Извлякоха насила пътник от препълнен самолет (Видео)

Абсурден инцидент на борда на самолет на United Airlines предизвика вълна от възмущение заради грубото отношение спрямо пасажер.

Запис от очевидци показва как двама служители от отдела за сигурност влачат мъж по пътеката на пътнически самолет на летището в Чикаго. Инцидентът се е случил на 9 април при полет на United към Луисвил (Кентъки), в който са продадени повече билети от наличните свободни места.

Авиокомпанията е трябвало да осигури четири места за свои служители, командировани до Луисвил. При подобна ситуация, екипажът на самолета има право да помоли четирима пасажери да освободят местата си срещу парична компенсация за отказания полет.

След като нито един от хората на борда не се е отказал своеволно, екипажът е пристъпил към принудително сваляне на пасажери. Транспортното законодателство на САЩ дава това право на авиокомпаниите.

Говорител на United Airlines посочва, че при решението за принудително отстраняване на хора от борда се вземат предвид различни фактори - например, дали пасажерът пътува по линия с прекачване, колко време би изгубил в изчакване на следващия полет и др.

Според него, служителите на авиокомпанията са опитали да обяснят на пострадалия мъж неколкократно какви са причините за принудителното му сваляне от самолета - без успех. Тогава, според правилата на Департамента по транспорт на САЩ, екипажът е повикал полицейски екипи от летището, за да го изведат.

Свидетел на инцидента на име Тайлър Бриджес казва пред CNN, че искането за доброволно освобождаване на четири седалки се е случило, след като всички пътници вече са заели местата си в очакване на излитане. Инцидентът се случва в неделя вечер, а следващият полет е насрочен за понеделник следобед - което обяснява нежеланието на хората да слязат от самолета.

Бриджес потвърждава, че двамата полицаи са се опитали учтиво да убедят мъжа, че трябва да слезе. В един момент обаче се намесва трети полицай, който му заповядва да слезе от борда, след което го изважда от мястото му и с помощта на колегите си започва да го дърпа по пода между седалките.

"Мисля, че United объркаха всичко от самото начало. Не трябваше да се стига до момента, в който четирима души се свалят по принуда, когато вече са заели местата си", казва Бриджес.

Пострадалият пътник, чиято самоличност не е известна, е ударил главата си в една от дръжките на седалките по време на инцидента.

Дори когато е изведен от мястото си, той продължава да оказва съпротива и се връща на борда на самолета, като повтаря "Трябва да се прибера у дома". Кадрите показват, че по лицето му има кръв от наранявания при влаченето по земята.

В крайна сметка, четиримата служители на United заемат освободените места, докато останалите пътници са ги питали не ги ли е срам от поведението на компанията, в която работят.

Клипът от инцидента предизвика масово възмущение в социалните мрежи от свръхреакцията и употребата на сила спрямо пътника.

Това предизвика главният изпълнителен директор на United Airlines Оскар Муньоз да се извини публично.

"За всички нас в United това е обезпокоителен инцидент. Екипът ни работи в ускорен порядък в сътрудничество с властите и провежда вътрешно подробно разследване на случая. Ще установим контакт с пасажера, за да разговаряме лично с него, така че разрешим ситуацията", се казва в съобщението му.

#1 паяка 11.04.2017 в 14:15:24

Първа грешка: "...при полет на United към Луисвил (Кентъки), в който са продадени повече билети от наличните свободни места." Втора грешка: "Авиокомпанията е трябвало да осигури четири места за свои служители, командировани до Луисвил." Трета грешка: " екипажът на самолета има право да помоли четирима пасажери да освободят местата си срещу парична компенсация за отказания полет." Четвърта грешка: "искането за доброволно освобождаване на четири седалки се е случило, след като всички пътници вече са заели местата си в очакване на излитане." Пета грешка: "Пострадалият пътник е ударил главата си в една от дръжките на седалките по време на инцидента. Кадрите показват, че по лицето му има кръв от наранявания при влаченето по земята." Шеста грешка: "Дори когато е изведен от мястото си, той продължава да оказва съпротива и се връща на борда на самолета, като повтаря "Трябва да се прибера у дома"." Скъпа услуга, предвиждана и предплащана понякога доста преди ползването й, която е обвързана с боравене с лични данни на клиентите, с цел по-висока сигурност, е скандално да приключва по този начин. Не бива, но явно може, някой вместо теб да си позволява да преподрежда личните ти планове, преценявайки че други дела са по-важни. А капакът на всичко е, че става безскрупулно, с унижение на личността и физическо нараняване.

#3 Bacillus Bulgaricus 11.04.2017 в 17:37:51

Ето как няколко имбецила от охраната са способни да сринат акциите на една компания и да причинят загуби за милиони долари с глупост, грубост и агресия и вероятно лоша комуникация с ръководството. Най-вероятно е недоразумение, което можеше много лесно да се реши като предложат няколко хилядарки обезщетение на доброволците, които слязат за следващия полет. Със сигурност щяха да се намерят такива.

#4 Оби Уан 11.04.2017 в 17:47:36

Напълно съгласен с бацилус... И сега под "Ще установим контакт с пасажера, за да разговаряме лично с него, така че разрешим ситуацията" имат предвид - ще сключим споразумение за определена сума пари. Трябвало е просто да кажат - има ли четирима желаещи да прекарат още една вечер в Чикаго на разноски на авиокомпанията ни?

