Събориха я викове "Оставка"

Стената рухна и в България. А с червени букви върху нея беше изписано "Оставка", докато Роджър Уотърс пееше: "Mother, should I trust the government?" "Оставка!", извикаха и 30 000 българи на стадион "Васил Левски".

Не за първи път музикантът от "Пинк Флойд" показва на чия страна е. На 5 август в Истанбул, в края на Another Brick In The Wall, върху декора се появявиха лицата и имената на загинали по време на сблъсъците между полицията и демонстранти на "Таксим".

През 2006-а изпя The Dark Side of the Moon в знак на протест срещу войната в Ирак и не спести мнението си за английските политици... А наскоро написа открито писмо да се бойкотират концертите в Израел.

Музикантът, който отиде на гроба на британския военен пилот майор Томпсън в село Литаково, никога не е виждал баща си, загинал като летец във Втората световна война. Но му е посветил творчеството си и яростта срещу потиснически режими. Daddy, what else did you leave for me?...

Стената в България я построиха тухла по тухла, докато закрие съвсем сектор "Г" на националния стадион "Васил Левски", след това прожектираха върху нея поразителни кадри на любов и война, а накрая я свлякоха ударно на няколко напъна.

Има печална символика във факта, че "Стената" на Pink Floyd и Роджър Уотърс падна у нас 23 години по-късно от рухването й в Германия на онзи легендарен концерт в Берлин. Но е страхотно, че това уникално шоу въобще стигна дотук, и то буквално в последния възможен момент.

Обединител на поколенията

Уотърс държи на думите си, че това е последното турне в кариерата му (нищо, че то продължава вече три години), а у нас не е имало и скоро няма да има по-велик концерт.

И то не заради самата музика (все пак, въпрос на вкус е дали ще ви хареса) или изпълнението й на живо (изумително, но за жалост, не е същото като ги няма и четиримата великани от Floyd).

"Стената" е най-великият концерт, защото обединява отделните поколения не само откъм музикален вкус и интереси, но и откъм идеи и желания за бъдещето на света.

В период на безумно делене между стари и млади, "активни" и "пасивни" граждани, протестиращи и контрапротестиращи, се оказва, че децата на промяната, техните родители и родителите на родителите им могат да споделят екстаза от шоу, което призовава всички тях към едно и също: край на разделението и отчуждението между хората.

И въобще няма значение колко е грандиозно шоуто като цифри и мащаби, колко точно е дълга стената и от какъв материал са направени тухлите, така че да я превръщат във видеостена.

В „Стената" визуалните и звуковите ефекти не са самоцелни, а образуват именно цялостната картина, сюжет и символика, която е изключително актуална за всички възрасти тук и сега.

Не всеки би разбрал

Не че посланията са толкова лесни за улавяне, колкото изглеждат на пръв поглед. Който не е добре запознат с албума, с филма и с базовата история за отчуждения музикант Пинк, сигурно би се чудил за какво е цялата истерия около тази прословута „Стена".

А песните от нея сигурно ще му се сторят като поредица от увиснали във въздуха лозунги срещу войната и капиталистическия свят.

Хубавото е, че повечето от присъстващите на претъпкания стадион тази вечер бяха заклети фенове на Pink Floyd, а немалка част от тях бяха наясно с албума песен по песен. За тях изживяването не може да се сравни с нищо друго.

Още една тухла за спомен

В България стената привидно падна преди 24 години, но само наужким. Сега Роджър Уотърс ни дойде на крака, за да я съборим с него, и то точно в тези ветровити и протестни времена.

По време на песента Mother, след като беше изпята репликата „Мамо, трябва ли да вярвам на правителството?", на стената се изписа No fucking way отдясно и "ОСТАВКА" отляво - с огромни червени букви. Стадионът изригна.

Скандирания „Оставка" се чуваха и след това по време на други песни от шоуто, както и накрая, след грандиозния финал. Българите осъзнават, че Уотърс нямаше как да избере по-подходящ момент да дойде. Изглежда тези 23 години той не е закъснявал, а тъкмо обратното - чакал ни е.

След края част от присъствалите се прибираха към къщи нарамили по някоя тухла от концерта за спомен. "Просто още една тухла в стената", която ще им напомня не само за самия спектакъл, а и за цялостното настроение, върлувало в периода около него.

#1 mima 31.08.2013 в 09:25:22

"Българите осъзнават, че Уотърс нямаше как да избере по-подходящ момент да дойде. Изглежда тези 23 години той не е закъснявал, а тъкмо обратното - чакал ни е." Много добра мисъл.

