Турските училища забравят за еволюцията

Еволюцията вече няма да бъде преподавана в турските училища, съобщава „Гардиън". Алпаслан Дюрмуш, председател на борда по образование, отбеляза, че еволюционната теория е спорна, противоречива и твърде сложна за учениците.

„Вярваме, че тези предмети са отвъд тяхното [на учениците] разбиране", казва той във видео, публикувано на сайта на Турското министерство на образованието.

Темата за еволюцията е извадена от учебниците за девети клас по биология и е оставена за бакалавърските програми. Друга промяна в програмата може да доведе до свиване на часовете, в които учениците учат за секуларизма.

Критиците на правителството на Реджеп Ердоган вярват, че управлението му загърбва секуларистките традиции, наложени от основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк. Те отдавна твърдят, че Ердоган налага ислямисткия дневен ред в страната в противовес с ценностите на основателя на страната.

Образованието е особено важно за постигането на целите му, тъй като то е способно да формира мисленето на бъдещите поколения. Малобройни родителски протести се възпротивиха срещу начина, по който се преподава религия в училище. Теорията на еволюцията същевременно е зле приета сред традиционните мюсюлмански духовници в Близкия Изток, според които тя противоречи на историята на сътворението.

Финалния проект на промените в училищните програми ще бъде обявен следващата седмица, след края на Рамазан.

#1 Гризли 23.06.2017 в 13:59:54

"...според които тя противоречи на историята на сътворението." Винаги съм се чудел... И даже съм питал хора, които уж са зазпознати... Но нещо все не получавам отговор, който да ме устройва... Господ е създал Адам от кал, Ева от реброто на Адам. А от тях произлиза целия човешки род. Това не е ли малко инцест, кръвосмешение и разни други отричани от религиите неща? А и медицински е доказано, че смесването на еднакви гени води до психични и физически деформации. Историята на сътворението трябва ли да обясни защо цялата история на човека е пълна с какви ли не ненормални събития? Дали всичко не е резултат от психически отклонения на човеците? Смятам, че религиите имат разни неща, които първо трябва да обяснят, а след това да отричат разни теории за еволюцията...

#2 nikoko 23.06.2017 в 15:33:55

То в Турция еволюцията май е спряла отдавна. Като гледам какво става там изглежда някой иска да управлява маймуни. Ама да прочете, този някой малко история от по скорошната, за социалистическите държави и религията комунизъм. И ако е умен да си направи съответните изводи. Ама нейсе де ти такъв човек, нали еволюцията я няма. Да им е честито на братята турци и дано Аллах им помогне да оцелеят живи и здрави от този експеримент или екскремент беше, забравих.

#3 deowin 23.06.2017 в 20:19:32

>Това не е ли малко инцест, кръвосмешение и разни други отричани от религиите неща? Несъмнено. >смесването на еднакви гени води до психични и физически деформации Ако бях християнин, който се опитва да рационализира написаното в библията по.. хм.. научному, бих могъл да се аргументирам, че след като бог е създал Адам и Ева, вероятно е увеличил мутагенните фактори - йонизираща радиация, концентрация на мутагени в околната среда - тъй щото да разнообрази генотипа на новосъздадения человечески биологичен вид. Също така би могъл да не залага рецесивни болести в гените на Адам и, следователно, Ева. Виж, по-сложен е въпросът откъде се е пръкнало второто копие на X хромозома при Ева, след като в адамовото ребро е имало само едно.

Новините

Най-четените