Здравейте,
Супата само на пръв поглед изглежда странно съчетание. Може би нетипично за вас, но вкусно.
Освен за пюре и пълнеж на пиле, както и просто печени, кестените вървят и в супа.
Начин на приготвяне
Измийте кестените, направете разрез на кръст в горната част с остър нож и ги сварете с леко подсолена вода за 20 минути.
Още топли, ги обелете, като внимателно махате и вътрешната ципа.
Обелените кестени са около 350 грама.
Спокойно може да ползвате и купени кестени, за да си спестите почистването. Има ги консервирани в някои от големите вериги магазини.
Със сигурност ще стане по-бързо, но може би отчасти за сметка на вкуса.
Залейте манатарките с гореща вода и ги оставете за 10 минути.
В голяма тенджера налейте водата и сложете кестените да се досварят.
След завиране, изчакайте още 5 минути и добавете отцедените манатарки.
Варете заедно още 10 минути. Посолете внимателно и подправете с черен пипер.
Нарежете лука на ситно, а стеблата целина на тънки резени.
Свалете супата от котлона и я оставете настрана.
В тиган загрейте 1 с.л. зехтин и маслото и задушете лука за 3-4 минути.
Добавете целина и малко сол и гответе още около 7-8 минути, докато продуктите омекнат, без да се запържват.
Добавете зеленчуците, супата, налейте сметаната и млякото и пасирайте до гладкост.
Върнете на котлона за 2-3 минути, колкото да заври, и свалете съда.
Поднесете супата с пресен хляб и листа целина за украса.
Добър апетит.