Theranos призна за грешни десетки хиляди кръвни тестове

Theranos обяви пред федералните здравни власти на САЩ, че анулира резултатите от десетки хиляди кръвни тестове на проби, взети чрез устройствата им Edison, съобщава Wall Street Journal.

Тестовете на Theranos се смятаха за революционна технологична промяна в медицината и превърнаха старт-ъпа на Елизабет Холмс в мултимилиардна компания. Сега обаче всички резултати от кръвни проби с Edison за 2014 и 2015 г. са обявени за нелегитимни или са частично коригирани.

Не е изключено грешните резултати на някои пациенти да са заблудили лекарите при вземането на решения за терапията им.

Решението на Theranos е поредна стъпка в опита им да убедят здравните регулатори да не налагат строги санкции, след като резултатите от инспекцията в лабораторията на компанията в Нюарк, Калифорния, показаха, че тя не отговаря дори на собствените си изисквания за точност.

По данни от проверката, калифорнийската лаборатория е провеждала по 890 000 теста на година. Theranos е използвала устройствата Edison за 12 типа кръвни тестове от общо 200, предлагани на пациентите. Всички устройства са спрени от употреба в края на юни 2015 г.

"И преди е имало масови анулирания на единични тестове, но не съм запознат със случай, при който една компания да отмени резултатите от всички изследвания на тестовата си платформа. Мисля, че това е без прецедент", коментира Джефри Беърд, преподавател в департамента по лабораторна медицина в Университета в Сиатъл.

Говорителят на Theranos Брук Бюканан коментира пред Wall Street Journal: "Отличното качество и сигурността на пациентите са наш първосепенен приоритет и взехме съответните коригиращи мерки, за да отговорим на проблемите, които Центъра за медицински услуги посочи в наблюденията си. Тъй като тези въпроси все още подлежат на преглед, не можем да дадем повече коментари".

През март здравният регулатор на САЩ препоръча да се наложи забрана на Елизабет Холмс да работи в сферата на кръвните тестове за най-малко 2-годишен период. Центърът заплаши да отнеме федералния лиценз на лабораторията в Калифорния и да наложи финансови санкции на Theranos.

Преди седмица Theranos обяви, че се разделя с втория си изпълнителен директор Съни Балуани, който също беше заплашен със забрана за възможност за работа в сферата на кръвните тестове.

Окончателното решение на Центъра за медицински услуги се очаква да бъде обявено скоро. Ако агенцията реши да наложи санкции на Theranos, компанията може да обжалва пред административния съд.

#1 Harry 19.05.2016 в 20:23:03

Писах вече че тази е клинична психопатка, но някой модератор ме изтри. Любопитни е когато разказваш за психопати, който от аудиторията се разпознае моментално ти става враг, а по форумите те изтрива. Психопатията е характерна за някои професии, политик, хирург, журналист, мениджър, критик, агент на тайни служби, редактор, и разбира се форумен админ, там където можеш да властваш над другите без да се сблъскваш и без да се опиташ да разбереш другия.

#2 Harry 19.05.2016 в 20:51:32

САЩ са страната на дегенератите, вижте добре физиономията на държавнив секретар на САЩ Джон Кери, той е урод, а уродите са и ментално увредени. На младини е бил комунист - маоист, а сега ястреб войнолюбец. В САЩ лудите са два пъти повече от средното за Европа.

#3 boris 19.05.2016 в 23:06:27

Тая новина кво на брига нас!?!?

#4 ImaIma 20.05.2016 в 12:43:06

@Harry жената много добре знае какво прави. По - точния въпрос е кой и какво печели от цялата работа.

#5 Harry 21.05.2016 в 09:47:12

Това казвам, психопатите знаят какво правят, но измамите и престъпленията ги въодушевяват, защото те нямат съвест, не чувстват вина, мозъкът им е увреден по рождение, те са дегенерати. В кафето има хубави статии за психопати и социопати, прочетете ги, докато не са ги изтрили, защото психопатите унищожават всяка изобличаваща ги информация, в която се разпознават, успели са да не допуснат психопатията да бъде класифицирана като болест и увреждане, за сега тя е само "особеност на характера".

Новините

Най-четените