Противоречивата рап звезда на лято 2016

Тазгодишните летни хитове може и да не са блестящи, но сред тях се отличава нещо неочаквано и твърде различно от останалите. Песен без набиваща се мелодия, без бомбастичен аранжимент, без голотии и кълчещи се танцьорки в клипа, сигурно поне в началото ще ви се стори и без истински припев.

Става въпрос за Panda на едва 19-годишния рапър Desiigner, неочакваната звезда на лято 2016.

Всъщност Panda излезе още в края на 2015 г. и привлече погледите към бруклинския рапър, но едва през май се сдоби със свой видеоклип, за да бъде оттогава нареждана сред хитовете на това лято. Текстът на атмосферичното и грабващо трап парче оприличава BMW X6 на застрашения от изчезване бозайник, а месеци след появата му Desiigner подписа с лейбъла на Кание Уест GOOD Music.

Успехът на песента обаче не дойде и без вълна от критики - Desiigner често е обвиняван, че най-нагло краде стила на друг популярен рапър, Future. Panda е откровено повлияна от изключително успешния напоследък Future и взима назаем най-характерните за него елементи като открояващия се auto-tune на грачещите вокали, интонацията на по-агресивните му песни като Same Damn Time и Sh!t, и даже тематиката на текстовете му.

В седмиците след обвиненията в плагиатство обаче, Panda стигна до номер 1 в Billboard Hot 100, сдоби се със забавен фолк кавър (!) и в крайна сметка достигна платинен статут в няколко страни. Тя не само се превърна в по-голям хит от каквото и да е, направено от Future, но и Desiigner допълнително осребри успеха и издаде цял нов микстейп с вариации на песента.

Историята на Desiigner определено е интересна и показателна за съвременния музикален пазар.

Той закупил бийта на Panda онлайн за 200 долара и върху него изградил парчето - мъдра инвестиция, докарала му заветния договор с Кание Уест. Бийтът се предлагал на сайта на английския продуцент-ентусиаст Menace, като двамата с Designer въобще не се познавали и до днес не са се срещали на живо.

Рапърът не крие, че е фен на леките наркотици и като тийнейджър опитал да ги продава, но начинанието му не проработило. На 14-годишна възраст, при обстоятелства, които отказва да разкрие, Desiigner бил прострелян в бедрото и преживяването го накарало да преследва кариера в музиката и никъде другаде. Все още обаче той прекарва време по клубовете само когато има изяви в тях и щом приключи, набързо го гонят оттам, тъй като няма навършени 21 години.

Desiigner не се притеснява да се шегува и да дразни, щом бъде запитан за приликите с Future - като никога не ги отрича директно.

След като за пръв път беше атакуван от критиците, той отговори с нова своя песен, наречена Pluto, както се казва и дебютният албум на Future. Подобни негови закачки продължиха миналата седмица, когато Desiigner изпълни частта на Future от новия сингъл на DJ Khaled I Got The Keys. Зложелателите му отбелязаха, че изпълнението ще си остане най-добрият му опит в това да бъде Future.

Поне засега обаче бъдещето на младия рапър е повече от обещаващо. На първо време му предстои да пусне дебютния си албум, наречен The Life of Desiigner, който вече е завършен.

#1 angelvarna 14.07.2016 в 12:29:59

Голяма камба има това момче!

#2 cheung 14.07.2016 в 18:48:57

Ау какъв противен негър.

Новините

Най-четените