ЕС предлага безвизов режим за Турция заради бежанците

Обсъжда се възможност за въвеждане на безвизов режим за пътуване на турски граждани в Шенген в замяна на споразумение с Турция с ЕС за справяне с бежанската криза.

Делегация от еврокомисари се отправя към Турция в последен опит да убеди Анкара за споразумение за справяне с кризата с мигрантите в Европа, предаде BBC.

ЕС се надяваше споразумението да бъде прието преди срещата на върха на 15 октомври, но обсъждането беше отложено заради тридневния национален траур в Турция след бомбените нападения в Анкара от събота.

В Турция пребивават около 2 милиона мигранти, голяма част от които са избягали от войната в съседна Сирия.

В засиленото сътрудничество с ЕС, Турция може да получи определени отстъпки. В частност се обсъжда възможността за въвеждане на безвизов режим на пътуване на турски граждани в Шенген.

По думите на президента на Европейския съвет Доналд Туск, отстъпките ще бъдат предоставени само ако Турция действително помогне за разпределението на рекордния приток от мигранти. Той е обезпокоен от това, че през пролетта на 2016 година се очаква още по-силна вълна на миграция към ЕС.

#1 Conspirator 15.10.2015 в 00:01:47

Само не ми е ясно,ние като част от какво сме? Шенген,менген,парка Серенгети или гара разпределителна.

#2 Spider 15.10.2015 в 01:47:04

Ние сме част от ЕС, мокър котак. Не че сме цвете за мирисане, ама ние сме в ЕС, а турчаците - не. Та в момента ЕС ги оферира по начин, които може почти да им даде едни от правата на страна-членка (свободно пътуване из страните от Шенген), в замяна на по-строг контрол върху мангалите. Да видим какво ще стане...

#3 Conspirator 15.10.2015 в 02:25:27

Именно!Част от ЕС,но не сме в клуба на Шенген.Колко от милионите кюрди ще могат да влезнат в България само с паспорт,напълно законно,за да продължат към баба Меркел? Или те/кюрдите/ вече са обещали,че няма да правят така и ще слушкат. Сигурен съм,че ако се приеме това предложение,само за една година 3-4 милиона кюрди ще се юрнат към тлъстите социални помощи...а доста голяма част от тях ще се озове в България и ще си остане.Няма да може да ги върне никаква реадмисия,защото всичките ще са с нови,новенички сирийски паспорти,които да удостоверяват,че са бягащи от военни действия,а в другия джоб ще имат истински турски паспорт.Турския паспорт е за легално влизане,а сирийският паспорт за предоставяне на статут на бежанец....

#4 Spider 15.10.2015 в 14:47:02

Е ние не сме част от ЕС, щото милионите българи да не се втурнем към тлъстите социални помощи. Така разсъждават господата на запад относно нас, точно като теб. А как кюрдите ще минат през нас като не сме в Шенген бе котак, нали безвизовия режим е за страните от Шенген, не за нас ? Отделно че си има условия да си държат сирийците там. Тоест да бъдат лошите, дето не пускат мангустите на хубавия живот в Западна Европа, а в замяна да могат да си развиват бизнеса из Шенген. И ти сериозно ли мислиш, че кюрдите ще скочат на корабите и на самолетите, или масово ще хукнат към нас след като поколения са живяли в Турция, и водят активна борба за своя държава, автономия и т.н. ?

#5 Conspirator 15.10.2015 в 21:57:23

Точно това се чудех. Как ще преминават през България като не сме част от Шенген.На ята или ще прелитат или по единично? Предлагам да не се правим на ударени и двамата.Знаеш какво се случва,когато отпаднат визите на 8 милиона човека.Европа започва да пищи. Съвсем друго нещо е,когато отворят Европа за 80 млн. човека.България се пада първа европейска държава и през наша територия ще се осъществява това епично движение.Все нещо/най-некачественото/ ще поостане и в нашия вилает. Баща ми казваше,че когато турските гастарбайтери си пътували до Турция през 70-те,през лятото за месец и половина,денонощно не е спирал грохотът от преминаващи ТИР-ове и безкраен керван от натъпкани коли пълни с кадъни и дечурлига....Къщите са се клатели и напуквали от тежките камиони. Мисълта ми е следната.След като ЕС предлага безвизов режим на Турция,да бъде така добра,да гарантира неприкосновеността на българските граници.Написано и подпечатано. Щото нашите няма да се сетят.Със сигурност.

Новините

Най-четените