Няма личности - няма път

"Кадрови недостиг" е главната причина за "липсата на алтернатива". Това са фрази, които с повод и без повод се употребяват у нас: във властта и опозицията, в държавата и общините, в големия и дребния бизнес, в културата и спорта...

Обществото може да излезе от ступора на оцеляването, само ако се вгледа в отделния човек, ако се опита да го подкрепи по трудния път на свободата и изграждането му като личност. В периода от Освобождението до наши дни личността е подценявана, преследвана, мачкана и унищожавана.

Обществото ни не пести случайния куршум за Алеко Константинов - в спора за една крива нива. Нашето общество е отгледало и изучило офицерите, които с тел удушават Гео Милев заради една поема. Двайсетина години по-късно, за една карикатура, с лопати е умъртвен Райко Алексиев...

Десетилетия ние не успяваме да прочетем и критично да анализираме страници от историята си. А те не са маловажни, защото в тях се крие истината за собственото ни обезчовечаване.

Не ме разбирайте погрешно. Лекотата, с която България се лишава от светлите си умове, не е по-различна от онази, с която всеки ден зачеркваме деца и възрастни, болни, бедни и богати...

След като кървавата вълна на терора около 1944 г. се отича, обществото се отдава на мирен труд. А на челно място в списъка на режима с преследваните отново е личността. В науката, културата и икономиката бързо свикваме с посредствеността - основна характеристика за следващия половин век.

Нашето общество приема безконечните жертви. Трудовите злополуки в архаичния металургичен комбинат "Л. И. Брежнев" (чиито останки са популярни като "Кремиковци") и себеподобните му остават скрити за хората в страната.

Всяка година страшната ни армия, без да воюва, дава по 20-25 жертви, а генералите потриват довлно ръце, защото на учението "Щит на Варшавския договор" има трима загинали, което ще рече: "Не само съветските другари знаят как се правят такива маневри". По същото време, в иначе добре замислените трудови войски, цари беззаконие, унижение и робска експлоатация.

Тези войски бяха закрити след като 14 войници загинаха в катастрофа на връщане от поредната анагария за приятел на началника.

Предходният режим правеше кадрова селекция само в редиците на правоверните партийци и така изолира хиляди учители, лекари, учени, инженери и творци, които не влизаха в тази категория.

Сблъсъкът между система, която цени - и оценява - личността, и такава, която по презумпция я пренебрегва, бе с предизвестен победител. Накрая едните правеха - и правят, мерцедеси, а другите трабанти...

За случващото се в последните двайсет години ще си послужа с думите на видния журналист от миналия век Данаил Крапчев. По повод националното крушение след трите войни, той пише: "Нашият елит се показа като авантюрист във външната политика и като паразит във вътрешната. Управляващите на България се оказаха твърде малки за великата задача, която им предстоеше. И катастрофата дойде сама по себе си".

Днес нашите политици трудно могат да бъдат авантюристи във външната политика, макар, че понякога на някои от тях това много им се иска. За съжаление трябва да признаем, че по отношение на вътрешната политика, повечето от тях продължават да се държат като паразити, които гледат на общите блага като на лична плячка.

Очевидно е, че и този елит не е на висотата на проблемите, пред които е изправен. Такъв елит трудно може да реши задача, която надхвърля битовите му щения - дрехи, бижута, имоти, скъпи коли... Но е безспорно и че този елит е излъчен от нацията, той е логично следствие, а не причина за собствената си посредственост.

Кръгът се затваря. "Кадрови недостиг" е главната причина за "липсата на алтернатива". Направеното в България за последните 130 години, за да ни дава самочувствие на хора с достойнство и чест, е плод на усилията и жертвите на личности, надмогнали собствения си интерес в името на общото благо.

Всъщност те са претворили на дело постулата, че идеализмът е висша форма на егоизъм, защото ако с твоите усилия обществото живее по-добре, то и ти ще живееш по-добре.

Стига да не те застрелят за някоя крива нива, или да те удушат за една поема или да не те пребият за една карикатура. Иначе сме лицемери, спор няма. За мнозина от българите величието на миналото е наше общо наследство, а низостите на историята ни са работа на другите.

Днес можем да отскочим до село Алеко Константиново, или да се разходим в обновения парк "Гео Милев", а ако имаме повече време може и да разгледаме някоя изложба в галерия "Райко Алексиев".

Но ежедневните жервти на войнстващата простащина няма да могат. Ние сме изгубили загиналите в безбройните катастрофи с автомобили, автобуси, влакове и кораби, но и голяма част от хората, причинили тези трагедии. Това статистиката не го брои. Пометените на бул. "България" са четирима, а не двама, защото безразсъдните шофьори са жертва, както и беззащитните пешеходци.

Нашето общество е проспало лумпенизирането на огромни групи хора, а еднооките ни закони не могат да съдят гордостта и породения от нея гняв. Следват агресията и убийствата, но тогава въздаването на някаква справедливост е малка утеха. Без време от този свят са си тръгнали поредните неосъществени, съсипани или унищожени личности. Преходът може и да беше мирен, но в никакъв случай не и безкръвен.

