Заложническа драма в Истанбул (обновена)

Въоръжени мъже от крайнолява турска групировка взеха за заложник турския прокурор Мехмед Селим Кираз, заплашвайки да го убият. Заплахата е публикувана в страницата на DHKP-C, където има и снимки на прокурора, с пистолет опрян в главата му. Прокурорът отговаря за разследването за смъртта на тийнейджър, тежко ранен по време на антиправителствените протести.

Полицията забрани на медиите да отразяват случващото се и изгони камерите на телевизиите от района. Последната информация за заложническата драма е от преди час, след като всички от сградата на съда са евакуирани, а специалните части започват операция по освобождаването на Кираз. Ръководството на полицията обяви, че се надява да разреши ситуацията без кръвопролития, като се водят преговори с похитителите.

DHKP-C обвинява управляващата партия за смъртта на 15-годишният Беркин Елван, който почина март миналата година, след като прекара 9 месеца в кома. Той беше тежко ранен по време на антиправителствените протести в Истанбул.

На страницата си групировката пише, че искат полицаят, отговорен за смъртта на Беркин, да направи самопризнания по телевизията, а служителите, които са замесени, да бъдат осъдени в народен съд и обвиненията към протестиращите заради смъртта на Елван да бъдат свалени.

САЩ, Европейският съюз и Турция квалифицират DHKP-C като терористична организация. Тя стои зад самоубийствения атентат над американското посолство през 2013 година, а през 2001 година двама полицаи и австралийски турист загинаха след атака на групировката в центъра на Истанбул.

Новините

Най-четените