Да имате кафеавтомат може да е много удобно - всяка сутрин получавате гореща чаша ароматно, прясно смляно и съвършено приготвено кафе, точно по ваш вкус и без много усилия. Но знаете ли, че има начин да накарате машината да работи още по-добре? И дяволът отново е в детайлите.
Тук са събрани шестте най-често срещани грешки, които може би и вие правите със своя кафеавтомат и с които неволно саботирате перфектното сутрешно кафе.
Не използвате подходяща вода
Всички знаят, че кафето е от значение, но знаете ли, че водата също може да промени вкуса и качеството на напитката? Всъщност това е една от най-често срещаните неволни грешки при ползване на кафеавтомати.
Ако водата е твърда, по вътрешността на уреда бързо се натрупва котлен камък, който намалява ефективността на екстракцията и добавя неприятна горчивина в чашата ви. А вероятността от повреди на частите се увеличава.
Съвет: За да избегнете това, използвайте филтрирана или мека изворна вода и настройте твърдостта на водата в менюто, ако уредът предлага такава опция.
Не смилате правилно зърната
Ще се наложи да отделите малко време, но все пак е важно да настроите правилно мелачката. Ако кафето е смляно прекалено ситно, ще стане излишно горчиво и ще капе по-бавно. Ако е твърде едро, ще е воднисто и безвкусно. Проверете указанията на производителя, но имайте предвид и вида на кафето, което ползвате.
Съвет: Специалистите препоръчват да променяте настройките на мелницата задължително само докато тя работи, за да не се счупят механизмите ѝ.
Имате застояло или старо кафе
Не защото е развалено и опасно за здравето ви, а просто защото кафето променя вкуса и аромата си с времето. Всъщност зърната променят качествата си още 2-3 седмици след печенето, но е трудно да намерите по-скоро изпечени.
Съвет: И все пак потърсете възможно най-прясното кафе за най-добро преживяване. Съхранявайте на тъмно и сухо, но не в хладилник, за да избегнете овлажняване.
Пропускате поддръжката и смазването
Разбира се, че трябва да измивате редовно кафеавтомата, за да работи добре. Но също толкова важно е да правите профилактика и да смазвате частите. Ако пропускате тази стъпка, рискувате да предизвикате загуба на налягане, скърцане и дефекти в машината.
Съвет: Тук отново ще ви помогнат указанията на производителя, за да ви обяснят колко често да пускате програмата за автоматично почистване и за кои места още трябва да се грижите периодично.
Използвате неподходящо мляко или грешната температура
Колко различно може да е млякото за кафеавтомата? Всъщност много. Невинаги любимото ви мляко е подходящо за кафеавтомата ви. Всъщност ниското съдържание на протеини пречи на доброто разпенване, а най-пухкава пяна се получава при правилно съотношение между протеини и мазнини. Растителните млека също могат да дадат различни резултати според вида си.
Съвет: Опитвайте и намерете онова мляко, което прави най-въздушното лате или капучино. Златното правило е млякото да е студено (3-4 градуса).
Не изключвате уреда от мрежата
Да, знаем, че искате кафето си готово точно в 6:45 и нямате време да чакате кафеавтомата да загрее. И да, има енергоспестяващи режими. Но все пак машината трябва да се изключва понякога. Специалистите твърдят, че редовното изключване и почистване могат да намалят риска от прегряване и да удължат живота на електрониката.
Съвет: Никога не дърпайте щепсела директно, докато машината работи или е в готовност. Използвайте винаги бутона за изключване (On/Off). Така позволявате на автомата да извърши задължителния си "промиващ цикъл" и да изчисти остатъците от кафе по тръбите, преди да "заспи". Едва след като дисплеят угасне напълно, е безопасно да изключите от мрежата.

