Задават се хомосексуални герои в "Междузвездни войни"

Въвеждането на хомосексуални герои в сагата „Междузвездни войни" става все по-обсъждана тема в последните седмици.

За възможна хомосексуална сюжетна линия в предстоящите филми от поредицата вече говорят не само феновете, но и част от актьорите, както и режисьорът на „Епизод VII: Силата се пробужда" Джей Джей Ейбрамс.

Скоро след като Ейбрамс каза, че е въпрос на време в Star Wars филмите да се появи открито хомосексуален персонаж, актьорът Марк Хамил коментира теорията, че неговият герой Люк Скайуокър е гей.

Хамил обясни, че сексуалната ориентация на Люк е въпрос, отворен за интерпретация, и изобщо не е изключено той наистина да е гей.

„Тъкмо четох онлайн, че Джей Джей е много отворен към това", каза актьорът. „Феновете пишат и задават всякакви такива въпроси, 'Тормозят ме в училище... страх ме е да си призная'. Питат ме 'Възможно ли е Люк да е гей?', а аз казвам, че това зависи от интерпретацията на зрителя".

Хамил добавя: „Ако смятате, че Люк е гей, тогава разбира се, че е. Не бива да се срамувате от това. Съдете Люк според качествата му, не според това кого обича".

Преди това Джей Джей Ейбрамс заяви, че би било „изключително тесногръдо" да се мисли, че хомосексуалността няма да е част от поредицата „Междузвездни войни" в бъдеще.

Всъщност Star Wars вселената вече има своя хомосексуален персонаж, макар и не във филмите, а в скорошен роман, част от официалния Star Wars канон.

На писателя Чък Уендиг му се наложи да защитава решението си да направи главния герой на книгата Star Wars: Aftermath гей.

Действието в Aftermath се развива между събитията от „Завръщането на джедаите" и тези в „Силата се пробужда", а това е и първият роман от канона, съпътстващ началото на новата трилогия. В него героят Синджир Рат Велус е имперски офицер, който обръща гръб на Империята и се присъединява към бунтовниците, след като става свидетел на особено свирепа битка. Сексуалността на Велус не играе сериозна роля в сюжета, но заради нея Чък Уендиг се сблъсква с някои критики и нападки от фенове на „Междузвездни войни".

Друга част от фенската маса обаче не просто няма нищо против ЛГБТ истории в Star Wars, но и усилено спекулира за възможни връзки между наличните герои.

Една вероятно твърде смела фенска теория разглежда възможен романс между Фин (Джон Бойега) и Поу Дамерън (Оскар Айзък), които се запознават в „Силата се пробужда", но поне засега показват само приятелски чувства.

Райън Джонсън, режисьор на предстоящия „Епизод VIII" от сагата, засили слуховете като сподели в Twitter направен от фенове арт, на който Фин и Поу се целуват.

Самият Джон Бойега коментира след наградите БАФТА, че е отворен към идеята за връзка между Фин и Поу, но не знае дали бъдещите филми предвиждат такова развитие за героите. Той уточнява, че когато с Ейбрамс обсъждали сценария на „Епизод VII", не е ставало въпрос между двамата персонажи да съществува нещо повече от приятелство.

Вече се появиха прогнози, че студиото Disney (някога бастион на консервативните ценности, но напоследък доста либерално) може да се противопостави на всякакви идеи за хомосексуална сюжетна линия в „Междузвездни войни" - заради опасения от загуба на аудитория в страни като Китай и Русия. Всъщност „Силата се пробужда" припечели само $125 млн. (от общо над 2 милиарда приходи) в Китай, втория най-голям бокс офис в света. В същото време пълният със сексуални препратки „Дедпул" счупи рекорда за бокс офис дебют в Русия.

Снимките на „Междузвездни войни: Епизод VIII" вече започнаха, а филмът на Райън Джонсън тръгва по кината на 15 декември 2017 г.

#1 partci 06.03.2016 в 17:39:48

Ще повърна вече...

#3 Шебек Хасан 06.03.2016 в 19:04:32

Най-накрая евро-атлантическите "ценности", завладяха и галактиката. Сега зорлен ще накарат нормалните хора да изберат "Тъмната страна".

#4 boris 06.03.2016 в 19:28:11

Няма да има педали във филма щото китайският пазар е мултимилионен.

#6 Дракон с кисело зеле 06.03.2016 в 20:22:42

Големият проблем е, че, всъщност, не се задава нищо, освен двусмислени намеци. "Дисни" няма да посмеят да обидят малоумните реднеци в САЩ, няма да рискуват да загубят китайския пазар, няма да посмеят да извадят нещо очеизбождащо противоречащо на християнските ценности... А ЛГБТ-ковците ще приемат това като голяма победа, докато изобщо не забелязват, примерно, сериала "Sense8" - който се гради изцяло върху всякакви малцинства и без ЛГБТ/расово/полово разнообразие отива директно в кофите.

#7 ImaIma 07.03.2016 в 12:48:40

въобще не ме интересува тази поредица.

#9 Дракон с кисело зеле 07.03.2016 в 14:53:26

И последният коментар идва от този човек: http://www.videoclip.bg/watch/380545_bojidar-gulmezov-x-factor-bulgaria-10-09-2014

#10 Rowan 07.03.2016 в 19:45:36

Гюлмезов, ти верно ли????

#11 deowin 07.03.2016 в 20:15:53

Дракон, ти уби всичко детско в мен. Досега мислех, че Божидар наживо е това, което е и тук - гневен радикален атакист, вечно сърдит и недоволен от всичко и всички, а се оказва, че е просто поредният жаден за евтина слава провинциалист с нула талант и лигаво, силно аграрно излъчване. Първият образ поне беше леко интересен. Вторият е обиден с.. хах.. пешеходността си (знам, че обожаваш тази дума ).

#12 Шебек Хасан 07.03.2016 в 21:51:03

Ей за тва най-добре е човек да пише под некой псевдоним, като Колдур с картофи, Свине с патладжан или Орел с ориз, примерно, щото иначе нещата стават често лични, а не трябва. Домуза да каже по-добре какво мисли за бешлиците в Междузвездни войни, а не да се занимава с хорските работи. Речник на чуждите думи на майчин език : "Колдур" - пуйка, "Бешлик" - Гей /или пе*ерас по нашенски/, Домуз - прасе

Новините

Най-четените