Тръгнахме си щастливи

Много перипетии преживяха организаторите на Sofia Rocks 2012 покрай отпадането на три от групите от списъка на фестивала, а най-голямото разочарование остана за почитателите на Godsmack, Иги Поп и Лу Грам.

В късната нощ на неделя срещу понеделник обаче едва ли е имало някой, който да си е тръгнал разочарован от фрашкания с хора стадион "Васил Левски" след тричасовото шоу на настоящия вариант на Guns'n'Roses.

В традиционния си стил ветеранът Аксел Роуз смени двайсетина тоалета по време на изпълнението си, а от енергията, с която пееше, свиреше на пиано, подскачаше и търчеше по сцената, по нищо не личеше, че е на 50 години!

Голяма победа за фронтмена бе и фактът, че е събрал около себе си музиканти от световна класа, които заместват, ако не напълно, то поне съвсем адекватно легендарните членове от оригиналния състав на Гънс.

В рамките на тричасовия сет имаше време за всичко - и за песни от последния албум "Chinese Democracy", и за инструментални импровизации, и най-вече за класическите хитове, които чакахме да чуем на живо на българска земя повече от 20 години.

Когато към 1:30 ч. (всъщност не знам точно колко беше часът, защото бях загубил всякаква представа за време!), Аксел и компания завършиха с "Paradise City", знаехме, че няма какво повече да искаме от тях. Останалото бяха аплодисменти, положителни емоции и благодарност, че доживяхме този момент.

GNR се раздадоха без остатък за публиката в София и дори и само те да бяха свирили в неделния ден, пак щеше да си заслужава да отидеш.

А съвсем не бяха само те - преди Гънс Kaiser Chiefs ни убедиха на живо, че освен че са една от най-качествените съвременни рок групи, вокалът Рики Уилсън е един от най-добрите в контакта с публиката. Симпатягата от Лийдс в един момент изневиделица взе, че се качи на трибуните и седна сред феновете за ужас на охраната, с което е кандидат номер едно за най-силен момент в Sofia Rocks 2012.

Ugly Kid Joe също не бяха никак лоши и спретнаха качествено шоу, в което дръпнаха много повече струни отвъд носталгията и любопитството, привлекли няколко хиляди човека в зверския пек в 17:30 ч. Именно изобилната слънчева светлина и най-вече топлина донякъде развали усещането, но, какво да се прави, фестивален формат!

Какво да кажат по въпроса пък българските банди Viperfish и Der Hunds, които имаха честта, но и изпитанието да открият Sofia Rocks в 2 на обяд?! Момчетата се постараха и се раздадоха за оскъдната по това време публика и по всичко личи, че в тях има страшно много "хляб" и могат да забиват музика на световно ниво. Това, което им трябва, освен добър продуцент, който да им осигури съответните изяви, е и повече самочувствие - от тях се носеше скромност и усещане за благодарност да са на тази сцена, които са лесно обясними, но едва ли ще им помогнат в хищническия свят на шоу бизнеса.

Малко не на място между енергичните изпълнения на Ugly Kid и Kaiser Chiefs бяха холандците Within Temptation, които по дефиниция се водят симфоничен метъл, но според автора на статията по-скоро са някаква поп версия на оная Турунен и биха се вписали повече във формат от рода на "Евровизия". Все пак, не можем да кажем на бялото черно и вокалистката Шарон ден Адел в трогателната си рокля заслужава комплименти, както за великолепните си певчески възможности, така и за позитивното излъчване.

Ако говорим за това кое категорично не бе на мястото си, то това бяха дет метълите Scar Symmetry и Heaven Shall Burn, които изглеждаха като избягали от друг фестивал, провеждащ се на 415 км в югоизточна посока.

И тъй като вече се върнахме към първия ден на Sofia Rocks, голямото браво е за Clawfinger. И при второто си участие на българска земя, шведските рап метълисти изкъртиха безкомпромисно и запомнящо се, така че с нетърпение ще очакваме следващи изяви на гимназиалния учител Зак Тел и останалите от тази изтъркано, но напълно вярно обозначена като "култова" банда.

Със сигурност отново ще видим у нас и пичовете от Trivium, чийто фронтмен Мат Хийфи не спря да повтаря как винаги ще обича България и не можеше да повярва на това, което се случва - заради отпадането на Godsmack неговата група за пръв път бе хедлайнер на фестивал и на стадион.

