Сами сме си виновни

Битката между половете е в разгара си. По данни на Pew Research Center, делът на жените на възраст между 18-34 години, които твърдят, че успешният брак е едно от най-важните неща в живота им, е нараснал с девет пункта от 1997 г. насам - от 28% на 37%. При мъжете пък се наблюдава обратната тенденция. Процентът, съгласен с това твърдение, е паднал от 35 на 29%.

Вярвате или не, съвременните жени искат да се омъжат. Проблемът е, че мъжете нямат такова желание


Така наречената оскъдица на подходящи мъже (да се чете "подходящи за брак") е една от горещите теми напоследък. Голяма част от медиите реагират на факта, че за първи път в историята, жените съставляват по-голямата част от работната сила в САЩ и доста европейски страни.

Освен това, те получават повече дипломи за висше образование. Какъв е проблемът? Този нов феномен е променил отношенията между мъжете и жените.

Като автор на три книги за американското семейство и неговото пресичане с поп културата, съм прекарала 13 години, изучавайки взаимодействието на социалния дневен ред със секса, родителството и джендър ролите.

През това време съм говорила със стотици, а може би и хиляди мъже и жени. Правейки това, случайно се натъкнах на една субкултура от мъже, които без капка несигурност са ми заявявали, че никога няма да се оженят. Когато ги питам защо, отговорът е винаги един и същ.   

"Жените вече не са жени"

Да твърдим, че връзките между половете са се променили значително, е, меко казано, омаловажаване. От сексуалната революция насам се наблюдава дълбок преход в начина, по който жените си взаимодействат в мъжете.

Мъжете не са се променили особено - те не са претърпели революция, която е изисквала това от тях, ала жените са се трансформирали почти изцяло.  

Казано накратко, жените са гневни. Освен това, те са в отбранителна позиция, макар че често не го осъзнават. Това се дължи на факта, че са възпитани да мислят, че мъжете са техен враг. Въоръжени с това ново разбиране, жените избутаха мъжете от пиедестала им (жените си имаха свой собствен пиедестал, ала феминистките ги убедиха в противното) и се възкачиха на него, за да вземат това, на което са били научени, че по право е тяхно.

И сега мъжете нямат къде да отидат.

Именно тази динамика - мъжете са лоши/жените са добри - унищожи връзката между половете. При все това, мъжете пак излизат виновни, когато любовта започне да не върви. Та те са виновни още от както феминистките излязоха по улиците за първи път през 70-те.

Ами ако за оскъдицата на подходящи мъже и неспиращата война между половете са виновни - дръжте се здраво - жените?

Никога няма да чуете това в медиите. Всички статии и книги (а и публицистични предавания и сериали) напоследък поставят жените в центъра, докато мъжете и децата са на задната седалка.

Ала след десетилетия на потискане на мъжете в западната цивилизация, на средностатистическия мъж вече му е писнало. Омръзнало му е да му се повтаря, че има нещо фундаментално сбъркано в него. Че ако жените не са щастливи, то това е по вина на мъжете.

Противно на това, което казват феминистките като Хана Роузън, авторка на "Краят на мъжете", така нареченият възход на жените не е заплаха за мъжете. Напротив, това ги вбесява. Освен това то подкопава способността им да си бъдат самодостатъчни с надеждата, че някога ще издържат семейство.

Мъжете искат да обичат жените, а не да се конкурират с тях. Те искат да се грижат за семействата си и да ги защитават - това е в ДНК-то им. Ала модерните жени не искат да ги оставят да правят това.

Това е голямо нещастие, но за жените, а не за мъжете

Феминизмът служи много добре на мъжете: така те могат да правят секс само срещу едно "здрасти" и дори живеят с гаджетата си без особено много отговорности.

Жените са губещите в случая. Не само са обременени от последствията от секса, но и като отписват мъжката природа, те завинаги са обречени да търсят балансирания живот. Факт е обаче, че жените имат нужда от кариерните планове на мъжете - те имат нужда от мъжете, за да  поемат работата им в офиса - именно за да живеят балансирания живот, към който се стремят.

