Леонардо ди Каприо е известен с каузата си за опазването на околната среда.
Дори когато получи дългоочаквания "Оскар" за ролята си в "Завръщането", в речта си актьорът обърна най-много внимание на климатичните промени и пораженията от човешката дейност върху природата.
Сега той прави още една крачка напред като инвестира в две компании за "веган месо".
Ди Каприо ще вложи средства в две фирми за производство на продукти с растителен произход, една израелска на име Aleph Farm и една нидерландска - Mosa Meat. Актьорът ще бъде не само инвеститор, но и своеобразен бизнес съветник на компаниите, които правят веганската алтернатива на месото и бургерите.
Според изчисленията на ООН растително отглежданите алтернативи на месото биха могли да намалят вредните емисии от традиционното животновъдство с 92 на сто и по този начин да се окажат ключови за борбата с климатичните изменения.
Подобно производство заема 95 на сто по-малко площ и консумира 85 на сто по-малко вода.
Самият ди Капиро е категоричен, че един от най-ефикасните начини да се преборим с климатичната криза е да променим коренно начина си на хранене и хранителната си култура. По негово мнение двете фирми, с които ще си партнира, предлагат изцяло нов начин да се задоволят световните нужди от месо.
Актьорът допълва, че и двете фирми тепърва ще представят асортимента и продуктите си пред света.
Mosa Meat запознава клиентите с първия си лабораторно създаден телешки бургер през 2013 г., като тогава продуктът е отгледан директно от животински клетки. Сега компанията успява да набере капитал от 55 млн. долара, с които да разшири фабриката си в Маастрихт и да добави в асортимента си напълно веган храни.
Aleph Farm върви по същите стъпки и първо показва лабораторно направено месо, а сега се цели в изцяло веганския пазар.
Сред амбициите са дори изпращане на веган продукти до Международната космическа станция, за да се докаже, че технологиите вече могат да осигуряват лабораторно отгледана храна дори и в Космоса.
Междувременно и двете фирми подчертават, че ще продължат работата си и по месо и бургери, създадени в лабораторни условия по максимално щадящ за околната среда начин. За този тип месо са необходими едва малък набор от животински клетки, от които след това се създават цели серии хранителни продукти.
Ди Каприо пък използва активно профилите си в социалните мрежи, за да призовава последователите си да намалят или да откажат изцяло месото.
От март тази година той е и партньор на друга фирма за вегански продукти - Beyond Meat, макар че всъщност не е съвсем сигурно дали актьорът наистина е изцяло веган.
Въпреки това готвачът на звездите Волфганг Пък разказва, че е готвил няколко пъти за Лео и всеки път звездата е настоявала за меню без никакви животински продукти.