Роджър Уотърс открито мразел евреите

Около месец преди грандиозния си концерт „Стената" в България (30 август), Роджър Уотърс успя вкупом да разгневи свои фенове, колеги и еврейска група за защита на човешките права.

Всички те се възмутиха от изобразяването на Давидовата звезда върху гигантско надуваемо прасе по време на шоуто на Уотърс в Белгия на 18 юли.

Един от ръководителите на „Центъра на Саймън Визентал за толерантност" равин Ейбрахам Купър изрази отвращение от постъпката на музиканта и го обвини, че „открито мрази евреите".

„С отвратителната си проява Роджър Уотърс го заявява пределно ясно - забравете за Израел, хич да не ви интересува мирът в Близкия Изток", каза Купър.

Надуваемото прасе е една от запазените марки на шоутата, които Уотърс изнася.

През годините то се променяше като дизайн и форма, а най-скорошният му вариант включваше логото на нефтения конгломерат Shell и графити послания като „Всичко ще бъде наред, просто продължавайте да консумирате".

Феновете да го осъдят

Фенът на Уотърс Алон Онфус Асиф също бил разочарован да види Давидовата звезда на шоуто.

„Отидох на концерта, защото много харесвам музиката му, без никаква връзка с политическите му убеждения спрямо Израел. Забавлявах се много, докато не забелязах Давидовата звезда върху прасето.

Това беше единственият религиозно-национален символ, който се появи редом до символи на фашизма и други форми на диктатура и потисничество. Уотърс прекрачи границата с това антисемитско послание, което е извън всякакви негови призиви против войната и враждебността".

Атаките срещу бившия басист и съосновател на Pink Floyd продължи и негов колега. Фронтменът на Disturbed Дейвид Дрейман призова чрез Twitter хората да осъдят Уотърс.

„Моля всички мои последователи, колеги и приятели да порицаят скандалната антисемитска проява на Роджър Уотърс", гласи съобщението на Дрейман.

Причината е расова сегрегация

Още през март авторът на „Стената" публично призова към културен бойкот срещу Израел и обвини страната в расова сегрегация.

„Мисля, че същият тип бойкот, който беше приложен срещу режима на расова сегрегация в Южна Африка, е най-ефективното решение, защото израелското правителство също осъществява расова сегрегация в Израел, в окупираните територии и навсякъде другаде, където реши".

#1 Harry 26.07.2013 в 19:10:26

Но много евреи се подиграват с кръста и Христос, защо те имат този двоен стандарт? http://www.youtube.com/watch?v=35ixBASYA9c На този адрес ще видите , как евреинът Larry David в неговото шоу HBO опикава Христос, и се смеят с евреинът Seinfeld на тъпата шега.

#2 Не така 27.07.2013 в 08:28:46

Колегата Harry е абсолютно прав - неизвестно как и защо повечето комици в САЩ се оказват евреи... Оставете продуцентите и режисьорите, за тях всички знаем. Около 30 процента от актьорите в САЩ са евреи или с еврейски корени. И да, християнската религия и нейните символи са обект на чести закачки, които понякога преминават в открити гаври. Привържениците на конспиративни теории ще видят в тази тенденция опит за подсъзнателен саботаж на християнската култура и ценности. Може и да е така, може и да действа. Иначе Р. Уотърс протестира срещу това, което му се струва несправедливо - сега е моделът на управление на еврейските територии. Можете да видите в някой от сайтовете за видеосподеляне и фрагменти от други концерти, ще видите, че темите са най-разнообразни, така че евреите да кротнат.

#3 Феята на Смъртта 27.07.2013 в 09:49:52

Аз не мисля, че Уотърс открито мрази евреите. Това е един голям музикант, който спрямо създадената музика от него, смятам че е повече от интелигентен, за да се забърква в подобни скандали. По- скоро, е търсел и изразил някаква сложна символика по определен въпрос: Уотърс определено е човек, който може да се изразява абсолютно абстрактно. Моето мнение е, че не са го разбрали правилно. Много хора реагират абсолютно първосигнално в дадена ситуация, а много хора просто... не проумяват и не схващат посланията. Да не говорим пък, че има още повече хора, които дори когато им обясниш, те продължават да не разбират за какво иде реч... Пинк Флойд са разкошна група, създадена от фантастични музиканти и личности!