Така че ако мъжете изостават на работното място и ако масово се отказват от брака, жените трябва да се погледнат в огледалото и да се запитат каква роля са изиграли, за да предизвикат тази трансформация.

За щастие, има добри новини: жените имат силата да обърнат нещата. Всичко, което трябва да направят, е да се отдадат на своята женственост и да оставят мъжете да се отдадат на мъжествеността си.

Ако това се случи, може би подходящите мъже няма да са толкова малко.

#1 Iratais 02.12.2012 в 09:47:45

Чудесна статия. И много вярна по мое мнение.

#3 buba-2 02.12.2012 в 10:58:31

драга ми лили, всички жени след даден момент искат да се омъжат. мъжете, обаче, не искат да се женят за кукувици.

#4 KingoftheROAD 02.12.2012 в 11:16:18

Що бе Лиле? А ти каква искаш да бъдеш? Прахосмукачка?

#5 Лудколю Деликолев 02.12.2012 в 11:46:34

Преди време в "Егоист", Карбовски твърдеше, че Кайо Терзийски бил въвел в употреба думите "путкове" и "кури", рефлексирайки върху промяната в половете - мъжете стават по-феминистични, жените се маскулинизират и съвсем скоро се очаква да си пуснат мъде. Малце останахме старомодните, чистокръвни шовинистични мъжки прасета, т.е. нерези

#6 Marzanna 02.12.2012 в 12:00:36

Чета, чета и (както статията казва) ставам все по-гневна и по-гневна заради изложените в нея глупости. След това прочетох кой е авторът, а именно "Сюзън Венкер, Fox News" и се успокоих, че този булшит се е излял не от някое сериозно място, ами от медийната клоака на име Fox News.

#7 mumu 02.12.2012 в 13:09:36

Начиииии, така ме вдъхнови тази статия. Още от утре започвам да съм по-женствена, ще мъркам на работното си място и ще ръкопляскам на мързеливия си колега с бирено коремче, щото де да знаеш може па точно той да е подходящия за мен, ама аз с това желание да работя да съм го подтиснала и доброволно се отказвам от правото си на гласуване, то това си е мъжка работа, а проклетия феминизъм ни го стовари на главите. И от обувките се отказавам, докато седя бременна и женствена пред печката тя ще ми топли на краката, ето вече се чувствам далеч по-щастлива, може и от газовия котлон да е, ма нейсе, поне ще припкам щастлива към олтара.

#8 succubi 02.12.2012 в 13:23:44

Гадните феминистки са виновни за всичко, знаех си аз. Сигурно и не само за мъжете-неудачници, дето са направени от кашкавал и в главите им ролята на мозък изпълняват мухите, ами и за глобалното затопляне са виновни. Брей, а аз да не знам. Добре, че я има авторката на статията, че да се образовам, сакън, да не съм и помислила вече за заплата, по-висока от на мъжа ми, че ей на, ще го убие това, че направо дойде си 21.12.2012 или когато там щеше да се свършва света. На колко години е авторката на горната боза? На 100? Горката. Тя още живее в 19 век. Или пък си пада по носенето на фередже. Но ако е така, арабски свят голям, направо да емигрира и да си пише там глупостите. И като я претрепят като куче два- три пъти тамошните "мъжове", само дето си е позволила да има образование и може да пише, то тя ще схване доста бързо къде греши, убедена съм.

#9 fata morgana 02.12.2012 в 13:44:39

Такива статии ми стържат по нервите неимоверно. И дори нямам обяснение защо.

#11 koya sam? 02.12.2012 в 15:02:05

Какво се чудите? Просто сме в процес на преразпределение на ролите на половете. Жените пак могат да са женствени дори и да са успели в работата и да са станали шефове. Зависи какво се разбира под женственост, обаче.