#2 Оня Дето Го Трият 31.08.2013 в 11:10:24

А като и помисля че вместо Роджър Уотърс на тоя терен можеше да играе Лудогорец и да се вика "Дайте шанс на Орешарски" на развален български

#4 qwert 31.08.2013 в 15:07:29

Българите осъзнават, че Уотърс нямаше как да избере по-подходящ момент да дойде. Изглежда тези 23 години той не е закъснявал, а тъкмо обратното - чакал ни е." Мисля, че по-подходящия момент беше през 1989год след концерта му в СССР/Москва/. Явно Горбачов му е разрешил. Защо не е попитал и Т.Живков да направи концерт и в България.Тъкмо посланието към младите щеше да бъде по "революционно", подготвяйки източния блок за раздялата с Берлинската стена.Но дали е искал да посети и други "източни" страни през тези години?. Относно "ОСТАВКА", предполагам,че става дума за оставка на правителството. Мисля,че след демократично проведени избори и така създалата се политическа обстановка, не може да иска оставка.По добре да беше написал"Гласувайте". Само преди месец избирателна активност беше 26%.

#5 Scooby Doo 31.08.2013 в 16:23:00

Голяма работа, че написал оставка. Въй много якуу! Оставка=>избори=>масово негласуване отново=>циганите избират БСП отново!

#8 pitajax 31.08.2013 в 21:14:29

@Blagovest Iordanov Ама много си проз Сашеееее....

#10 Оня Дето Го Трият 31.08.2013 в 23:01:09

Еее насраха се да плюят човека. Аре направете сега контра концерт на Мишо Шамара и мирнете накрая Оставка много ясно. Да живее БСП ли да вика ?

#12 Оня Дето Го Трият 31.08.2013 в 23:18:37

Той Уотърс не е знаел и че в България има олигофрени като тия в коментарите тука. За тях трябваше и един среден пръст да покаже, та да го разберат правилно

#16 Дракон с кисело зеле 01.09.2013 в 02:53:10

Човека си има екип и мисия - да оскубе гъската. ––––––––– Не съм му фен на човека изобщо, обаче ако някой е очаквал нещо различно, след като министър от това правителство буквално заплаши да провали концерта му заради интересите на някакъв самозабравил се олигарх и частния му футболен клуб, жестоко се е объркал. Сериозно, какво скубане на каква гъска, какви пет лева и петдесет и седем стотинки? Шоуто му щеше да пожъне небивал успех дори без надписа "ОСТАВКА", това би трябвало да е ясно и на децата в детската градина. От този надпис той - материално поне - не печели абсолютно нищо. Само дето видя и се сблъска отблизо с това правителство челно - не вярвам да има друг изпълнител, чийто концерт да е бил на косъм от отменяне със заповед на министър.

#17 pueblo 01.09.2013 в 03:06:40

баси тъпизЪмЪ

#18 Оня Дето Го Трият 01.09.2013 в 09:31:16

Благовест Да разбираме, че човека Уотърс е виновен, че събира пари от билети за концертите си, а? Скубе гъската и пише Оставка. Бърка се във вътрешните работи на Благовест. Друг път ако дойде вече ще са му казали, че е по-добре да напише на стената "Кур за Благовест" за да е по-ясно посланието. ПроЗтия българин само от това разбира.

#19 Nikitta 01.09.2013 в 10:08:47

@Благовест Ех Благовест, Благовест....

#20 vanko1 01.09.2013 в 13:46:30

голема дивотия бликна тук абе, и...ти - илитерати, исках да кажа , човек, който твори, се изразява чрез творчеството си, а всимко, което са написали и изпели Пинк Флойд откакто съществуват, е анти истеблишмънта, затова е съвсем нормално да подкрепят не-конформистите, които искаме оставката на правителството, така че Роджър Уотърс, който ще се слуша даже кога ние сичкте сме само прах и пепел, е това, което е! а виж, "творците" издатели като Делян Пеевски и слагачи като тоя биг ша как се изразяват чрез лайняните си издания и лайняна музика

#22 Оня Дето Го Трият 01.09.2013 в 16:51:12

Тръндев Роджъра е написал в сайта си че се извинява са Оставка-та. На следващия концерт щял да напише "Дайте шанс на Орешарски" за да се върне Пеевски. Доволен ли си сега?

#23 Прокопи 01.09.2013 в 20:58:41

Много зне той Роджъра какво е това оставка, както и едва ли му дреме, че някакви хора там протестират. Въобще е толкова далече от България и българите. Почти всеки чужд музикант, който идва в България, вкарва по нещо с което ще направи кефа на местните: я някоя дума на български ще каже, я на китарата ще хаване няколко акорда от позната българска мелодия. Но тези неща им ги подсказват българските организатори на концерта. В случая с Роджър са му подсказали ОСТАВКА и той това вкарава. В цялата работа не е важна ОСТАВКАТА, едва ли някой и обърнал внимание, важното е че Роджъра прави хубава музика и хубав спектакъл, за което БРАВО! П.С. Държа Оня да се изкаже след моя коментар!!!!

#26 Scooby Doo 03.09.2013 в 23:55:56

... след шоуто... оставка http://www.youtube.com/watch?v=dlumdZB3Mo0

Новините

Най-четените