Тръмп забрани търговията с дълга на Венецуела

Американският президент Доналд Тръмп въведе нови финансови санкции срещу Венецуела след провеждането на избори, които гарантираха нов мандат на Николас Мадуро.

Тръмп подписа указ, с който забранява на физически или юридически лица в САЩ да правят сделки със суверенния дълг на Венецуела. Забраната включва и операции по дълга, които се отнасят към венецуелската държавна петролна компания PDSVA, Централната банка на страната и всяко друго дружество, в което правителството на Венецуела притежава над 50% дял.

Аргументът за затягането на мерките срещу режима на Мадуро са: "ендемичната икономическа безстопанственост и държавната корупция за сметка на народа на Венецуела и неговия просперитет; продължаващата репресия на политическата опозиция; опитите за подкопаване на демократичния ред чрез свикването на предсрочни избори, които не са нито свободни, нито честни; отговорността на режима за задълбочаващата се хуманитарна и здравна криза във Венецуела".

Това е втората промяна на санкционния режим на САЩ спрямо Венецуела от началото на годината. Указът на Тръмп беше подписан ден след провеждането на президентските избори в южноамериканската страна, които Мадуро спечли с 68% от гласовете. Големите опозиционни партии отказаха да участват във вота, като го определеиха като измама.

Новините

Най-четените