#12 Абе 02.12.2012 в 15:18:47

И според мен статията е вярна. Това не значи, че призовавам жените да се върнат в кухнята и да не си показват носа от там ;). Въпрос на личен избор. Всеки има правото да се развива както намери за добре. Но е важно да разберем преди това и следствията от избора си. Аз например съм избрал да живея по старому - издържам сам семейството си. Като следствие съм зает непрекъснато с работа (дори сега пишейки това, съм в петминутка, иначе работя ). Но като поразсъждавам малко се оказва, че е по-добре така, отколкото да карам жена ми да работи. Тогава едва ли ще работя кой знае колко по-малко, за сметка на което, тя ще е заета, няма да е комфортно, оправено, сготвено и прочее. Като се върна и двамата ще сме скапани, детето ще е на самотек, ще имаме повече поводи за недоволство един от друг, съответно брака отива по дяволите. Жена ми това положение също я устройва и не иска промяна. Друга жена има право да развива кариера (има доста примери), но тогава трябва да знае какво я очаква. И да не мрънка! Логично е, когато в семейството има двама мъже (не по пол, а по характер и желания), то тогава да възникне съперничество, конкуренция, налагане един над друг и в крайна сметка неудовлетвореност и разпад на семейството. За съжаление мъжете сме "монотаскинг" същества, и можем да ви приемем само в едната роля - или като конкуренти (и тогава жална ви майка, съответно ставаме "гадове"), или като партньорки ( със съответното разделение на ролите и тогава пък феминистките са недоволни). Има и друг тип мъже, които мирно съжителствуват с феминистките, но пък тогава самите те ги наричат с наименованието на половият си орган. Мъжете и жените би трябвало да се допълваме, а не да се конкурираме. Има много области, в които няма как някой мъж да е по-добър от повечето жени, както и обратното. За мен най-важната дейност на жените, да отгледат и възпитат бъдещето човечество, все повече и повече им се отнема. Било чрез криворазбраната еманципация, било чрез втълпяването им на красотата на моловете, кафенетата и дискотеките, било чрез прокарването на закони, които им отнемат правото да са майки на децата си. Като следствие всяко следващо поколение е по-лошо от предишните, с по-нисък морал и възможности, по-лесно манипулируемо. Останете със здраве!

#16 Marzanna 02.12.2012 в 16:13:21

Добре, че има мъже на място като Божидар Гюлмезов, които да ни обясняват на нас простите жени какво се казва в разни статии. Ееееее, прости ще си умрем иначе! 70% от "бедните" в света са жени. Жените вършат 66% от работата в световен мащаб, а получават 10% от приходите и притежават 1% от собствеността. Всяка година 70 млн. момичета по света биват лишени от правото на основно образование. 60 млн. момичета са сексуално насилени в или на път за училище всяка година. 25% от жените са жертва на домашно насилие. ДА ЖИВЕЕ РАВНОПРАВИЕТО, г-н Гюлмезов!!! Не казвам, че всеки мъж е персонално виновен за тези статистики, но тези, които си заравят главата в пясъка (като авторката на статията и повечето господа, изказали се тук) допринасят за тази несправедливост. Не искаме повече права от вас. Искаме равни права. Това несъмнено ще доведе до много промени в обществото ни като такова (например високите проценти на разводите се свързват отчасти с по-голямата финансова свобода на жените в Европа и Америка). А колкото до статистиката спомената в началото на статията... много е просто защо все по-малко мъже искат да се женят: 1. Бракът вече е отживелица като такъв. 2. Много от тях отказват да приемат промените... но това не е по наша вина.

#17 Deniss 02.12.2012 в 16:15:48

Много моля, жените нямат вина, че хората не са това което се очаква от тях да бъдат. Просто хората показват днес истинското си лице, защото им е позволено от обществото и това дава възможност на всеки да е това, което го влече. Ако не искаш да се обвързваш - защо не, вместо да се обвържеш и да изневеряваш на жена си безнаказано, което е било толкова популярно, когато жените са били основно домакини (сега изневерите се третират наравно). Ако дългът е единственото нещо, което ще накара един мъж да се обвърже, то не е ли унизително жената да го изисква от него. В момента е много модерна носталгията по установените семейните ценности, но за добро или зло, семейството никога няма да бъде същото. Света си върви напред и авторката на тази статия много греши, ако си мисли, че е възможно този процес да спре или да се обърне. Има си и добра страна. Ще се размножават точно тези индивиди, които да най-привлекателни и чието семе ще оцелее физически и психически сред морето от необвързани. Светът може и да стане по-добър, защото хората излезнали от семейните си огнища ще започнат да обръщат повече внимание, какво се случва около тях, а няма да си затварят очите, както го правят в момента.

