Филми от петото измерение

Тази година кино-литературният фестивал Cinelibri 2019 е подготвил интересна програма, в която влизат филмови заглавия от целия свят, включително - Южна Америка и Азия.

Фестивалът има за свой слоган "Петото измерение" - връзка не само с петата годишнина от началото му, но и с представата на Хорхе Луис Борхес за рая - шестоъгълна библиотека. Шестоъгълникът според физиката пък изразява именно петото измерение.

В него, определяйки го като измерението на духовността, ще ни вкарат с програмата си от Cinelibri 2019.

Председател на журито на конкурсната програма на фестивала е известният актьор Кристоф Ламбер, като тази година има и конкурс за късометражно кино, в който ще можем да видим много интересни заглавия, включително - анимационни.

Сред съпътстващите фестивала събития тази година има и няколко гала вечери, в които с филмови прожекции и коктейл ще бъдат отбелязани кинематографиите на Израел, Ирландия, Испания, Германия, Франция, Швеция, Япония и Унгария.

В програмата влизат още документални филми и такива, представени съвсем скоро за първи път на големи фестивали.

Освен Кристоф Ламбер, в България заради Cinelibri 2019 ще видим и шведския журналист и писател Давид Лагеркранс, който продължава култовата поредица на Стиг Ларшон „Милениум", и френският кинорежисьор от румънски произход Раду Михайляну. Известната италианска актриса Лоредана Каната, позната у нас най-вече покрай филма на Паоло Сорентино „Младост", също ще бъде в София заради фестивала като част от журито му.

Българската публика ще може да се срещне още с израелския писател А. Б. Йехошуа, испанския автор Лоренцо Силва, авторът на „Заличеното момче" Гарард Конли, шведския режисьор Даниел Алфредсон, екранизирал две от книгите от „Милениум" , продуцента Рик Дъгдейл и португалския режисьор Рита Азведо Гомес.

Тази година към фестивала ще има и три театрални постановки - първата от тях е по романа на Амели Нотомб „Козметика на врага", с режисьор Петър Денчев, която ще се играе в театър Азарян. Театралната публика ще може да гледа и спектакъла „Променяне" по книгата „Промяната" на Лив Улман. Третото представление ще има своята премиера малко след края на Cinelibri - пиесата „Вечерята" по едноименния роман на Херман Кох, с режисьор Пламен Марков.

Тъй като все пак фестивалът е кино-литературен, основна част от програмата му заема киното.

По време на Cinelibri ще могат да се гледат десетки филми и то не само в киносалоните в София, но и в Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора, предлагаме ви кратък гид, който да ви ориентира в киноморето на фестивала.

Вижте нашите предложения от програмата в галерията, а филмите от самия фестивал можете да гледате между 5 и 20 октомври.

Новините

Най-четените