Унгарските легенди Omega идват през май

На 14 май у нас ще гостува легендарната унгарска група Omega.

Мястото е Зала 1 на НДК в София, организатори са "Art BG" и "Програмата Медиа Груп".

Началният час на шоуто е 20:00, цените на билетите са от 20 до 40 лв. и 50-70 лв. за ВИП-местата. Разпространението ще се извършва чрез мрежата на Eventim.bg, продажбата стартира от днес следобед.

Събитието е част от Седмицата на унгарската култура в България.

В рамките на същата инциатива има още музикални събития, съобщиха организаторите.

На 15 май отново в Зала 1 от 20 ч. ще се представи унгарското танцово шоу Presidance. Трупата, основана през 2008 г., има за цел да създаде модерен и бляскав танцов спектакъл от 21 век, който същевременно да показва и съхранява унгарското културно наследство в традицията на спектакли като "Lord of the Dance". Цените са 20, 30 и 40 лв.

На 13 май отново в НДК ще се състои и концертът "100 цигански цигулки". Предвиждат се и рецитал по произведения на Ференц Лист, и др.

Omega е най-успешната унгарска рок група в света, както и една от най-дълго просъществувалите в историята на унгарската музика. Създадена е през септември 1962 в Будапеща от Ласло Бенкьо - клавишни, вокал, Янош Кобор - ритъм китара и вокал и Йожеф Лаукс.

През 1967 в групата се включват Тамаш Михай - бас китара и Габор Пресер на клавишните. През 1971 г. Лаукс и Пресер напускат групата, за да основат друга популярна унгарска формация - Locomotiv GT. Към Omega се присъединяват барабанистът Ференц Дебрецени и китаристът Дьорд Молнар и с тях групата запазва постоянния си състав за повече от 30 години.

През 1969 групата издава и първия си албум с авторски песни 10 000 lépés (10 000 стъпки). В него  е включена и най-известната песен на Omega „Gyöngyhajú lány" („Момичето с бисерните коси)", особено прочута с това, че нейната мелодия е използвана от Scorpions в песента „White Dove", която се превръща и в един големите хитове на немските рок величия.

Тагове: концерт, omega

Новините

Най-четените