Полицаят – убиец от Фъргюсън напусна

Полицаят Дарън Уилсън, който застреля 18-годишния чернокож младеж Майкъл Браун пред магазин и така отприщи серия от протести в малкия град Фъргюсън, е подал оставка. Напускането му идва 4 месеца, след като изстреля пет куршума в тялото на Браун, защото откраднал кутия пури и не се подчинил на заповедта да спре.

Преди дни съдът в Мисури реши, че наказателна отговорност от полицая няма да бъде търсена. Той е в платен отпуск от 9 август насам, когато се разигра инцидентът, разчетен от населението като акт на расизъм и полицейско насилие.

28-годишният униформен е част от местното полицейско управление от едва 3 години. Решил да си тръгне, след като негови колеги получили заплахи, че ще пострадат, ако той остане на работа.

Причината разкри самият Уилсън пред местен вестник: "Не искам никой да пострада заради мен". Негови колеги твърдят, че по никакъв начин не са го притискали да си тръгне.

По-рано той обясни пред съда, че се е страхувал за живота си, когато агресивният Браун го ударил и посегнал да му вземе пистолета. Адвокатът му съобщи, че оставката влиза в сила веднага, а анализатори на събитията коментираха, че това единственият възможен изход за Уилсън.

#1 veselavesela 30.11.2014 в 16:53:58

"Напускането му идва 4 месеца, след като изстреля пет куршума в тялото на Браун, защото откраднал кутия пури и не се подчинил на заповедта да спре" Тенденциозна статия. Не само е отказал да спре, но и се е нахвърлил върху полицая. Били са се. Бил е як и го е преборил. Е, какво повече е трябвало да направи?! Да му вземе пистолета , да го застреля и да изпълни поръчката за пурите. Това ли е сценарият , който би ви удолетворил?

#2 pepe 30.11.2014 в 19:16:51

Веселке, едно нещо трябва да ти кажа: Причината поради която може да изстреляш пет /!/ куршума в нечие тяло е да искаш да убиеш този човек - не да го отблъснеш, не да попречиш на някакво негово действие, а именно да го убиеш, да прекратиш съществуването му като човешко същество. Или това, или полицейската тренировка напълно да ти е "изпила ума", при което положение действието е автоматично и което също така означава, че проблема засяга не само този конкретен полицай, а цялата полицейска система в САЩ и че полицаите там са заприличали на екшън герои, не на част от сили за поддържане на реда...

#3 veselavesela 30.11.2014 в 20:10:07

Ако някой се нахвърли върху мен да ме убива , не 5, а 15 куршума ще изстрелям. "Полицейска тренировка" , що е то, Пепе ? Точно незачитането на законите от страна на бандюгите водятдо такъв резултат. Щото оня хване ли пистолета-стреля. Преди две години такива застреляха български таксиметров шофьор, миналата година от удар с пистолет в глават пострада и разносвач на пици/българин/. Два случая с познати хора, да не коментирам пък ежедневието на полицаите с такива. Голями напъни да се изкара расистки акт... Ами не е.

#4 KingoftheROAD 30.11.2014 в 21:54:54

pepe при такова поведение на какъвто и да е гражданин бял/черен/червен а именно неподчинение на заповед на полицай, посегателство върху полицай, му (на гражданина) е ясно че срещу него ще се стреля моментално. А колко куршума ще му (гражданина)влязат в тялото е отделен въпрос. Принципно полицая би трябвало да е добре обучен, да преценява действията си в критична ситуация, на принципа на минималната необходимост-максимална ефективност. Но в състояние на афект, невинаги става по най-добрия възможен начин...

#5 Дракон с кисело зеле 30.11.2014 в 23:48:37

Пепе, полицаят в такива случаи е обучен да убива, не да ранява възпиращо. Не е като статията да не е представена доста едностранчиво.

Новините

Най-четените