Той никога не е бил "просто Форест Гъмп"

Той е сред имената в Холивуд, които дори и след масивната #MeToo вълна остават все така обичани и уважавани - както от колегите си, така и от феновете.

На 9 юли Том Ханкс навършва 63 години, но не губи от чара и таланта си на екрана и извън него.

"За някои хора цял живот ще съм Форест Гъмп и това е окей", казва самият той.

Всъщност емблематичната роля от филма на Робърт Земекис е само един от многото великолепно изиграни образи. За повечето киномани е ясно - Ханкс никога не е и няма да бъде "само Форест Гъмп".

Кариерата му започва от телевизионни поредици като "Щастливи дни" и "Семейни връзки", но актьорът бързо се ориентира към киното. Фантастичната комедия "Голям" е филмът, който му печели наистина широка популярност и му носи първата номинация за наградата "Оскар".

Ханкс обаче е решен да развива уменията си на драматичен актьор. Една от първите му наистина сериозни роли е във "Филаделфия", където играе хомосексуалния и болен от ХИВ адвокат Андрю Бекет.

Оттам нататък за него пътят е само нагоре, освен че печели златната статуетка на Американската филмова академия за образа си на Бекет.

На следващата година Ханкс отново триумфира с приза - този път за "Форест Гъмп". И макар че оттогава не е хващал "Оскар" в ръка за главна мъжка роля, образите, които изиграва, са не по-малко завладяващи и запомнящи се.

В галерията ще видите 11 от най-добрите му филми.

Новините

Най-четените