Избраха България за трети път в Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО

Одри Азуле официално заменя Ирина Бокова като шеф на ЮНЕСКО, превръщайки се във втората жена, която ще ръководи организацията на ООН за култура, образование и наука.

Междувременно България бе избрана за член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО за цял мандат от 6 години, съобщиха от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура.

От 170 участвали в гласуването държави 168 подкрепиха кандидатурата на България, с което повториха мнозинството при избора на Ирина Бокова начело на ЮНЕСКО.

България бе член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО с пълен четиригодишен мандат в периода 1994-1997 г. и с двугодишен мандат в периода 2007-2009 г.

Оттам коментират, че избирането за трети път на България в Изпълнителния съвет е доказателство за приноса на страната ни в изпълнение на приоритетите на Организацията, свързани с политиките в областта на образованието, науката, културата и младежта.

В Изпълнителния съвет на организацията има 58 държави-членки. Той се избира от Генералната конференция. Там обсъждат и дават препоръки по програмата на Организацията, както и по целесъобразността на бюджета.

Генералната конференция на ЮНЕСКО изпрати днес с аплодисменти генералната директорка Ирина Бокова, чийто втори и последен мандат изтича в понеделник.

За изпращането на Ирина Бокова в Париж дойде българска делегация начело с министъра на културата Боил Банов. Той подписа с нея споразумение между Бълария и ЮНЕСКО за продължаване с още 6 години на дейността на Регионалния център за опазване на нематералното културно наследство, базиран в София. Центърът е под егидата на ЮНЕСКО, което означава, че неговата дейност ще бъде гарантирана и след освобождаването на поста от Бокова.

В Париж се проведе прощална церемония по случая с участието на Жан-Мишел Жар, Форест Уитакър, великата херцогиня на Люксембург Мария Тереза и мароканската принцеса Лейла Мерием.

Ирина Бокова произнесе прощално емоционално слово, подчертавайки каузите, за които се е борила.

По времето на Бокова не липсваха и скандали. Две ключови страни-членки като САЩ и Израел напуснаха организацията, заради "антиизраелска политика" и членството на Палестина в Юнеско.

Тази есен разследване на Международния консорциум по разследваща журналистика уличи съпруга на Бокова - Калин Митрев от Европейската банка за развитие в консултантски договори от азербайждански фирми, свързани с президента Алхам Илиев.

Миналата година Ирина Бокова бе и кандидат за поста генерален-секретар на ООН, но нейната кандидатура не получи одобрението на страните-членки на Съвета за сигурност, най-вече от САЩ.

 

Новините

Най-четените