В Webcafe.bg не сме особено големи традиционалисти, но на Никулден се чувстваме особено изкушени да похапнем шаран. Ето една лесна и вкусна рецепта.
Необходими продукти:
1 шаран
200 гр. домати
За плънката:
2 глави лук
1 морков
1 целина
2 скилидки чесън
1/2 чаша ориз
150 грама стафиди, орехи
Девесил, розмарин, мащерка
Сол, черен пипер
Шаранът се почиства, измива и осолява.
Лукът и морковите се нарязват на ситно и се запържват до златисто, прибавя се почистеният ориз и подправките. Сместа се задушава с малко гореща вода. Шаранът се пълни с нея и се прихваща с клечки за зъби или се зашива с конец по стар тертип. Около рибата в тавата се поставят нарязаните на кубчета или смлени домати, овкусени със сол.
Поставете няколко резена лимон върху пълнения шаран и запечатайте с фолио. Пече се 2 часа във фурна на температура от 180 градуса.
Приятен апетит.