Скотове

По-страшно от не-щастието, заразило българите, е оскотяването.

Отпадане на всякакви морални и психични задръжки, което позволява на един човек да се нахвърли върху друг, за да го пребие и/или убие по садистичен начин. Мотивът е без значение - дълг за две пити кашкавал, пиянски спор около маса, глупава закачка в дискотека, неправилно изпреварване... Или, като при Яна, удушена в Борисовата градина преди близо година, страх от разкриване на психопатско изнасилване.

Деградация на личността, която откриваме от чичото в автобуса до нас, който се пресяга да удари тийнеджър, закачил го неволно с раницата, до псувнята, изригнала при пререждане в Макдоналдс, засечка с кола, велосипедист, бавещ нечий автомобил. Трудно ще видите подобни сценки в която и да е страна на запад от нас. А ако ви се случи, неминуемо ще последва намеса на хората наоколо и на униформените.

Как, освен с деградация, да си обясним защо преди 3 години 30-годишният тогава Димитър Лазаров уби с нож 22-годишния Христо Миланов, вместо просто да откаже сделка за кола, която не е негова? Убива го, за да му вземе "Мерцедеса", а после се опитва да избяга зад граница.

На 14 юни 22-годишният Николай Йорданов от София изчезна с фирмения бус, с който зареждаше хранителни магазини. Вчера заловиха 30-годишния Адриан, който го е горил и нарязал с нож. Убил го в София, после качил парчетата от тялото на колата си, за да ги разхвърля из Врачанско, родния му край. Ръцете на Николай бяха открити в река Огоста. Адриан, безработен от дълго време, тероризирал и семейството си, както се разбра.

Страшно е колко лесно все повече хора в България прекрачват границата, след която от нормален човек вече си жесток до смърт, готов да обиждаш, биеш, нараняваш, вземаш заложници. Извършителите, чието житие-битие става известно след залавянето им, си приличат по няколко неща, въпреки разлики в социалния статус: неспособни на самоконтрол, неспособни да се справят с негативните си емоции и преживявания, тотална липса на емпатия и на стабилен семеен и приятелски кръг. Доминантата в ценностната им система? Собственото им оцеляване.

Докато реже лента след лента на пътища, пътни възли и жп участъци, премиерът Борисов няма време да брои лумпените и скотовете, които се множат. Не е негова работа, но и никой не го прави. Оставяме ги да нараняват, изнасилват и убиват, а после убийците - самите те жертви, лесно биват осъждани.

(В случай че ги хванат. Единайсти месец тече от 19 септември м.г., когато 74-годишният Гаврил Петков от Ябланица застреля сестра си, племенника си и 15-годишния му син в спор за имот - най-обикновена селска недостроена къща. Казал им: "Ще ви изтребя!" и изпразнил пълнителя. Оцеляла, сериозно ранена, съпругата на племенника му и големият син, който Гаврил преследвал, но не успял да убие... А Петков не е заловен. Както и обирджията на инкасото от 1.5 милиона лева Георги Енев.).

Преди десетина дни приятелката на Николай - Демира, каза в предаването на Милен Цветков по Нова телевизия: "Българският народ е толкова гладен и озлобен, че някой може да е отвлякъл Николай. В джоба си имаше около 1500-2000 лева...".

Милата, позна. Оказа се и по-лошо. Приятелят й е бил рязан с нож и горен. Сякаш на Адриан не му е било достатъчно просто да го убие, за да вземе парите и да откупи впоследствие колата си, а го е мъчил, за да си "изкара" на един беззащитен човек агресията и злобата, трупани от несретник като него.

А къде всъщност да си го изкара безработният Адриан, дори и да усети - той или някой от семейството му, че с психичното му здраве не всичко е наред (което не значи, че е луд - да не се бърка). Не може да отиде на психолог - може да няма пари и информация, нали все някой трябва да го насочи, а няма и клинична пътека. Други опции: курс по психодрама, курсовете на Норбеков, лекции на ТЕД... Не става. Разбира се, не всичко опира до парите, а до образование, среда, социален статус. Повечето от "изтрещелите" изобщо не смятат, че имат нужда от помощ и биха пребили всеки, който им я предложи.

Какво е правел по цял ден Адриан, преместил се от Северозапада, най-западналия и беден край в България и цяла Европа, в столицата? Убивал времето, висейки в пицария в "Овча купел", където се запознал с Николай, който пък я зареждал с продукти. Как се е издържал не е ясно - все пак е плащал наем за апартамент, хранел се е, пушел, пиел и т.н. На театър или концерт със сигурност не е бил.