#5 dedo adji 11.04.2017 в 18:14:22

Инцидентът показва пълната некадърност на управата на компанията на чикагското летище. Какви обстоятелства могат да наложат аварийна командировка в неделя вечер, и то на четирима служители? Явно, някой не си е направил плановете навреме. А безцеремонното отношение към клиенти ще удари яко по имиджа на авиолинията. Върхът, обаче са правилата на департамента по транспорт, който разрешава на компаниите такова отношение и го налага с полиция. С какво департаментът е по-добър от българския парламент, който даде на естествените монополи - ток, вода и парно - неограничени права и безнаказаност? Готов съм да се обзаложа, че тия правила са въведени след 11.09.2001 и патриотичния акт. Доколкото съм запознат със съдебната система на САЩ, тая вандалщина ще излезе на авиолинията по-скъпо, отколкото ако бяха чартирали специален самолет за тия четирима. А за имиджа и отлива на клиенти да не говорим. Някъде четох, че един доволен клиент привлича 5 други, а един недоволен прогонва 25.

#8 explorer 11.04.2017 в 21:34:32

Липсва ми соца Полета София-Варна струваше 5 лв., спомням си най-приятното пътуване, трябваше да се връщам от опуска като курсант и понеже нямаше места, ме взеха с командирско разрешение в задния товарен отсек на стария Ил 18, но там беше и пушкома на стюардесите...

#9 паяка 11.04.2017 в 22:07:52

Бичи, тежко е било. Но си се представил геройски , вярвам! Напомня ми на следната приказка. Майка дудне на сина си пияница: Понамали малко това пиене, бре синче! А той : Ми таман го намаля... и те отново заредят, бе мале...

#10 dedo adji 11.04.2017 в 22:08:27

Изследователят, ти ще се изкараш по-дърт от мене. Единственият път, когато съм летял, през 70-те, полетът София-Варна беше 11лв.

#11 Dox 11.04.2017 в 23:32:56

Деде, Ами в задния товарен отсек на Ил-18, билетът като нищо може да е струвал 5 лв. Тогава, макар и соц, цените все пак отразяваха адекватно качеството на стоката или услугата. А сега??? Плащаш луди пари, а се оказва - боклук, та боклук. Плащаш за подстригване в центъра на София 4 пъти повече, а какво се случва - започват да те питат как да те подстрижат. Ти обясняваш, след което виждаш, как те те подстригват така, както си знаят. Просто това в началото е някакъв ритуал, който се чувстват длъжни да спазват. За това, аз вече никога не се подстригвам в разни "уж" реномирани бръснарници, късето е абсурд да идеш ако преди това не си взел "час". Нищо, че става въпрос за 2.5 квадратни метра, взети като 1/4 част от някой вход на панелката. Съзнателно избирам крайните квартали, където стринката само като ме погледне и вече и е ясно какво да прави. Накрая иска 6 или 7 лв. Аз давам 10 /подстригвам се веднъж на тримесечие/ - и тя доволна и аз доволен. Преди 30-на години се прехласвахме по запада и по това, че там "клиентът винаги е прав". Въобще не ни минаваше през ума, че рано или късно, какъвто и да е капитализъм, навлиза във фазата на фашизма. Това ясно си личи от случката и от видеото. Та дреме им на тия от Юнайтед Еърлайнз. За предприятие от такъв ранг - всяко чудо за 3 дни. Нали знаете - то е твърде голямо, за да бъде обвинявано сериозно в каквото и да е. И все пак - един сериозен удар срещу такъв "капиталист" би било масовото осъзнаване, че велосипедът е най-здравословният и екологичен транспорт. Майната му на времето. То никога няма да свърши. Както и работата. Тогава за къде да бързаме? Че да даваме и луди пари за самолети?

#12 vV 12.04.2017 в 04:32:59

Четете тук: http://www.dailymail.co.uk/news/article-4401980/Dr-dragged-United-swapped-drugs-secret-gay-sex.html

#13 dedo adji 12.04.2017 в 11:51:41

Докси, може и да си прав, не съм се возил в товарен отсек. А и доколкото си спомням, през соца по маршрута София-Варна летяха главно Ан-24. Прав си и за подстригването. Аз казвам на моя бръснар "Подстрижи ме като комсомолски секретар." Затова съм си избрал по-възрастен бръснар, който помни как трябваше да изглеждат. А съвременните не знаят що е то комс. секретар, камо ли прическата. На Юнайтед ще им придреме, когато поне двама, а може и четиримата, заведат съдебни дела за психически тормоз, пропуснати ползи, а един и за лека телесна повреда. Там съдиите и съдебните заседатели с особено удоволствие друсат зверски глоби на големите компании. Велосипедът без съмнение е прекрасно превозно средство, ама не става от Чикаго до Луивил, камо ли от Ню Йорк до Сан Франсиско.

#17 Dox 12.04.2017 в 18:56:20

Деде, Прав си, че тогава до морето летяха основно Ан-24, понякога и Як-40, а също и с Ту-134 /в разгара на сезона /. Но преди Ан-24 имаше едни по-стари - Ил-14, които летяха до морето. С два двигателя разположени на крилата. Колкото до съдиите - знам ли - може и да си прав. Аз обаче, вече съм с резерви към всичко, що се нарича - човек Ич не върви на добре работата! Ама ич, ич, ич!

Новините

Най-четените