Никой не попада в списъка с топ кулинарни гурута просто ей така.
Всеки от шеф-готвачите, които познаваме от кулинарните предавания и от социалните мрежи, е станал толкова популярен заради редица свои дребни трикове, които правят храната му различна и неустоима.
Мнозина пазят строго тайните си как рецептите им стават толкова апетитни, докато други на драго сърце споделят насоките си с любителите в кухнята като нас.
Сред откровените шеф-готвачи са Боби Флей, Джада Делаурентис и Алекс Гуарнашели, а ето и някои от най-ценните им насоки...
Добавете масло и пипер към маслото си, съветва Гуарнашели
Тя споделя този неин трик в профила си в Instagram, където обяснява, че преди да използва краве масло, задължително го смесв
а с малко сол и черен пипер. По този начин и без това неустоимото на вкус и аромат масло придава още повече вкус на ястието.
Шеф Гуарнашели подчертава, че използва този трик и при десертите, защото солта и пиперът задълбочават сладките вкусове на захарта, карамела, ванилията и канелата.
Отново тя казва, че безглутеновата паста става наистина вкусна с оцет
Безглутеновата паста е все по-предпочитана алтернатива на класическата италианска паста, но някои намират вкуса ѝ за леко блудкав. Тук шеф Гуарнашели има собствен номер, с който подобрява вкуса - оцет.
Тя не крие, че лъжица оцет към вече сварената и отцедена паста я прави далеч по-вкусна и апетитна. "Всичко, което ви трябва оттук нататък, са малко билки или песто", убедена е тя.
Ако не обичате силния вкус на оцета, можете да изпробвате и с лимонов сок за свежест.
"Не се страхувайте от аншоата", призовава Джада Делаурентис
Джада добавя аншоа в повече ястия, отколкото можете да предположите.
Тази подсолена риба е нейната тайна за хубав доматен сос за пица и паста, защото придава специфичен солен вкус. Телевизионната водеща посочва, че дори и иначе не особено вкусните купешки сосове стават коренно различни, когато им се прибавят няколко рибки аншоа.
Делаурентис използва аншоа и в много от месните си рецепти, както и в куп варианти за салата.
Не изхвърляйте изсъхналия хляб, моли още Джада
Делаурентис е италианка и като такава знае как да направи от нищо нещо в кухнята.
Затова тя е убедена, че да се изхвърля изсъхнал хляб е грехота. Вместо това Джада го превръща във вкусна салата панзанела, в засищаща италианска супа риболита или в десерт, който напомня на пудинг.
Други варианти за оползотворяване на стария хляб са галетата и крутоните.
Трикът на Боби Флей за хрупкав бургер? Чипс!
В предаването си "Победи Боби Флей" готвачът е показвал този номер много пъти - преди да сглоби напълно бургера, той прибавя и тънък картофен чипс в него.
Първо, така бургерът става идеално хрупкав и богат на вкус. Второ, към него се прибавят още текстури и по този начин имаме меките питки, свежите зеленчуци, сочното месо и течното разтопено сирене.
Цапането, което ще последва от такъв един бургер, си заслужава напълно, казва Флей.
Боби препоръчва морските дарове да се готвят с рапично олио
Флей приканва любителите готвачи да не пренебрегват рапичното олио, особено когато приготвят морски дарове.
По мнение на шеф-готвача олиото от рапица има максимално неутрален вкус, който си подхожда с интензивните аромати на морските дарове. Второ, този тип мазнина има по-висока температура на горене и образува нещо като защитен слой около скаридите или мидите.
Рапичното олио гарантира вкусни и добре сготвени морски храни.
Винаги, ама винаги гответе с бульон, а не с вода
Боби Флей смята готвенето във вода за груба грешка дори и за начинаещите в кухнята.
Той е категоричен, че когато пастата, оризът или друго ястие, на което е било нужно варене, са били в бульон, а не във вода, веднага се усеща по-различният вкус. Бульонът ще направи спагетите или ориза с по-наситени вкусове и няма да има нужда от допълнително осоляване.
Флей има и друг номер - прави неустоими варени яйца, които оставя да къкрят бавно в наситен бульон от месо и зеленчуци.