Лавров: Западът иска главата на Александър Вучич

Руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че Западът "иска главата" на сръбския президент Александър Вучич заради тесните му връзки с лидера на Кремъл Владимир Путин. Това стана по време на посещението му в Белград.

След срещата с Лавров, държавният глава на Сърбия Александър Вучич увери, че страната му върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия.

"Предполагам, че ще има различни видове желания и натиск отношенията да се движат в различна посока, но Сърбия ще бъде на една и съща линия, ще запазва традиционните връзки и ще развива най-добри отношения с Руската федерация", отбеляза Вучич в рамките на съвместната пресконференция с първия дипломат на Москва, цитиран от електронното издание Srbija Danas.

Според източник на изданието от сръбските разузнавателни кръгове, в Белград Лавров е представил на Вучич доказателства, че вече е задействана схема за свалянето му от власт.

"Това бе предшествано от цяла поредица от събития, за които само невежи хора може да мислят, че не са свързани - убийството на Оливер Иванович, арестуването на американски шпиони в сръбската столица", коментира още източникът.

Западът иска главата на Вучич заради връзките му с Путин, заради отказа му да наложи санкции на Русия и да се противопостави на намерението да признае Косово, обобщават от редакцията на Srbija Danas.

Анализаторът Драгомир Андeлкович отбеляза, че Владимир Путин по всяка вероятност ще бъде „загрижен“ за Сърбия и нейния президент. По негови думи "руснаците ще направят всичко, за да дадат на Вучич цялата налична информация и да му осигурят защита".

В четвъртък Вучич и Лавров ще присъстват в на откриването на мозайките на централния купол на храма Св. Сава. Височайшият гост ще се срещне с министър-председателя Анна Бърнабич и със сръбския си колега Ивица Дачич, на когото ще бъде връчен Орден за дружба.

#1 TheRock 22.02.2018 в 12:36:42

Лавров е интригант от висока класа.

#2 opetkov 22.02.2018 в 13:28:29

Досега Русия имаше "Тоянски кон" в ЕС, сега ще се сдобие и с троянско магаре в лицето на Сърбия. Никакво приемане в ЕС, докато не се запълнят кухите им кратуни на великосърбите с поне малко сиво вещество.

#3 dedo adji 22.02.2018 в 13:57:10

О петков, с какво искаш да запълниш кухите кратуни на велико сърбите, със съдържанието на своята ли? Троянско магаре няма да намали с един грам товара на троянския кон. Не знам колко е мандатът на сръбския президент, но до 25г сигурно ще изтече и без да му вземат главата. А сърбите със сигурност ще я отрежат, и правилно, ако признае Косово. Докато е извън ЕС нищо не го принуждава, нито стимулира да налага санкции, а докато дойде времето, може и ЕС да се освести.

Новините

Най-четените