Никой не живее по-дълго от японските жени.
Средностатистически тяхната продължителност на живота е 87 години, а мъжете им не изостават много - 80 години. Този дълъг живот се дължи основно на едно - диетата, която включва предимно здравословна храна, растения, риба, зеленчуци.
Проучване от началото на годината показва, че хората, които спазват типичната японска диета живеят по-дълго. Изследването е проведено сред японци между 40 и 75 години.
Оказва се, че те, за разлика от западните хора, предпочитат многократно рибата пред телешкото и свинското месо например. Те приоритизират зърнените храни и оризът е неизменна част от менюто им.
Вторият най-консумиран тип храна са зеленчуците. След това се подреждат рибата, а чак след нея - млечните продукти и плодовете. Оказва се, че японците приемат много повече зеленчуци от средностатистическия американец например. Прилагането на японска диета всъщност би могло да удължи живота ви и не само това.
Забелязали ли сте Япония да се сблъсква с проблеми с наднормено тегло? Всъщност в страната дори има изискване гражданите на възраст между 45 и 74 години да преминават през специални тестове, за да се провери състоянието им и при нужда (наднормено тегло или затлъстяване), да посещават курсове по диети, а ако това не се случи - работодателят им може да бъде глобен.
И все пак, въпреки активната роля на правителството, тайната на добрата фигура и дългият живот се крие в храненето. Японците умеят да се наслаждават и на храната, а кухнята им включва комбинации от риба, зеленчуци и ориз.
Те уважават процеса на храненето и както при всичко друго - и тук внимават в детайла.
Ако до преди идеята за консумация на сурова риба в България изглеждаше нестандартна, то днес е съвсем обичайно да си похапнеш суши и дори използването на клечки не изглежда екзотика.
Не просто това, ами приготвянето на суши се е превърнало в удоволствие, на което мнозина са готови да посветят дълги часове. И въпреки това готвенето на истински добро суши зависи от майстора, а от азиатски ресторант SASA вярват, че са открили тайните признаци, по които да се разбере дали един майстор е добър - как мие ориза, как вари ориза и как реже рибата.
В Япония първите 7 години на всеки суши майстор минават в миене на ориз. Начинът, по който се пипа оризът, е сравняван с докосване на жена - нежно, но твърдо, внимателно и прецизно, така че нито едно зрънце да не се повреди. Оризът се "масажира" в специални съдове, докато излезе нишестето и остане идеално чист. Затова оризът в сушито е здравословен, нискокалоричен и вкусен.
Варенето е следващата стъпка в майсторството - всеки ориз "пие точно толкова вода, колкото иска". Добрият суши майстор познава ориза си и знае точно какво количество течност се изисква, за да се получи идеалната консистенция.
Именно оризът е основна съставка във всички видове суши. Той бива овкусен по специален начин с оцет, сол и захар. Често се ползват също саке или оризово вино.
Комбинирането на едни и същи съставки по различен начин обаче, може да доведе до съвсем различен вкус при различните видове суши.
Следва рязането на рибата. Суши ножовете са наточени само от едната страна и позволяват използването на различни техники за различните типове суши ролки. Има различни видове суши - нигири, гункан, урамаки, футомаки, сашими, темаки... И въпреки че то е най-познатият вид японска храна в България, не е единственият.
Друго типично японско ястие, което трябва да опитате, е салата Гома Уакаме. Накратко - това е салата от мариновани водорасли със сусам.
Дори на пръв поглед да звучат странно, те са изключително полезни. Консумират се не само в Япония, но и в други части на Азия. Съдържат редица полезни вещества сред които магнезий, калций и желязо. Освен че са изключително засищащи, те имат и пречистващо действие. Салата „Гома Уакаме" е леко пикантна и има приятен, но специфичен вкус. Те са много подходящи и при диета за отслабване.
Задължително трябва да опитате и японски нудли. Най-едрите и популярни нудли, сервирани в японската кухня. Правят се от пшенично брашно и са най-вкусни, когато са пресни. Традиционно се сервират като съставка на гореща супа, но могат да се консумират и подправени със сосове или месо. Това как ще се сервират зависи от сезона - през лятото се ядат студени, а през зимата - горещи. Сосовете също се подбират в зависимост от сезона.
И ако случайно сте останали с впечатление, че оризът се използва единствено като съставка на различните видове суши, тази грешка трябва да бъде незабавно поправена, Японците сервират ориза по различни начини, един от тях - като хрупкави кюфтенца, които се сервират с апетитен сос.
Азиатският ресторант SASA предлага и много други различни видове японски ястия, на които да се насладите, дори и да сте в София, а не в Токио.
Всъщност японската кухня отдавна вече може да се опита не само в Азия. Най-малкото - здравословният начин на живот на японците отдавна си е проправил път на Запад и постепенно започва да пуска корени.