ботокса и май някакъв инсулт - почти като рисуваната на Жокера, и влизаш в диалог.

Има нещо в добрия смисъл на думата старомодно, когато ти говори Стар гларус. В един вежлив и игрив стил на двайстия век, в който изреченията са непременно дълги, сложни, захарнопамучести. Когато всяко простичко намерение, дори това да заговориш жената до теб, е замаскирано с твърде много думи. Даже пита не искам ли да си разменим местата, ако "ще се чувствате по удобно до прозореца"... На първите стотина километра още сме на вие.

Дали ще се чувствам удобно?! При последното ми пътуване в самолет връстникът ми до мен така беше разположил лактите си, че се принудих да се събера на останалите две трети от обема над седалката. Не че ми беше трудно, но определено - супер некомфортно. Иначе беше симпатяга - и симпатично похъркваше близо час...

Не бъркайте Старите гларуси с петдесетгодишните, дето ги тресе хормонът. Старите гларуси, по мои скромни наблюдения, живеят за флирта, усмивката, мига - е, ако има и секс, накрая, но така, както си следва - като десерта с кафе след вечеря. Не искат да повторят подвига на Херакъл, който спал за една нощ с петдесетте щерки на цар Теспий.

И за какво им е - най-хубавото в тях е, че са повърхностни. Не се напрягаш, подават ти репликите, връщаш ги, а за краткото време - в автобуса, ресторанта, самолета, се чувстваш обилно намазана с плажно масло.

В Старите гларуси, които са си изчезващ вид, откъдето и да го погледнем - не само поради поколенчески, а и поради чисто цивилизационни причини, има една прекрасна черта, която, уви, няма как да предадат на следващите. Невероятната им заразителна жизненост.

Вече виждам как при много съвременни (български) мъже това вече е рудимент, апендикс, без който може. Сякаш е модерно да си черноглед - май го бъркат с реалистичен, объркан - ами, просто търсиш себе си има-няма докъм четиридесетте, много зает - предимно с фейсбука си и други форумни занимания, недоволен - защото, мхм, ми умниците са недоволни, нали... Това, да си жизнен и енергичен някак, абе изглежда просташко и провинциално.

Има ли нещо на този свят, което да отчае Старите гларуси? Вероятно ако един ден някоя млада жена им отстъпи място в трамвая. Видях как подобен жест покърти един, да речем, на годините на Джак Никълсън господин, взрял се замечтано в профила на шеметна брюнетка, въздигаща се на 12-сантиметрови токчета до него.

Ето по това - и май само по това - се родеят с нещо от огроооомното сърце на Дон Жуан, този ненаситен търсач на женската всичкотия. И май прокълнат да не може да се насити с/от нито една жена.

Кой от Старите гларуси може да каже: "Аз притежавам честолюбието на завоевател. Чувствам, че сърцето ми би могло да обича цялата земя. И също като Александър Македонски бих пожелал да съществуват и други светове, за да мога и над тях да разпростра любовните си завоевания..."

Всеки уважаващ себе си - и жените, от Старите гларуси е първо ценител, естет по душа - освен по обноски. И освен това е наясно, че (почти) всяка жена си пада по романтиката - била тя и китайско производство... И ментетата радват, когато са поднесени-изречени от сърце.

Старият гларус не пропуска да ти запали цигарата - не помня от колко време не ми се е случвало. Май не ме е впечатлявало, че никой от познатите и приятелите ми не го прави, но ето, някакси ти става приятничко. Леле, май ставам като майка ми, която си въздиша как кавалерството някакси изчезвало от тоя свят... Ама защо тия момчета не помагат на дамите си с връхните дрехи, пита тя край гардеробната в Народния.

Ами защото... Едва ли го смятат за важно. Дали?

Едва ли стават за връзка. Но успешно могат да бъдат доставчици на приятни мигове.

Старите гларуси не си падат по екстремните преживявания, няма да ви изненадат с драматични изстъпления, нито диви сцени на ревност. Всичко се развива като в естрадна песен. Виж, може зад гърба ви да се усмихнат подканващо на някоя друга жена, но какво пък - и много други, не от тая порода, ще го направят.

Със сигурност не гледат на любовта като на зъбобол (по Хайне), нито като на нелечима болест и божествено чудовище (ама какви са тия работи) като Казанова. Самите те са доказателство за успешна и ефикасна терапия - излекували са се безброй пъти от нея.

Иначе как биха могли да се втурнат с усмивка, понесени от облака афтършейв, към следващата жена.

В кой хотел ще отседнеш във Варна, пита събеседникът ми от пътуването. До морето, казвам. Разбира ме и не настоява повече. Пристигаме, слизаме и виждам как той с усмивка пита жена, която се опитва да си измъкне чантата от багажника: "Да ви помогна ли..."

#3 Voin 06.02.2011 в 13:59:46

Няма нужда да го съжаляваш Теа, тойй, човекът, си е изживял своето. И си го е изживял добре. За съжаление сте вие, жените. Младите в частност. Защо ли? Миранда го е казала много точно: "Старият гларус не пропуска да ти запали цигарата - не помня от колко време не ми се е случвало. Май не ме е впечатлявало, че никой от познатите и приятелите ми не го прави, но ето, някакси ти става приятничко." За съжаление сте, защото не знаете какво е да сте наистина ухажвани. Все още има мъже, които го правим, но сме толкова малко, че дори не се усещате. Поощрявате посредственоста и дори не се усещате, защото рядко ви се случва да се запознаете с някого, който наистина да ви накара да се почувствате желана, при това без дори да намекне за креватни занимания /е, не че това не е крайната цел на занятието- разликата е във финеса обаче/. Та затова не ги съжалявай, те нямат нужда. И да не вземеш се засегнеш сега, че говоря специално за теб. Говоря за жените като група в случая. И не ми обяснявайте, моля ви, как вие сте изключения, мен това не ме засяга.