"Не бива да се откажем от личността, допустимо е да се откажем от живота и понякога трябва да се откажем от него, но не и от личността, не и от достойнството на човека, не и от свободата, която е неотделима от достойнството". Пише го Николай Бердяев.

Това не е утопия, това е нашето спасение. Всички, които са жертвали човешката личност, са погинали - и древните демокрации, и древните империи. Който зачита човека, той не може да не търси средства за решаването на проблемите му.

Дискриминирайки по социален, етнически или политически признак младите хора в България, поредица правителства се лишиха от потенциала и дарованията на тези момчета и момичета.

В царството на посредствеността гладът за успехи замъгли съзнанието ни.

За капак националният отбор в най-успешния ни колективен спорт няма резервен разпределител, икономиката ни няма теоретици и практици, способни да подготвят и осъществят стратегически план, а властта и опозицията изглеждат все по-безалтернативни в селото и града, в столицата и държавата.

Кадрова криза или подценяване на личността?
Как мислите...

#1 Pozzi 11.08.2011 в 09:17:39

...толкова интересна статия...оригинална също...защо заспах на 3-ти ред, защо

#3 Оня Дето Го Трият 11.08.2011 в 10:02:49

@ ком. 1 Може би защото сбърка форума - пред статия в сп. Бласък би останала будна....знам ли... А статията е прекрасна и дяволски точна - чест и почитания за автора! Жалкото е че никой не обръща внимание и не се замисля върху тези неща.... Обзалагам се, че и коментарите надали ще надхвърлят 10

#4 Лайнол Мастията 11.08.2011 в 10:15:29

Хубава статия,поздравления за автора! Леко тъжна,но интересното е,че не ми навява тъга,а ми вдъхва оптимизъм!

#6 sake 11.08.2011 в 10:28:30

Конфликтът-"личност,общество"отдавна е загубил крясъка си и какво е това общо благо,какви са тези "картофи"?!Общество просто няма,има политици-комисионери,консултанти,милионери,окопали се пожизнето във властта,а отделния човек някак си все оцелява отпреди "зората на прехода". Къде са личностите?Та те:лекари,инженери,икономисти и прочие специалисти вече поне 15 години са извън пределите на страната ни. Работят си като таксиджии,месари и чистачи и хич не им пука. Да се завърнат?За кога и за какво? Та те са вече по на 50,моите приятели,набори,а за младите не знам.Ако доживея до тогава,ще Ви кажа.

#7 Душко Добродушков 11.08.2011 в 10:37:10

Бих бил благодарен на автора ако може да даде данни колко войници загиват примерно в турската или гръцката армии в мирно време. Защото за съжаление при тогавашната 115 000-на армия неминуемо ставаха инциденти от различен вид-несръчно боравене с оръжие, неспазване на указанията за сигурност, нещастни случаи с военна техника и т.н. Дори по време на моята служба 6 години след 10-ти ноември, когато вече беше намален личния състав и срока на служене от 2 години на 1,6 година имаше такива случаи и едно момче се самоуби на поста си по време на караул.

#8 lele male 11.08.2011 в 10:54:27

Първоначално ”личност” е означавало „маска”, роля, която актьорът е изпълнявал в театъра. Личността е „социалното лице” на човека, същността на неговата социална роля... и се формира, развива, избира от човека в неговия жизнен път… тя е неповторима негова същност. Семейството, като „единица” на обществото формира първоначалното развитие на личността. В днешно време вътрешно-смейните стресори, както и социалните такива, трудно формират "личности"... В България в момента сме останали само „маски”... Не знам до колко на тези "маски" им е останало достойнство ... Кадрова криза или подценяване на личността – според мен нито едно от двете....уффффф къде и аз с махмурлука баш най-сериозната статия отворих...

#9 veselavesela 11.08.2011 в 11:22:39

Как да има общество при нация, която толерира посредствеността. Водени от низки страсти и закостеняли стереотипи налагани ни през годините, не само не желаем да признаем нечие превъзходство на ума, гениалност и талант, но ако го осъзнаем бързаме да го отречем, принизявайки го до собствените си еснафски критерии . Личности има, но са индивидуалисти, често сами предпочели анонимността пред грозната гледка от стотици крака готови да се протегнат и спънат нечий възход.

#16 My Majesty 11.08.2011 в 12:03:13

Личности има, но системата в момента не ги иска. Защото личността има характер и принципи, които да отстоява. Партийното функционерство в България наистина обезглави партиите от личности,защото самите партии бяха съдадени според олигархично-мафиотския принцип. В момента партиите са изправени пред дилема - да променят изборните закони, така че да дадат възможност на личностите да се появят и изявят или да запазят капсулацията, която им гарантира запазване на пари и влияние. Те засега избират второто. Никой не ги притиска достатъчно, за да искат доброволно да се променят. Вижте безличните кандидати за президенти, вижте шепата мушмуроци, които във всеки град са изпълзяли да стават кметове и общински съветници. личностите старателно ги няма в тази схема, защото никой нормален и уважавещ себе си човек няма да се нареди в листи с мошеници и силно компрометирани хора. В България няма елит - има хора, които се самообявиха за елит.

