Къде изчезна звездното небе?

Около 60% от европейците и 80% от американците не могат да видят Млечния път. Изкуственото осветление на градовете създава постоянно "небесно сияние", което засенчва погледа към звездите. Така светлинното замърсяване вече не е проблем само на астрономите. То пречи и на обикновените хора да се наслаждават на красотата на нощния небосклон.

Над 80 на сто от човечеството живее под небе, озарявано от изкуствена светлина, а една трета от населението на планетата не може да наблюдава никога Млечния път заради светлинното замърсяване.

Италиански учени съставиха световен атлас на изкуственото осветление, което е своего рода замърсител на околната среда. То има отрицателно въздействие върху екологията и върху здравето на хората - води до липса на енергичност и проблеми в съня.

Според ръководителя на проучването Фабио Фалчи широкото използване на LED осветление стремително води до удвояване и утрояване на луминисцентността на небето по време на тъмни нощи.

В Западна Европа съществуват ограничени зони, в които небето не е замърсено от изкуственото осветление. Те са разположени в някои части на Шотландия, Швеция, Норвегия, Испания и Австрия.

От публикувания от италианските учени атлас става видно, че 99 процента от територията на САЩ и на Западна Европа е светлинно замърсена.

Жителите на Сингапур например вече не знаят какво е истинска тъмна нощ. Най пощадени от явлението са някои африкански страни, като Чад, Централноафриканската Република и Мадагаскар.

 

#1 e-mil 12.06.2016 в 02:36:22

Италианските учени доста са се изхвърлили и не ви прави чест, че преписвате дословно вместо да вдигнете глава и погледнете небето. Млечният път се вижда чудесно от малките села, каквито има стотици хиляди в Западна Европа. А между селата пък е пълно с места, където светлинното замърсяване е изключително ниско. Дори и край големите градове е така - мръднете на 30 км извън София и сами ще се убедите. Става дори за любителска астрономия. Ако пък ви мързи просто потърсете в Интернет - пълно е със снимки на Млечния път правени близо до градове, включително и огромни като например Хонг Конг. Замърсяването е проблем на учението, на които им трябват наистина много ниски или нулеви стойности при гледане на обекти, особено близо до хоризонта. Но за обикновеничя човек положението изобщо не е толкова лошо, колкото са ви наплашили. Ето ви една карта, която представя нешата малко по-реално. От бутона с кръстче може да измерите замърсяването в определена точка и да ог сравните с легендата вдясно. http://www.lightpollutionmap.info

Новините

Най-четените