#Кой обра Икарите

"#Кой, кой, КОЙ" - това бе мотото на тазгодишното издание на театралните награди Икар, които бяха раздадени на церемония в Народния театър снощи. Статуетките за главни роли взеха Владимир Пенев за "Скъперникът" по Молиер и Лилия Маравиля за "Г-жа министершата" по Бранислав Нушич.

Най-доброто представление е „Професия лъжец" на Теди Москов във Варненския куклен театър. Наградата за режисура отиде при Иван Добчев за постановката „Възвишение" в Пловдивския театър, адаптация по едноименния роман за Възраждането на писателя Милен Русков.

Добчев отсъства от церемонията и не можа лично да получи наградата, както и Яна Борисова, наградена за сценария на "Хората от Оз".

Отличията на поддържащи роли отидоха при Александър Кадиев - отново за „Скъперникът", и Ина Добрева за ролята на Елена в "Презрението" на Жан-Люк Годар в театрална работилница "Сфумато".

С награда за цялостен принос бе отличен Стефан Мавродиев, навръх 70-годишнината му. Статуетките Икар на Съюза на артистите в България се връчват в 16 категории по традиция на 27 март - Международен ден на театъра.

Тази година церемонията бе под ръководството на режисьора Стоян Радев, известен правителствен критик, и водена от Мила Люцканова и Герасим Георгиев-Геро.

#2 паяка 29.03.2014 в 12:22:00

"Тази година церемонията бе под ръководството на режисьора Стоян Радев, известен правителствен критик" Айде стига де, статия за изкуство е.

Новините

Най-четените