#19 Doberman 11.08.2011 в 17:29:43

Всъщност личността се кове по-силно от най-здравото желязо. И личности има, имало е и винаги ще има. Колкото по-прецакана е системата, толкова по-силни ще бъдат ТЕ, които са успели да се изградят в нея. И това е неоспорим факт (за тия които са се интересували малко повече от история). Не разбирам защо точно паразитите и политиците са виновни за това, че според вас у нас няма личности? Всъщност те са се затворили в един свой свят, който е в пъти по-крехък от нашия и зависи от нашия. Затова е въпрос на време той да бъде разбит и затова веднъж слезли от високите етажи на властта те никога не се връщат там. Личности има и те правят мерцедеси от трабантчета, просто голямата маса не го разбира, не го вижда, не иска да го вижда, защото й е по-удобно да се жалва и да обвинява "мутроподобния премиер" или "силиконовата проститутка, която печели пари с плейбека си". Булшит е това и всеки с повече акъл го знае. "Раждането" на една личност не се случва в спокойно време, още по-малко в уредена държава. Вижте какво се случи в Норвегия. Една от най-уредените държави в Европа, а какъв цирей се пръкна там? Нямало личности... има, пичове, има и още как! Просто не се виждат... все още. А и как да се видят? Нали има по-важни неща... нали трябва да поразсъждаваме, как за 130 години сме мачкали личностите... И как това била исконно наша национална черта... Все едно само ние ги избиваме... А Кенеди? А Лутър Кинг? А Столипин? А покушенията срещу Де Гол? А ... списъкът е безкраен! Не сме били се грижили за творците си... Да почвам ли и тук да изреждам? В науката е същото... Нека не си приписваме "заслуги" и "поведение", което не е свойствено само у нас. Пак повтарям личността се ражда сама, независимо от това колко е "зле" положението, а в повечето случаи благодарение на това. Не може всички да сме "личности" в онзи идеалистичен смисъл, който вкарваме в тази дума. Няма и да бъдем. На мен лично статията ми хареса нищо, че я вкарвам в графата "сляпо хленчене". Личности у нас има, не им се обръща внимание, защото или не са достатъчно големи или са прекалено големи. Пък и много по-лесно е да ги търсим под дърво и камък, вместо просто да ги признаем.

#20 Light Worker 11.08.2011 в 18:53:24

Всеки от нас е Личност, ако реши да е такава, разбира се. Всеки може да стъпи здраво върху верен и добър път. Светлите исторически личности, които авторът е посочил са следвали такива светли пътища; не са се тюхкали, че няма пътища и личности, които да ги "водят". Не ни трябват "личности", нека бъдем ние самите такива. Не ни трябват чужди пътища, можем да вървим по свой път. Статията изразява безпокойство върху напълно ирационален и несъществуващ проблем. Ерудицията и силата, които лъхат от написаното са могли да се вложат в посока на нещо ерудирано и силно. Така и ще сране някой ден, когато авторът бъде готов с някои вътрешни осъзнавания.

#25 KingoftheROAD 12.08.2011 в 00:56:07

Ама ний дося се лекувайми от чумътъ комунизъмъ, и социализъмъ. Ся като разкажем игрътъ и капитализъма ко че прайм?

#26 Ashkroft 12.08.2011 в 18:38:18

Добре написано господин Панков, дано само да няма случайна акция "прогледналия" в дома ви, както все по често взе да се случва напоследък. Мотото на Цецко наследено от едно не толкова далечно минало - "Нет человека нет проблема" или модерното решение "Няма народ няма престъпност". Със здраве и нощувайте на хотел за по-сигурно...

#28 Rowan 14.08.2011 в 07:18:51

Едно време дъртия (лека му пръст) викаше: "Човек с пари е личност, човек без пари е ла*но". Толкова по въпроса, може да си каквато си искаш личност, но като си захлупен, последна дупка на кавала, без пари и световно неизвестен, полза за обществото от теб - никаква. Поредния нереализиран и недооценен гений. Всеки с по над 100 френда у сурат-тефтера си мисли, че е значим и се изживява като "личност", пък в реалния живот е кръгла нула. Хубав въпрос задава автора накрая, но колко от тези които се мислят за личности, наистина са такива?

#29 My Majesty 14.08.2011 в 12:05:17

То пък щото в Бг едни личности с пари - да ти умре коня! В България човекът без пари за другите е нищо, а онзи с пари е лайно. Ако парите правеха човека.....тоз дето ни стана премиер що го няма никакъв като личност И не само той, примерите са прекалено много.

Новините

Най-четените