#6 Оня Дето Го Трият 06.02.2011 в 16:27:14

Старите гларуси верно са галантни пичове, но и жените от тяхното поколение май не са толкова мрънкащи като днешните (които явно смятат,че това им вдига ранга) Ако млад или стар гларус си направи труда да проследи темите на писаниците на Миринда тук, не само не би й палил цигара, ами би захъркал дълбоко с кеф и с желание повече да не се събужда ако може.... с надежда нещо по-позитивно да му се присъни

#7 Rowan 06.02.2011 в 17:44:56

Тази авторка не се научи, да не пише статии като я гони ПМС-то. Всичките мъже са и криви, ако я отсвириш и не и обръщаш внимание си селски темерут, ако проявиш възпитание и уважение към нея, просто защото е жена - си гларус.

#8 Miss Ivano 06.02.2011 в 19:56:46

Днешните мъже-хай-лайф-гъзарчетата, дето ще те изблъскат от таксито и ще се качат преди теб, с дебелото коремче от пържоли и уиски , а иначе са мениджерчета на компании - НЯМАТ грам стил, класа, възпитание... Важното е косата да сме я сресали през средата и да сме извадили от гардероба ризата с хавайски мотиви- ала сводник, и като се снимаме в заведенията задължително да придърпаме някоя чаша, чиния, да не би някой да си помисли,че са недояли или недопили... п.с. Браво, Миранди! Отново точно наблюдение- флиртът е изкуство, което до съвършенство е владеел Казанова . ...А, при някои, както става ясно, може и... без.

#9 Оня Дето Го Трият 06.02.2011 в 20:26:47

@Miss Ivano Виж мисс, ако това ти е представата за "днешни мъже", как да ти кажа.....смени си средата, в която се движиш. Крайно наложително е

#10 Miss Ivano 06.02.2011 в 21:10:46

@ Оня Дето: Блародаря за препоръката . Това е само наблюдение... Идеята на написаното е по-скоро за маниера, поведението, дори... и ако не стане, а не само там, където 98% става . Ти би ли си направил труда да запалиш цигарата на непозната жена от компанията - без подтекст в това? Или да извикаш такси?

#11 Оня Дето Го Трият 06.02.2011 в 21:43:54

@ Miss Ivano Баси, паленето на цигарата ли е върха на желанията ви? Не звучи като да е чак толкова неизпълнимо.... Но ako извикам такси за непозната мадама подтекста е пределно ясен и за двамата, не мислиш ли?

#12 pueblo 06.02.2011 в 22:40:14

мисс, наистина ли го разправяш това за паленето на цигарата и таксито?в смисъл за подтекста..... ако е така,верно трябва да смениш компанията.... абе хора,вие къде живеете бе,да го уеба...? а тоя дето го трият вика:"Но ako извикам такси за непозната мадама подтекста е пределно ясен и за двамата, не мислиш ли? " ....ами ако и за нея има изобщо някакъв подтекст в това(щото за тебе явно има),значи си попаднал на поредната малоумна пача-така,че успех

#13 Miss Ivano 07.02.2011 в 12:33:21

@ Пуебло, Оня, сменям, сменям! Между другото в подтекста няма нищо лошо, но не е гот само той да те води, за да направиш нещо галантно, ала „старата генерация”. Чичковците-свалячи си имат стил. Да, вече са отминали славните времена, но пък могат да дадат някой урок на младите :Р. П.п. случката с таксито е истинна. Успешен ден!

#14 fALLEN 07.02.2011 в 13:26:00

ако извикам такси на жена - подтекстът е ясен - искам да се разкара. кво сложно има в тва... а ако некоя почне да си въобразява, че като и дам огънче, има подтекст, щото се мисли за върха на сладоледа и че всеки иска да я чука - това си е нейн проблем. аз лично подтекст в огънчето не влагам.

#15 fALLEN 07.02.2011 в 17:42:59

мис дрис, викаш старите свалятчи - ами нали точно, защото са свалячи, техният подтекст е винаги ясен и винаги само един? ей ама тва новите тлъсти фолкаджийки сте много глупаво племе бе...

#17 Miss Ivano 07.02.2011 в 23:16:34

Може да е ясен, ама ако не им върже мацето, не тропа с крачета и не ръси обиди... @ 15 /Фолън-ЬО, хич не съм тлъста да знаеш, а пък- фолкаджийка- никак. Чети повече, пич, куца ти не само възпитание, но и възприятия... Спорът с теб рязко и изведнъж ми напомни борба в кочина със свиня, а аз никак не искам да се цапам ... Приятна вечер!

#18 pueblo 08.02.2011 в 04:12:48

Мис Ив, изобщо не съм визирал твоя сваляч с корема и таксито(доколкото разбирам ,казваш,че това е истина) говорим по принцип,да го уеба.... ще те питам нещо, свързано с вашите любими ,стари,уморени гларуси.ако ми отговориш-ще те призная кога се дава огънче на жена? и кога жена,пали на мъж?

#19 Miss Ivano 08.02.2011 в 10:49:43

Пуебло, това е лесно: Огънче се давало на хубава жена и на тъп мъж . Класика! Приятен ден!

#20 pueblo 09.02.2011 в 06:38:39

класическа заблуда,дарлинг! огънче се дава на красива жена,и на добър сваляч..... далече си от истината,както се допусна.......

Новините

Най-четените