#6 Сульо 27.07.2013 в 11:12:15

komemtar kam nr.2 Shtot ako ne krotnat gazovite kameri se paziat,ako i da sa gi maskirali kato muzei - byrzo mogat da trygnat otnovo....

#11 Зелен Бетон 27.07.2013 в 15:36:54

Болезнената чувствителност не е задължително символ за правота. Нещо повече: тя в повечето случаи прави лоша услуга на чувствителния, правейки го да изглежда капризен, прекалено претенциозен или направо вманиачен. Цял свят е наясно с геноцида над евреите през ВСВ, и едва ли съществува нормален човек, който да каже – прав е бил Хитлер, така им се пада. Напротив, евреите са получили всички мислими и възможни жестове и знаци на подкрепа и съпричастие от цялата световна общественост. В израз на това даже геноцидът над тях си има специално име, Холокост – за да се помни като особено трагичен период, който не бива да се повтаря. Това обаче по никакъв начин не означава, че наследниците на жертвите на Холокоста имат право на някакви особени привилегии; още по-малко пък – автоматично предавани през поколенията само въз основа на етническа принадлежност. Нито означава, че политиката на държавата Израел трябва винаги да се приема и не подлежи на дискусия. В историята има десетки случаи на етнически (и не само етнически) геноцид. Не знам дали този над евреите е с най-много жертви, но дори и „по-дребните“ са точно толкова геноцид, колкото и Холокостът. Какво ще стане, ако всички етноси, били някога жертва на геноцид, започнат да претендират за специално отношение? Племето тутси в Руанда? Арменците? Американските индианци? Българите, заради потушаването на Априлското въстание? (или заради ослепените от Василий Българоубиец войници?) Етносите, пометени от Чингиз хан? Като видя някаква такава knee-jerk reaction* от еврейска страна по дребен повод, се сещам за „праведния гняв“ на радикалните ислямисти срещу „Сатанински строфи“ на Салман Рушди и датските карикатури на Мохамед. Аналогията е съвсем еднозначна, и в никакъв случай не е в полза на евреите. Те ужким са по-интелигентни, и не са промити мозъци като ония с черните чалми и размаханите показалци. Що за мания? Относно Роджър Уотърс – трудно ми е да повярвам, че един от основните създатели на The Wall е някакъв отявлен антисемит, който е до такава степен вреден, че трябва да бъде публично заклеймяван. А и дори убежденията му да са завили напоследък в такава посока, това е черно петънце, несъизмеримо по-маловажно от всичко, което този човек е направил за падането на истинската Стена. По-точно – за формирането у цяло поколение на онова мислене, което направи възможно и в крайна сметка предизвика падането на Стената. За мен такова петънце не накърнява авторитета на Уотърс по никакъв начин. _______________ * Knee-jerk reaction е конвулсивна, рефлекторна, неконтролируема реакция, като неволното „ритване“ с крак напред, когато неврологът удари пациента с онова гуменото чукче точно под капачката на коляното.

#14 Бобо 27.07.2013 в 17:47:30

Дрън, дрън, ярини!!! Просто прасетата макар и симпатично - мръсновати животинки са олицетворение на лакомията....и на помията?! както и на хубава храна? Явно за храна не става дума , след като прасенцето е със звезда. А давидовата звезда е национален символ на евреите и тяхното знаме. Сега тука чета Хитлер, холокоста, етническа омраза убити мюсулмани? Или не по-праавилно е убити от мюсулманите в собствените им ислямски страни американски еврео-демократи?! Големи приказки, а символът е прост, може би и просташки като за млади невинни хора. И той е прасе с еврейска звезда. Явно интелектуалните евреи не могат да си го разчетат и се на холокости ги избива.

#16 Дара 27.07.2013 в 20:59:04

Прасето е едно от наи-интелигентните животни и със сигурност по-интелигентно от много наши сънародници. Не знам "какво е искал да каже авторът", но се е разминал със смисъла.