Депресията и нервните кризи, които спохождат все повече хора, са на практика нелечими в България. "Все по-често в Спешно отделение постъпват млади хора с нервни кризи. Почти всяка вечер спешните екипи оказват помощ на хора с депресии и неврози, сред тях преобладават тийнейджъри и студенти", заявява пред в. "Струма" шефът на Спешно отделение д-р Владимир Рабаджийски от болницата в Благоевград по повод момиче, което докарали там след раздяла с приятеля й.

В един семинар за щастието, организиран през изминалия уикенд от фондация Credo Bonum на банкерката Цветелина Бориславова, някакъв гуру обясняваше: "Макар че не можем да променим света, в който живеем, можем да променим гледната си точка". Зависи накъде ще насочим телескопа си - към положителните събития или към проблемите. Тези розови диоптри са май твърде конформистки и в унисон с властовата култура.

Как да го разбираме - да не се втренчваме в повишенията на ток, парно и природен газ от 1 юли, нито в статистическите данни на ЕС, че 56 на сто от българите може да си позволят само 3 от 9 основни стоки и услуги, а да вдигнем телескопа към... някоя ухаеща на битум отсечка от магистрала "Тракия", снощния оргазъм или последното чакарака на някоя X-сия?

А защо всъщност да не можем да променим света, в който живеем? Скотовете не могат. Но на другите да не би да е забранено...

#1 Бобо 02.07.2012 в 08:59:19

Насекъл момче за 2 кг сирене, изял съседа си, обезглавил учителка , носел човешка глава в ръка, изнасилил дете, те тея работи стават у бантускотия и даже отвън нея, но винаги извършени от нашенци . Защо. Генетично ли е ? Такива престъпления нема и у африканските джунгли, къде белите хора одат на сафарита. Некой го написа: нашенеца е страхлив, коплексиран, агресивен тапегьоз . Винаги излизащ страхливо от дупката си , изотзад, да огледа, оцени и прояви агресивната си страхливост, наречена наглост, но не тази на мусулманите, която е открита и доста често смела. А една такава , дето лъха на шубе и подлост. Бих казал- скрита, поради страх, агресия !

#2 Блуждаещ читател 02.07.2012 в 09:45:46

Не сме по-различни от другите народи. Онези по-назапад обаче от векове са набутвани в религиозни, законови, културни и всякакви други рамки. И това им държи обществото сплотено. А на балканите от век и половина само революции се правят. Няма сплотяващата роля на религията. Законът е врата в полето. Традицииите комунизма положи големи усилия да ги унищожи. И ето го резултата. Малкия човек се спасява поединично. Колкото му стига културата въпитанието и морала.

#3 Bird With Teeth 02.07.2012 в 09:51:29

Бобо, я пак се върни и прегледай източниците си, а след това потърси малко нови. Едва ли аз ще съм най-подходящия защитник на българина, но пък такива генерализатори като тебе, няма как да са прави.

#4 Бобо 02.07.2012 в 10:20:59

Птицо със зъб, ако сакаш да се изграчеш по допросот, кажи барем защо. Яз бих се радвал да ме обориш ,ама не писукайки като врабченце за зърно а: ясно , точно и категорично. Ако не можеш, те тогава се изказвай за случая, не за мойте писания( които не претендирам да задължават някого като притчи библейски). Просто си бръщолевим у сайто. Така че олаби жилата и изграчи какво мислиш за българина.Та да разбереме и друга по положителна гледна точка! Дай боже, ако може. Друготояче е ползвайки твоят похват, че те наречем птиче с едно око! Нема да се обидиш, нали. ?

#5 quince 02.07.2012 в 10:26:50

За съжаление много добра статия. И аз изтрещявам от време на време. Не ми е минавало през главата да си го изкарам на някой все още де. Но като се замисля непрекъснато си го изкарвам на другите. Пиша кофти коментари, мръщя се на хора, които с нищо не са ми виновни, карам се с близките. Не съм от хората, които ще започнат да се усмихват на околните, когато някой им даде знак по радиото, но напоследък се опитвам да разбера, че на никой в България не му е лесно. Всъщност мнозинството от хората са с много по-сериозни проблеми. И затова много внимавам и се опитвам да се държа добре, с разбиране и с уважение към всеки. Отдавна си мисля, че ако се уважавахме малко повече светът ни щеше да е много по-добро място. В България това чувство липсва и това се усеща особено силно ако се прибираш някъде отвън. Дори от Турция да е. Уважението обаче започва от самия себе си, минава през семейството и тогава стига до училището, работата и улицата. Емпатията, колкото и парадоксално да звучи започва от състрадание към себе си. Така че, за да се промени нещо, ще трябва сами на себе си да си влезем в положението

#6 Бобо 02.07.2012 в 10:32:56

Сакам да допълним, мислим че за всичко са ни виновни, гърците, турците, србите, комунизма, Иван Костов, тройната каолиция и Бо Бо.