Трудно обяснимо е защо Trivium решиха да ни запознаят преди всичко с най-траш секцията от своето творчество и приличаха повече на Slayer, отколкото на Metallica, но, както се казва, въпрос на вкус. На мен лично силно ми липсваше в техния сет лист "Becoming the Dragon", която смятам за категорично най-добрата им песен.

Преди повлияните от Metallica Trivium бе любопитно да се видят и неособено известните метъл класици от 80-те Sweet Savage, които пък от своя страна са оказали влияние върху великата банда на Джеймс, Ларс и Кърк. Палавите ирландци се възродиха, след като именно Metallica направиха кавър на тяхната "Killing Time" през 1997, след което отново се разпаднаха и в настоящия състав са двама от оригиналните им членове и две доста по-млади момчета. Тяхното участие на Sofia Rocks със сигурност бе плюс за ценителите, макар че за съжаление не бе видяно от много хора заради ранния час.

След като донякъде предложиха компенсация за отсъствието на Godsmack в първия ден с опцията "Доведи приятел", организаторите на феста не е лошо да помислят за някакъв жест, примерно отстъпка от цената за бъдещо събитие, към хората, които не видяха Иги Поп на втория ден и си пазят билетите - сигурно има доста такива.

Иначе, като цяло, Sofia Rocks 2012 бе на доста добро ниво и, дори да не изкачи върховете от първото издание през 2010, надмина 2011 и с продължителността си, и с актуалността на групите в списъка. Да видим с какво ще ни зарадват догодина! Godsmack?

#1 Evil Trin 09.07.2012 в 17:18:33

"Within TemptationS"? , "оная ТурИнен" ???? Ало, автора! Ясно, че хал хабер си нямате от симфоничен метъл, ама има гугъл за тая работа...

#2 stizi 09.07.2012 в 18:01:54

Честно казано това "животно" симфоничния метъл не го разбирам и освен да ме приспива или дразни, не ми се отразява по друг начин. Но това си е само мое мнение разбира се. Колкото до факта, че Within Temptations не им беше мястото втория ден, не мисля че има спор. След моя личен хедлайнер (а именно UGJ) и преди уникалните (и наистина адекватни на 2012) Kaiser Chiefs, тази "Таря" малко поразсъхна напечените от слънчето мутри. Колкото до Гънс - звука беше малко кофти на моменти, Аксел между другото се движеше повече отколкото очаквах, но мисля, че най-големия проблем бяха 3-те часа, които бяха запълнени с уникални песни и плява. Солата бяха прекалено дълги, някой от песните разтеглени до безкрайност (не че в оригинал са кратки) и тотална липса на комуникация с публиката (но докато при Placebo например изглежда яко и се прави с цел, при Аксел беше малко противно). А колкото до малоумната и подлизурска статия по горе, която за пореден път обслужва БЕК-овете няма да коментирам. До сега побаднах само на два сайта, който си казват нещата както са. Всички останали медии явно много обичате БЕК и Марсел Аврам? Организацията беше безумна и реално хората, които си купиха най- скъпите билети и тези с най-евтините ходеха на едни и същи места по стадиона. Хитроумна работа!

#3 Kipra Danailova 09.07.2012 в 18:17:15

Освен Kaiser Chiefs другите са извадени от архива...

#4 fALLEN 09.07.2012 в 18:50:19

mnoго брутално просташки беше фестивала - от организацията, през селяндурите напълзяли с безплатния вход пърия ден, до недъгавите по сцената... бековете мое да ме хванат следващите пъти за уя, като правят "фестивали"! верно е, че хора за 60 кинта седяха на местга за 120 кинта. това, пич, е било винаги на тоя стадион. просто това не е правено за концерт и трябва да се направи нещо ново... тоя стадион си е жива цигания. ти виде ли лайната по седалките?

#5 fALLEN 09.07.2012 в 18:56:44

за съжаление това, което беше преди 2г., никога няма да се повтори!

#6 fALLEN 09.07.2012 в 19:07:31

втория ден само ugly kid ставаха, вярно е!

