ИДИЛ изби над 400 жени и деца в Палмира

ИДИЛ продължава варварствата.

По информация на сирийската държавна телевизия, цитирана от международните медии, поне 400 души са били избити от гупировката в древния сирийски град Палмира.

Повечето от тях са жени и деца, съобщи телевизията, позовавайки се на информация на местни граждани.

Според Reuters, има свидетелства в социалните мреци, че по улиците на града се въргалят стотици мъртви тела.

На 21 май "Ислямска държава" превзе Палмира - град, който е под защитата на UNESCO по рано през седмицата.

Според говорителя на ООН по човешките права в Сирия една трета от около 200 000 души население на града - е напуснало.

Според информация на RT обаче имало и случаи, в които сирийските правителствени сили пречили на жителите да напуснат, преди те самите да се евакуират.

Палмира е град с безценно историческо значение, тъй като през 1 и 2 век сл. н. е. многовековното изкуство и архитектура на града попадат под гръцко-римско влияние. В съчетание с местните традиции, това обогатява допълнително невероятната персийска култура.

При падането на Палмира генералният директор на UNESCO Ирина Бокова написа статус в Twitter, че всеки трябва да бъде "изключително обезпокоен" от случващото се в Палмира и че градът е "люлка на човешката цивилизация и принадлежи на човечеството":

Eто и видео с изказването на Ирина Бокова относно превземането на Палмира от ИДИЛ:

По-рано днес, AFP съобщи, че ИДИЛ е поела изцляло контрола над пропускателния пункт Ал Уалид на границата между Сирия и Ирак, след като е превзела и иракската част от пункта.

Сега "Ислямска държава" напълно контролира преминаването през двете страни.

В петък джихадистите превзеха сирийската страна на контролно-пропусквателния пункт, след изтеглянето на правителствените сили.

#1 Vincent MoFo 24.05.2015 в 16:51:47

Срамно е, че европейците си живеете живота и дори не си мърдате задниците, да събирате армия за отпор срещу това зло. Само USA трябва да мисли за останалия свят. Но когато това зло почука на вратите ви, какво ще правите ?

#2 TheRock 24.05.2015 в 18:25:34

Бокова, не реви!!!! Твоето приятелче Путин ги забърка тия говна там!!! Заради тъпата си база направи така че да пламне гражданска война, за да продава оръжия на Асад!!! Да му ги беше казала тия неща на гей-парада му!!!

#3 GETI 24.05.2015 в 20:07:27

Една руска мижава база в Сирия,застрашава световният мир. По света,други 800 броя американски го бранят,самоотвержено и героично. Във всеки от нас дреме по един гений.... за сметка на това, идиота никога не спи.

Новините

Най-четените