Кого "дисва" Ицо Хазарта в новото си парче

- Ти в чалга заведения ли ходиш?
- В чалга естествено!
- Поне ти не прави такива неща!

С този диалог започва новият клип на Ицо Хазарта към парчето „Браво", което натрупа над 200 000 гледания в YouTube за по-малко от 12 часа и предложи на феновете един по-класически тип рапиране (според коментарите под видеото old school>new school). Изпълнителят от „Ъпсурт" успя да разбуни духовете, този път не на политическа тематика, а строго в своето си блато - това на съвременната рап сцена.

Парчето и клипът му се занимават с новите лица в рапа, които приближават стила до чалгата и бягат от корените му. Поне това е критиката, заложена в клипа с гротескни карикатури на някои от популярните имена в музиката, а в края на видеото Хазарта, в образа на древен учител по бойни изкуства, успява да измете от сцената с помощта на... диагоналната си.

Клипът повдига два интересни въпроса: кой стои зад него и кои изпълнители „дисва"* Хазарта.

Зад клипа и парчето стои компанията за „дигитално съдържание и мениджмънт на артисти" Facing The Sun. По дефиниция компанията се занимава с продуцентска дейност, осъществяване на шоу програми и звукозапис, рекламна дейност и агенство на български и чуждестранни лица. "Ъпсурт" са сред собствениците и създатели на фирмата, а понастоящем един от двамата й управители е самият Венцислав Сейчев, а.к.а. Бат Венци от „Ъпсурт", който е отговорен и за музиката и аранжимента на парчето „Браво".

Името "Facing The Sun" е познато от канала с видеата на Криско, Тита, Young BB Young и Кристо в YouTube - това са част от изпълнителите, които работят (или са работили) заедно с компанията. В същия канал са и парчето на Криско и Слави Трифонов (Едно ферари модел 2019), и римейка  „Ти искаш да бъдеш с мен" на Криско и Тита. Някои от изброените можем да разпознаем и сред карикатурни образи в новото видео на Хазарта, като са добавени и още неколцина, които нямат връзка с Facing The Sun. Във видеото активен (автоироничен) участник е и Люси Иларионов, режисирал и продуцирал безброй клипове на чалга диви.

Докато наконтени каки със силиконови устни и оскъдни дрехи повдигат протестни постери в защита на рапа („Дишаме отровен рап", „Рап за децата ни", „Бъдеще за рапа", „Ниски цени на рапа""), Ицо Хазарта иронизира новите бг рапъри по няколко направления. "Дисването" засяга публичното им поведение, визията, участията им в готварски предавания и тежкото продуктово позициониране (каквото, между другото, има и в клипа на „Браво"). Засегнат е и "модерният" език: „Имаш нов проект, демек си архитект, респект". Обобщението на Хазарта е „Твърде много рапъри и малко санитари" и той самият влиза в ролята на санитар. Въпреки че голяма част от героите във видеото са обобщени образи, вижте в галерията предположенията за част от тях. Чувствайте се свободни в коментарите да допълните със своите предположения.

* „dis" идва от английското „disrespect" и се използва обичайно в рапа, когато един изпълнител остро критикува друг. С други думи персонален хейт в рап форма. Жаргонно е навлязло и с изписването си на кирилица, и като глагол.

Текстът е обновен в 15:13 ч. на 22.02.2019 г.

#1 Silvana Todorova.10218803123176277 22.02.2019 в 14:47:18

Благодаря за обяснението...много съдържателна статия, с нетърпение очаквам следващата )))))

#2 kakao 22.02.2019 в 14:55:41

Да, статията е тъпа! Което не омаловажава факта, че Хазарта ги разпердушини изключително силно и интелигентно. Браво, господине!

#5 Shotgun Predator 22.02.2019 в 22:06:39

Единия беше възрастен другия по-стар. Великан.

#6 mona 23.02.2019 в 00:14:00

Ицо копира каквото направи Еминем за да му обърнат внимание.. надявам се само сега и диснатите да не почнат да отвръщат както МашинГън кели. Факт е че раперите в България ползват auto-tune което си ги превърна в мазна чалгия, но те и не го крият. Не мисля, че Криско или 100 кила се възприемат като рапери, а по-скоро като мост целящ да свърже двата стила опростачващи ефективно нацията. От друга страна фактът че тези които дисва Хазарта се промотират от канала му фейсинг дъ сън е пореден пример, че всичко е един ПР. Тези същите са ги научили че е важно да се шуми за тях и нямат против негативното по тяхен адрес. И без друго няма какво толкова да покажат.

#7 SamVaims 23.02.2019 в 17:41:37

"Ицо копира каквото направи Еминем за да му обърнат внимание.. " Не мисля така. Ицо копира стила /като текст/ на много по-добри рапъри от него, като Маната и Керанов, Явката, Жлъч, Лого5, Григовор, които са засягали темата "Аз съм номер едно, а ти си пълен боклук". Но за разлика от него текстовете на гореизброените са много по-забавни. /за малко да напиша и смислени/ И това е много преди прословутата песента на Еминем.

Новините

Най-четените