#7 Оня Дето Го Трият 09.07.2012 в 19:44:33

Аксел си заслужаваше да се види наживо, но беше жалко подобие на самия себе си Аксел беше жалко подобие на самия себе си, но си заслужаваше да се види наживо Цял ден се лутам между тия две впечатления и не мога да преценя кое ми надделява Иначе фестивала се получи добър, доволен съм че бях там И добре че се проведе бързо преди всичките групи да се бяха изпоотказали

#11 Все тая 10.07.2012 в 11:06:43

Избягвам да коментирам статии, но този авторски напън: "според автора на статията по-скоро са някаква поп версия на оная Турунен и биха се вписали повече във формат от рода на "Евровизия"" ще му отделя 3 мин. от единствения си живот. Егати творческото проникновение! Разбирам да не харесваш дадена група/стил, ми по-добре не пиши изобщо, отколкото да се изакаш по тоя миризлив начин. Бях там, видях и чух реакцията на публиката и за мен това е показателното в случая. Около мен имаше хора, които или не бяха чували за УТ или не ги харесват, но се изкефиха. Колкото до сравнението с "оная Турунен" - за 3 години е дошла 5 пъти и пълни зали, а на концерта в античния театър в Пловдив игла да пуснеше човек нямаше да има шанс да падне на земята. Е, друго си е да търчиш из целия стадион и да крещиш fuck you/off (UKJ), ако пък и грухтиш като разгонен шопар, това издига творбата на едно друго - фенско и направо колекционерско - ниво! Това е истинската музика! Не го казвам с лошо, а просто като контрапункт! На някои групи просто не им е нужно да се правят на лекоатлети и каскадьори. Те излизат, за да свирят и пеят и това е достатъчно. Авторът има нужда поразгледа, как се пише репортаж за събитие. Разбирам, че текстът изразява лична позиция, но реплики като цитираната, написани по тоя ахмашки и лишен от аргументи начин показват едно - творческо безсилие.

#12 lele male 10.07.2012 в 12:41:50

За всички нас, живущи в долният Лозенец си беше идеално, особено за без пари...

#13 Дракон с кисело зеле 10.07.2012 в 14:07:09

допреди пет-шест години идваха едва няколко групи на година, _____ Сигурна ли си, че нямаш предвид "петнайсет-шестнайсет години"? `щото преди пет години в рамките на един месец дойдоха Manowar, Motorhead, Iron Maiden и Black Sabbath - последните под друго име, но същите музиканти. А с поведението си в последните две години БЕК доказаха, че заслужават единствено много брутален провал, от който никога да не се възстановят. Трябва да спрат да замърсяват българския концертен живот с неадекватността си. Докато ги нямаше, пак ставаха големи концерти, а сега заради тях хората масово се отказват да купуват билети предварително - а от това всички промоутъри страдат.

#14 lele male 10.07.2012 в 14:58:46

Народа да не измре у тая жега? егати скуката е днес у уебкафето... П.С. След малко си свършвам работата и ви почвам...

#16 lele male 10.07.2012 в 16:15:36

Прибира се един метъл от Sofia Rocks 2012 и се строполява още в коридора. Майка му притеснена се вайка около него и му вика: -Сине, как си, какво искаш, какво да направя за да ти олекне... да ти пусна ли Металика да ти стане хубаво? Синът надига глава, концентрира се и изломотва: -Ннеее, пусннни Кондьо да повърна... П.С. Поне след таз годишният Sofia Rocks не бяха открити трупове... Вечна й памет на Яна... Днес се навършва точно 1 година от смъртта й...

#18 Дракон с кисело зеле 10.07.2012 в 16:47:01

Ми събери си кинти и си направи сам фест, кани си който искаш, организирай както намериш за добре... __________ Осъзнаваш ли колко е инфантилно това? Ако се очаква от мен да върша работата на всеки некадърник само защото съм недоволен от начина, по който некадърникът работи, до никъде няма да я докараме. И да, ФАКТ е, че Петър Петров е некадърник. Това, че организира няколко успешни концерта, не променя този факт. ФАКТ е, че неговата простотия ще повлияе негативно върху целия концертен живот в България. Факт е, че този некадърник се опитва да хвърли вината за некадърието си върху феновете - т.е. върху хора като мен. Факт е, че се подиграва с групите и почитателите им. И така нататък.

#21 fALLEN 10.07.2012 в 19:02:22

овцо, като давам 150 кинта и като половината групи отпаднат, как да съм доволен? да не съм щастлива надрусана и получила слънчев удар овца?

#22 fALLEN 10.07.2012 в 19:03:25

там другите неща ги споменах. а билетите само за втория ден? ти ако си доволна от всичко - нещата са ясни. а тва сами да си направим фест бешще възможно най-тъпото изказване... по тая логика дай всичко да си правим сами, или пък от всичко да сме доволни...

Новините

Най-четените