Скарлет Йохансон отказа ролята на трансексуален мъж

След публичен натиск от страна на ЛГБТ активисти актрисата Скарлет Йохансон се оттегли от проекта "Rub&Tug". Филмът, проследвяващ живота на Данте "Текс" Гил, транссексуален мъж, собственик на салон за масажи и сводник, станал една от големите фигури на престъпния свят в САЩ през 70-те и 80-те години на миналия век.

Именно на Йохансон бе поверена ролята на Текс. И още с обявяването на новината в социалните мрежи беше предизвикана вълна от негативни коментари от страна на активисти за правата на сексуалните малцинства.

Това в крайна сметка доведе и до отказването на актрисата от ролята. В ексклузивно изявление за Out.com Йохансон казва, че решението й е взето именно заради етичните спорове около поверената й роля.

"В светлината на неотдавнашните етични въпроси, повдигнати около избора ми за ролята на Данте "Текс" Гил, реших с уважение да оттегля участието си от проекта", заявява актрисата.

"Разбирането ни за транссексуалните хора продължава да се увеличава. Научих много за общността им и си дадох сметка, че да се снимам в този образ е неделикатно", допълва още тя.

"Изпитвам голямо възхищение и любов към транс общността. И въпреки че бих се радвала на възможността да покажа историята на Данте и промените в живота му, разбирам защо мнозина смятат, че той трябва да бъде изигран от транссексуален човек. Благодарна съм, че този дебат, макар и противоречив, предизвика важен разговор за разнообразието и представителство във филма", казва още Скарлет в изявлението си.

Новината за участието й в "Rub&Tug" дойде именно в момент, когато общността и съюзниците на ЛГБТ общността се борят за това транссексуални актьори да получават ролите на транссексуални във филмите.

Неотдавнашният дебют на сериала на Райън Мърфи "Pose" е връх в тази борба досега. Шоуто включва най-големия досега актьорски състав от транссексуални актьори в редовни роли на телевизионен сериал. Към момента той се радва на добра популярност, засилвайки само стремежа на актьорите от сексуални малцинства за повече видимост.

Именно затова и изборът Скарлет Йохансон да изпълни ролята на транссексуален мъж предизвика полемика в социалните мрежи.

Решението беше нападнато и от транссексуалните актриси Трейс Лизет и Джейми Клейтън, които разкритикуваха продуцентите, че не са поверили ролята на представители на общността.

Още повече се ожесточи дебатът, след като сайтът Bustle.com публикува изказване, предоставено от представител на Йохансон, в който се казва, че всички критици могат да се обърнат за коментар към Джефри Тамбор, Джаред Лето и Фелисити Хъфман успешно изпълниха роли на транссексуални.

Това накара много от активистите да посочат, че именно там е проблемът - на хетеросексуални хора се дават роли за представители на сексуални малцинства.

Очевидно натискът към проекта обаче вече е станал твърде сериозен и Йохансон се оттегля от него.

Самата тя е известна като активист за правата на жените, равното заплащане за еднакъв труд, борец срещу сексуалното насилие и е едно от прогресивните лица на Холивуд.

Новините

Най-четените