Писателите, които ненавиждат филмовите адаптации по книгите си

Много писатели си мечтаят да получат обаждане от някой холивудски продуцент, който да им съобщи, че желае да екранизира книгите им.

Подобна оферта означава още повече слава за автора, чието име ще се споменава далеч по-често, ако творбата му е превърната във филм.

Но по редица причини даден писател може и въобще да не хареса крайния резултат.

Може би актьорският състав ще се окаже неподходящ или няма да е по вкуса на автора. Така например Стивън Кинг никак не харесва Джак Никълсън в "Сиянието" и смята, че актьорът е една от причините филмът да е провал.

В доста случаи пък сценарият е преобразен до неузнаваемост - нещо, с което нито един творец не може да се примири. Роалд Дал до последно не може да преглътне, че в екранизацията по "Чарли и шоколадовата фабрика" от 1971 г. всичко се върти около собственика Уили Уонка, а не около Чарли.

Дал е дотолкова разочарован, че изрично отбелязва, че не желае продължението на историята за малкия Чарли да бъде филмирано - нито сега, нито за в бъдеще.

Това не означава, че споменатите филми са лоши. Напротив, много от тях печелят любовта на публиката и похвали от критиката. Могат да се похвалят и с награди "Оскар" и високи печалби от боксофиса.

Единственото, с което не могат да се похвалят, е одобрението на авторите зад книжния оригинал, създали историята.

В галерията можете да видите 9 филмови адаптации, които писателите на едноименните книги ненавиждат.

#1 Дракон с кисело зеле 04.11.2019 в 16:47:18

Основната причина Уинстън Грум да недоволства от филма "Форест Гъмп" е, че продуцентите са го прецакали чисто финансово, между другото. Редно е това да бъде споменато.

Новините

Най-четените