Турция пуска бежанците към Европа?

Турската полиция, бреговата охрана и граничните пунктове са били инструктирани да не спират мигрантите тръгнали към Европа. Това съобщиха редица информационни агенции, позовавайки се на източници в турските власти.

За отваряне на турските граници за свободно преминаване към европа писа в профила си в Twitter и Раджип Сойлу, кореспондент за MiddleEastEye.

Проправителственият всекидневник "Сабах" заяви, че решението за "отваряне на граничните порти" е взето след спешна среща, председателствана от президента Реджеп Тайип Ердоган в четвъртък.

За момента официално потвърждение от турската страна за подобна промяна в политиката няма. Самият президент Реджеп Таип Ердоган обаче многократно е заплашвал, че може да престане да спира бежанците от Сирия, ако Европа продължава с политиката си спрямо страната му.

Преди дни турският президент заяви, че ще се срещне с Владимир Путин, Ангела Меркел и Еманюел Макрон на 5-ти март, като мястото на срещата не е обявено засега.

На фона на новината за решението на властите в Анкара стотици мигранти в Турция се насочиха към граничните региони с Европа.

Близо 300 мигранти пристигнаха в провинция Одрин на границата с Гърция с опит да отидат в Европа, съобщи агенция DHA. Групата включва сирийци, иранци, иракчани, мароканци и пакистанци, които казаха пред репортери на агенцията, че са дошли на границата, след като са чули новината за войниците.

Турция през последните дни понесе сериозни щети около военното си присъствие в Северна Сирия. Над 30 турски войници бяха убити при въздушни удари в сирийската провинция Илдиб, съобщава журналът за актуални военни конфликти De Re Militari.

Още редица военни пък са били ранени. Те са били откарани в Турция през граничния пункт "Джилвегьозю" и са настанени в болница.

Това е най-големият брой убити турски военни за един ден в Идлиб, който е последният бастион на сирийската опозиция. От седмици ескалира напрежението между Анкара, поддръжник на някои от опозиционните групировки в сирийската провинция, и Дамаск, чиито сили водят настъпление за отвоюването на тези територии.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган свика вчера извънреден съвет за сигурност в Анкара. В продължилата два часа среща участваха министърът на отбраната, началникът на армията и ръководителят на тайните служби.

Междувременно в четвъртък ЕС разшири санкциите срещу Турция заради нейните сондажни операции в изключителната икономическа зона на Република Кипър. Това се посочва в Официалния вестник на ЕС, в който бяха публикувани съответните регламенти.

"Предвид продължаващата незаконна сондажна дейност на Турция в Източното Средиземноморие двама души ще бъдат включени в черния списък с физически и юридически лица", се казва в текста.

Санкции бяха наложени на вицепрезидента и ръководителя на отдела за геоложко-проучвателни работи на турската държавна петролна компания TPAO (Turkish Petroleum Corporation) Мехмет Ферух Акалин, както и на неговия заместник Али Коскун Намоглу.

В ИИЗ на Република Кипър са открити големи запаси от природен газ. През септември правителството на островната държава подписа споразумение с френската компания Total и италианската компания Eni за разработване на сектори в морската част на Кипър. В началото на октомври обаче Турция изпрати собствен сондажен кораб в района, придружен от военни кораби.

Турция, която не признава Република Кипър, оспорва границите на ИИЗ на островната държава и заявява, че няма да позволи геоложки проучвания и сондажи край бреговете на острова без съгласието на турската кипърска общност.

#1 Оби Уан 28.02.2020 в 10:08:01

"...Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди въздушните удари на Сирия и Русия в провинция Идлиб. Той призова "сирийския режим и руския му съюзник" да "спрат офанзивата си, да спазват международното право..." _________________________ Без коментар.... Международно право....

#2 dedo adji 28.02.2020 в 11:22:59

Докато Ердоган заплашва да залее Европа с милионна армия, генсекът на нато плаче за 30 убити гаджали и съди Сирия, задето се опитва да си върне отнетата провинция. Интересно, дали би осъдил Украйна за въоръжен опит да си върне загубените области. Докато турци извършват незаконни сондажи във водите на държава член на ЕС, той обявява турски паши за персони нон грати, като че ли това ще стресне Ердоган и везирите му. Няма да ги стресне, дори да наложат ембарго на турски рахат локум. Европа за пореден път е подложена на изпитание дали иска да бъде Европа или обединени европейски емирства, след като през последните 1200 години многократно се е провалила на тоя тест. И, както и в средните векове, първата жертва ще бъде България.

#3 Nenimir 28.02.2020 в 19:51:47

Всъщност бежанците отдавна са вече в Европа, разходете се в Париж, Лисабон, Северна Германия и т.н И Европа просто няма бъдеще и така, и така-мързеливи бели Европейци чакат, по-малко мързеливи цветни Европейци да им свършат работата, корупция и административна нескопосанност започва от Брюксел, от сърцето на Европа. На Англичаните им писна, и си се спасиха на острова. А когато на ония психопати швабите най после им се проясни, че ако не направят нещо ще са чао...е всички знаем как го направиха преди, сега едва ли ще е различно.

Новините

Най-четените