#17 Дракон с кисело зеле 27.07.2013 в 21:21:16

Да ме прощавате за еретичното изказване, обаче не харесвам нито Pink Floyd, нито Роджър Уотърс. Само дето той не за първи път провокира по подобен начин: http://katehizis.com/news/shNews.php?id=16419& Честно казано, свръхчувствителността по отношение на произведения на изкуството не ми харесва. Егати, изкуство е, нали трябва да има свобода на себеизразяването и квототам? Още повече пък това, че е използвал Давидовата звезда по този начин, ИЗОБЩО не означава, че "открито мразел евреите".

#19 Harry 27.07.2013 в 21:44:20

Ех Фрида, не биваше да задълбаваш наистина, що ще русначка- хазарка с пушка в земята на палестинците, живеещи там от хилядолетия?

#21 Rodrigo Diaz de Vivar 27.07.2013 в 22:22:32

Сега ... без да се впускам в някакви претендиращи за интелект разсъждения [като тези на Frida], ще се опитам да обясня моето мнение. Смятам че евреите за света са като циганите в родината ми. Те: 1. Задължително винаги са подтиснати 2. Задължително винаги са онеправдани 3. Задължително винаги са прави 4. Задължително винаги трябва да им се дава предимство в какъвто и да е аспект 5. Нищо лошо за тях не отговаря на истината 6. Всички отношения с тях трябва винаги да започват и завършват с признаването на съществуването на холокоста 7. Винаги всички трябва да са им длъжни [по горната причина] толкова мога да се сетя Е няма такава нагла и нетолерантна нация. Затова никой не ги харесва. Иначе са си хора като хора. Със всичките им недостатъци. В тази връзка ... не намирам нищо лошо в това някой да изрази възгледите си на антисемит. Да изрази, подчертавам. Всеки има право на мнение, ако ще и да е Роджър Уотърс. Това, че е Роджър Уотърс не означава, че не е прав. И това, че е имало Холокост не означава, че Роджър Уотърс или аз, или който и да е трябва да се съобразява с крехката чувствителност на евреите. Какво ли ще кажат палестинците? Или палестинците не са хора, защото така са казали евреите? Самовлюбена и егоистична нация.

#23 Бобо 28.07.2013 в 06:26:04

Глеам Фригидка е играла хорце вчера под тази статия. Стига с тея кръшни народни хорца, Фридке. Време е за голо хоро, машала!!!

#24 Бобо 28.07.2013 в 06:40:29

Фон! Требе фригида да я земем за армейски взводен на сфинчо? Без звездички върху хедж фонд. Ама пръво требе да ги питаме , че току виж ни вменили вината за холокоста?!

#25 Rodrigo Diaz de Vivar 28.07.2013 в 06:41:12

Не, за мен не се грижи, аз не мразя никого. Това е силна дума. Обяснявам защо са неприятни евреите, поне за мен. И твоето мнение е в подкрепа на впечатленията ми. Ти не слушаш, не се опитваш да разбереш и евентуално да приемеш чуждото мнение, единствено словоблудстваш.

#27 Rodrigo Diaz de Vivar 28.07.2013 в 10:52:50

Следвайки твоята логика, би трябвало да си изяла поне една торба със сол заедно с Роджър Гловър за да го квалифицираш. Сигурен съм, че не си, и по тази причина неговото мнение тежи точно толкова колкото и твоето. Но твоето мнение по подразбиране е правилно, а неговото не, така ли? Виж точка 3 и точка 5.

#31 Rodrigo Diaz de Vivar 28.07.2013 в 12:18:42

Без демагогия, моля те, тук не сме глупаци. Никой не застрашава съществуването на еврейската нация. Спора е за хабитата им. Дали там където живеят е територия само за евреи и дали това е мястото където е само тяхно. По друг начин казано, подчертавам, в съвсем краен и хипотетичен вариант, само заради примера, ако евреите отидат да живеят в Антарктида, уверявам те, конфликт няма да има с арабския свят. И не ме разбирай погрешно. Аз не защитавам посланията на Роджър Уотърс, дори не коментирам дали ми допада начина на изразяването им или не. Коментирам, че Роджър Уотърс има същото право да ги демострира, както и ти да демонстрираш твоите послания. Не искам да слушам само евреите, защото историята показва, че не винаги посланията им са обективни. "Не винаги" е меко казано.

Новините

Най-четените