Кой е стрелецът от Орландо

Стрелецът, който уби 50 души в гей клуб в Орландо в щата Флорида, беше идентифициран като Омар Матин - американски гражданин, влязъл в полезрението на ФБР през 2013 година.

Матин откри стрелба в нощнен клуб „Pulse" в малките часове на неделя. Това е престрелката с най-много жертви в модерната история на САЩ.

ФБР твърди, че 29-годишният, който беше убит по време на полицейска акция за освобождаване на заложници в клуба, е имал „наклонности към" идеологията на радикалния ислям, въпреки че не е ясно дали атаката е акт на вътрешен или международен тероризъм.

Малко преди стрелбата Матин се обажда на 911, за да заяви съпричастност към Ислямска държава.

Терористичната организация по-късно обяви, че боец на ИДИЛ е провел атаката, но не уточни дали ИДИЛ има връзка с атаката или групировката е била само „вдъхновение" за нападателя.

Бащата на Матин каза пред NBC, че атаката няма нищо общо с религията. Седик Матин посочи, че синът му се е ядосал много, когато е видял двама мъже да се целуват на улицата в Маями наскоро. Семейството обаче не е имало представа, че Омар Матин подготвя атака. „Бяхме шокирани както цялата държава", казва Седик пред телевизията.

Омар е бил разпитван от ФБР два пъти през 2013 година след негови коментари пред колеги, които предполагат връзки с Ислямска държава. Разследването обаче приключва, тъй като следователите не успяват да потвърдят предположенията.

Матин е разпитан отново през 2014 година за потенциална връзка с Монер Мохамад Абу-Сала - американец, провел самоубийствен атентат в Сирия. ФБР не открива „съществена връзка" между двамата и разследването е приключено.

Въпреки че е влязъл в полезрението на Федералното бюро за разследване, Матин не е бил в официален списък за наблюдение и е имал право да носи оръжие.

Работил е като въоръжена охрана от 2007 година за фирмата G4S.


Полицията съобщава, че той е нападнал нощния клуб „Pulse" носейки пушка и пистолет.

Матин е роден от Ню Йорк, а родителите му са афганистанци. Мести се във Форт Пиърс - град на около 2 часа от Орландо.

Бившата му жена, Ситора Юсуфи, казва, че той бил психически нестабилен насилник, който редовно я биел.

Двамата се женят във Форт Пиърс през 2009 година, след като се запознават онлайн, но родителите й се намесват и я отвеждат от дома им само няколко месеца по-късно, след като разбират за побоите.

Развеждат се през 2011 година.

„Той не беше стабилен човек", казва тя пред Washington Post. „Биеше ме. Прибираше се и започваше да ме бие, защото прането не е изпрано или нещо от този род", разказва Ситора.

По времето, по което са заедно, Матин не е особено религиозен и редовно е ходел на фитнес. Той е имал пистолет и работел като охрана в заведение за неплънолетни престъпници.

Ситора казва, че Матин е биполярен и причините за действията му не са религиозни или свързани с ИДИЛ, а причина за тях е психично заболяване.

Полицията посочва, че Матин е наел кола и е шофирал до Орландо, за да извърши атаката в нощния клуб. В обаждането си на 911 той прави връзка с атентаторите от Бостънския маратон през 2013 година - Тамерлан и Джохар Царнаев.

Властите вярват, че той нарочно се е насочил към гей клуб.

В серия снимки в социалните медии Матин носи тениски с емблемата и името на нюйоркската полиция. От там обаче посочват, че Матин няма никаква връзка с тях, а тениските не са официални, а могат да бъдат купени от всеки магазин.

Стрелецът е попълнил искане за смяна на името си през 2006 година от Омар Мир Седик на Омар Мир Седик Матин, Баща му - Седик, има телевизионно предаване в калифорнийски канал, в което изказва позиции срещу пакистанското правителство и засвидетелства симпатии към афганистанските талибани.

#1 Nikkor 13.06.2016 в 12:20:45

Естествено че няма нищо общо с религията. как може някой да си го помисли. Въпросът е тия подиграват ли се или да?

#2 паяка 13.06.2016 в 13:00:27

Това само мюсюлмани в САЩ ли могат да го направят? Да се разведат преди да се оженят? Или машината на времето е в реверсивен режим? Или преводачите не са изтрезнели от уикенда? "Бившата му жена, Ситора Юсуфи, казва, че той бил психически нестабилен насилник, който редовно я биел. Двамата се женят във Форт Пиърс през 2009 година, след като се запознават онлайн, но родителите й се намесват и я отвеждат от дома им само няколко месеца по-късно, след като разбират за побоите. Развеждат се през 2001 година."

#3 boris 13.06.2016 в 13:07:52

#JE SUIS PEDAL OT ORLANDOVCI#

#4 паяка 13.06.2016 в 14:33:58

Аха, коригирахте се , ама кажете: "Мерси , копеле, че четеш , при това внимателно." Няма такъв филм.

#5 Vinnie Jones 13.06.2016 в 16:37:44

Е*аси, става смешно вече. "Матин се обажда на 911, за да заяви съпричастност към Ислямска държава", но все пак няма нищо общо с религията на мира По-скоро е бил активист на ККК или ИРА

#6 Мъц 13.06.2016 в 21:12:35

"Матин е роден от Ню Йорк, а родителите му са афганистанци." Ъ? Ко рйечи? Ми ни въ разбраф! Извинявъйти!

#7 Nikkor 13.06.2016 в 21:46:50

Was supposed to kill Russians but killed Americans instead. Oops.

#8 pixie 13.06.2016 в 21:58:57

Е как кой е стрелецът от Орландо? - Познат на ФБР!

#10 GETI 14.06.2016 в 01:06:59

авганистанец от Орландо убива 50 души в гей бар?! а стига с този шоу бизнес бе!

Новините

Най-четените