#19 succubi 02.12.2012 в 17:10:52

@ Божидар Гюлмезов написа: "Я виж ти, имало и жени дето се усещат че сами се прецакаха? Вече са независими от мъжете, могат да правят каквото си искат, шефове са на семейството. Да им е честито. Кат искат още задължения - ще си ги получат. И сами ще са си виновни за положението до което се докараха. Брака върви към приключване като институция, особено с антимъжките закони в много западни държави..." Божидаре, какви задължения, какви простотии? Семеен ли си? Аз да. От много дълги години. Семейството, имам предвид истинското такова, е хармония между съпруг и съпруга, а не е борба между тях. То е споделяне и взаимопомощ, а не дърлене кой ще натисне скапаното копче на съдомиялната и кой ще изкара с труда си парите за тока. В едно истинско семейство няма шеф и подчинен. Има взаимно разбирателство. Най-важното нещо, което има в едно истинско семейство, това е ЛЮБОВ. На баби като тази, писала статията по-горе, които още не са разбрали на стари години какво е аджеба това нещо ИСТИНСКО СЕМЕЙСТВО, наистина чистосърдечно им препоръчвам да се разведат. За тази баба семейството не е хармония, то е фикс-идея. Описва създаването му и самото семейство като нещо, дето трябва да го има на всяка цена, дори да няма любов, дори да е изродено като взаимоотношения, дори да е за сметка на едната от двете семейни половинки. Аз пък твърдя, че тази бабетка никога не е обичала истински и никога не е била обичана истински. И явно не може да си отговори на въпроса: Защо мъжът, с който е сключила брак само заради това да сключи брак, ами същият този мъж явно не я цени. А тя, съдейки по писанията, дето ги е натворила, се е опитвала да му угажда, правейки се на домакиня. Не и е помогнало да промени нищо в брака си и е взела да завижда на останалите жени. Да ги нарича феминистки и да им стоварва провала си като съпруга. Те са виновни, че мъжът и не я цени. Но нали е срамота да си признае такова нещо, та затова нека феминистките да са виновни за всички мъже, които не ценят жените си, сключили брак за идеята на подписа, а не поради любов към мъжете си. Но знаеш ли, авторката сама си е виновна. Бракът като фикс-идея няма как да я ощастливи. Тя не е търсила любов, а брак, затова е нещастна. И сега оревава. Това е всичко. И не бракът, а подписът върви към закриване. Много хора не желаят държавата да им се меси в любовта. И я изхвърлят от семействата си като просто не сключват брак. Това е сигнал, че държавата си е превишила правата спрямо семействата и някои аспекти от законодателството във връзка със семейството, са калпави. Ако беше друго, примерно война между половете, хората нямаше да се събират да живеят заедно и без брак. Но защо да се признае, че нещо в законите куца, когато може просто феминистките да са виновни за всичко, нали. А иначе, има си и самотни майки, и стари ергени, на които така, както са си, им е добре. Въпрос на избор. Другият пол не се е свършил. Ако искат половинка, няма нито една пречка да си я потърсят. Само трябва да поискат и да направят нужната крачка. Ако не направят тази крачка, уверявам те, не е защото по една феминистка им стои на уше и им шепне да не го правят.

#20 Marzanna 02.12.2012 в 17:15:08

Божидар Гюлмезов, искрено се надявам, че сте сред мъжете, които не желаят да се женят, защото никоя жена не ви заслужава. А колкото до статистическите данни, те идват от ООН (една абсолютно феминистка организация!) http://www.unifem.org/gender_issues/index.html

#22 nPoMeTeu 02.12.2012 в 17:39:17

Това не е ООН а някакво феминистко подразделение (което разбира се личи още в името си)

Новините

Най-четените