Французин по паспорт, чеченец по рождение - кой е атентаторът от Париж

Мъжът, който беше убит от полицията след нападение с нож срещу петима души в Париж, е френски гражданин от чеченски произход.

Това съобщава Le Figaro, като се позовава на свой източник, близък до разследването.

Според информацията - нападателят е роден през 1997 г. в Чечня, живял е със семейството си във Франция. В момента родителите му са задържани, за да бъдат разпитани във връзка с престъплението. Самоличността на извършителя е установена чрез проверка на пръстовите му отпечатъци. У него не са открити никакви лични документи.

Посолството на Русия във Франция е поискало от властите да разбере дали нападателят е имал и чеченско гражданство (републиката е част от Руската федерация).

Figaro съобщава, че става дума за 21-годишният Хамзат Азимов, който получава френско гражданство след процедурата по натурализиране на майка му. Израснал е в семейство бежанци в Страсбург, в квартал Елсо, в който има голяма чеченска общност.

Знае се, че той е бил под наблюдение на службите като индивид с потенциална сериозна заплаха за националната сигурност на Франция. Т.нар. "фиш S", под който мъжът е бил белязан, е най-високата предупредителна степен за страната, като позволява на полицията да следи лицето, но не може да бъде единствен повод за постоянното му задържане под стража.

Според полицейските данни - Азимов не е имал предишни криминални регистрации, а предупредителният статут за риск от радикализация е поставен не толкова заради собственото му поведение, а заради контактите му с други лица. Преди една година мъжът е разпитван от служители на антитерористичното звено към криминалната полиция, защото се е познавал с човек, приближен до беглец в Сирия.

Според свидетелите на нападението в събота - атентаторът е имал брада и дълга коса, облечен е бил с черен анцуг по време на нападението, крещял е "Аллах е влик" и е заплашвал с оръжието си агентите на полицията, преди да бъде ликвидиран.

При нападението загина 29-годишен минувач, който е станал жертва на ударите с нож от страна на атентатора. Още четирима души са ранени - мъж на 34 години и жена на 54 г. са приети в болница в тежко състояние, по-леки наранявания имат жена на 26 г. и мъж на 31 г. В неделя вътрешният министър Жерар Коломб посети парижката болница "Жорж Помпиду", като съобщи пред медиите, че вече няма опасност за живота на пострадалите. По-възрастната жена е оперирана и състоянието й вече се подобрява.

Атаката се разследва от френската прокуратура като участие в терористична дейност, убийство, и опит за убийство на служител на реда с терористични мотиви.

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападението няколко часа след извършването му.

#1 TheRock 13.05.2018 в 12:48:47

Руското посолство единствено иска да разбере дали французите са получили някакви данни за ръководилият го руски офицер.

#2 dedo adji 13.05.2018 в 14:15:48

Паважни тъпотии, но не по-тъпи от целия западен естаблишмънт. И той, като тъпото паве се е вторачил в Русия и упорито отказва да си отвори очите за тумора в собственото му тяло.Тумор, самоприсаден от собствената му лакомия и криворазбран хуманизъм. Милиони жители носят европейски паспорти, учат в европейски училища и смучат европейски социални помощи, а в сърцето си са граждани на ислямската държава. А службите ги наблюдават, завеждат под разни кодове и се усещат да ги застрелят чак когато забият ножа или засилят буса. Родителите на тоя изрод вероятно са приети във Франция като борци срещу империята на злото. Сега са ги привикали на разпит, после ще ги пуснат да отгледат още един убиец. Каквото сам си докараш на главата никой не може.

#3 TheRock 13.05.2018 в 14:35:39

Обикновено дърташко лицемерие и завист. Лицемерие, защото постоянно плюеш по ЕС и завист, защото искаш ти да получаваш тези пари. Чечения е автономна територия в състава на Русия, ерго този е руснак. И в руското посолство много добре знаят кои са граждани на Русия и кои не!

Новините

Най-четените