Франция ще забрани протестите на "жълтите жилетки" по "Шанз Елизе"

След пореден уикенд на протести в Париж на "жълтите жилетки" френското правителство обмисля да забрани шествията им по "Шанз Елизе" и други знакови места във френската столица.

Причината е, че демонстрантите нанасят щети на някои от емблематичните за града сгради, паметници и заведения, а щетите се равняват на стотици хиляди евро.

На пресконференция френският вътрешен министър Едуар Филип каза, че забраната ще влезе в сила още тази събота, през която властите ще ограничават събиранията в определени зони в Париж.

Особено внимание ще се обръща на екстремисти, които твърдят, че принадлежат към движението на "жълтите жилетки".

Филип подчерта, че мирните протестиращи не бива да бъдат приравнявани с вандалите и престъпниците и че не всички "жълти жилетки" трябва да бъдат обвинявани за погромите.

При последните протести в Париж в събота, 16 март, бяха леко ранени 60 души, сред които 17 полицаи и един пожарникар.

Демонстрантите започнаха да проявяват агресия, след като полицията използва водни оръдия срещу тях и пробегна до сълзотворен газ, за да разпръсне събралата се тълпа.

Беше опожарен клон на банка "Тарно" като се е наложило цялата сграда да бъде евакуирана. Според вътрешния министър това не са протестиращи, а хора, целящи размирици.

Той каза още, че с опожаряването на банката са рискували и да убият човек. Затова е поискана реорганизация на силите на реда.

Това включва и смяна на шефа на парижката полиция, която ще бъде извършена тази сряда.

#1 iwan_petrow7 19.03.2019 в 13:42:07

Започвам да се обърквам ... паленето, трошенето и барикадирането по такива, емблематични локации, не се ли явяваше проява на прогресивно гражданско самосъзнание ? Или не бива да се смесват Париж с Киев , „Шан-з-елизе” с „Майдан Незалежности” и „Ле жилет жьон” с „Правий сектор”?

Новините

Най-четените