#7 Borracho 02.07.2012 в 10:53:49

Е, в бастиона на демокрацията USA такива неща се случват всеки ден, в бастиона на комунизма - Русия също, даже в Русия са още по-нечовешки изверги. Не че оскотяваме, просто се изравняваме с водещите нации. Поне в нещо да ги настигнем В чалгарско-мутро-феодална "държава" като наща няма по какъв друг начин да се развиват нещата.

#9 Borracho 02.07.2012 в 12:04:44

Лицемерна статия деби. Значи 20 години мутрите бият, убиват и заравят народа по поляни и чукари и не беше пробелм, сега народа почна да го прави същото помежду си и изведнъж голям проблем?!?!?!

#10 fALLEN 02.07.2012 в 12:14:41

първо, спрете да се излагате, казаха ясно, че момчето не е дължало никакви пари на този безработен тъпанар. второ, едва ли го е рязал и горил, докато е жив, стига с тия свръхемоционални изблици, като на некоя истеричка в пмс. по-вероятно е да се е опитвал да си покрие следите... колкото до оскотяването - не е бедността виновна. виновна е селташката тарикатщина, селтака, както е известно, гледа да не се мине и да не изстине. добави малко простотия и много малоумие и ето ти скот. за оскотяването е виновен основно комунизма, в кой друг строй се унищожи интелигенцията и управляваха най-проститте и малоумните? в коя друга държава е куул да си мутра, тарикат, проститутка, чалгаджийка, курва? или поне далавераджия на дребно, например на битпазара в малашевци. такива ми ти работи, минке. лека му пръст на момчето, както и лека и пръст на нормалността в българия!

#11 fALLEN 02.07.2012 в 12:17:08

фриде, права си, от там се почва. ама като ги гледам и малките скотчета... то скот ще създаде нов скот, да не очакваш некой айнщайн или паганини да се пръкне в котилото за скотове?

#13 lele male 02.07.2012 в 12:34:14

В самата Библия пише да правим това, което искаме другите на нас да правят. Значи, ако искаме да ни уважават, и ние трябва да показваме уважение. Ако искаме да не ни се подиграват, и ние не трябва да го правим. Ако искаме да ни се усмихват и да са мили с нас, и ние трябва да се усмихваме и да сме мили. Ако искаме да ни обичат, то се подразбира – и ние трябва да показваме любов. Ако правим на другите това, което искаме на нас да правят, то, сигурна съм, рано или късно ще ни се отговори по същия начин... П.С. Ако всеки срок пускат на учениците филмът "Предай нататък", поне в главите на младото поколение може да се набие нещо положително...

#14 Scooby Doo 02.07.2012 в 12:51:27

Ако в първите 7 години не им е набито в главите нещо положително, просто няма смисъл.

#15 Scooby Doo 02.07.2012 в 12:54:02

Това е от днес: "Мутри пребиха шофьор на тролей в София", защото му засекли пътя пък той спрял в Мерцедеса им. И се оказало после че всичките са криминално проявени. Демек те си живеят по този начин и ще продължават да го правят.

#16 Bobby_gBG 02.07.2012 в 12:59:42

13 lele male | 02.07.201212:34 В самата Библия пише да правим това, което искаме другите на нас да правят. -------------------------------------- Или ако не друго - поне да не се прави на другите това, което не искаш да ти направят на теб...

#17 fata morgana 02.07.2012 в 13:29:00

“43 на сто от хората у нас - най-много в ЕС - са заявили, че не могат да си позволят поне през ден да ядат месо, риба или друга богата на протеини храна. 50 на сто не могат да си купят нови дрехи, 11% нямат два чифта удобни обувки, а 16 на сто – мобилен телефон” В тази връзка от вчера правя изчисления как точно да ида на море и сметките ми не излизат... А не знам дали е от ПМС –то или нещо друго, но тази история за 20-годишното момче дето го накълцал влашкия циганин за едното нищо, ме потресе тотално. Повсевместна, неописуема диващина – без начало и без край.

Новините

Най-четените