Спасете готините - изгонете ги

Има ли полза за хората, които участват в музикалните формати у нас? До този момент изданията на Music idol, Star academy и т.н. направиха ПОПулярни няколко певци и певици и нищо повече.

За телевизиите това едва ли е проблем, защото за тях ключови са рейтингите, приходите, разходите и профита в края на всеки формат.

За децата и неосъществили мечтите си да станат музиканти, изданията на Гласът на България и Х Factor през тази есен отвориха широко врати. Уж за нови музикални таланти.

Поводите за този текст са няколко:

Изгонването на Радослав Гергов от Гласът на България

Прея Осeсей от X Factor

Стела от X Factor

И тримата не се вписват в създадения стереотип по всичките тези музикални формати – универсални певци.

И тримата тези са артисти, които са по-скоро алтернатива на цялостната телевизионна боза от сълзливи баладки, вечни български песни и т.н.

Не са невероятни певци, но си имат собствена светлина. Нямат и нужда от невероятни гласове. Най-хубавите албуми и песни на този свят не са създадени от брилятни музиканти.

Радослав си пя каквото му е кеф и по неговия си начин през целия формат и в резултат на това беше пратен от Кирил Маричков вкъщи, заради поредната универсална певачка. Заради тоя пич чухме в ефир неща, които скоро няма да ни огрее.

Прея от X Factor, за тези, които не си спомнят е чернокожо момиче от Люлин 7, което, не е първа красавица и не се вписва в тв модела на хубавиците певици, но пее страшно и има характерен негърски глас и страшно излъчване.

Нея не я пуснахме между финалистите във формата, а набутаха там някакви, които вече трето предаване не могат да си уцелят тоналностите на песните.

Остана Стела, която каквото и да си говорим е откритието на сезона.

Художничката спечели огромна част от аудиторията с кавъра си на Jessie J – „Price tag”. Журито и продуцентите се възползваха от това и я вкараха сред финалистите, въпреки че тя е всичко друго, но не и универсална певица.

За Стела това ще бъде пагубно, защото в момента всички без да го осъзнават, опитвайки се да я направят по-добра, осигурявайки и музикални педагози, стилисти и какви ли още не специалисти, убиват нейната уникалност.

Най-доброто за нея ще бъде час по-скоро да бъде ИЗГОНЕНА, за да се спаси.

Стига универсални певци. Имаме нужда от нови автори на нова българска музика, които не се оставят да бъдат шлифовани от „светилата“ на родния поп - доказано неслушаем.

#2 pier 05.10.2011 в 10:54:26

@Нищо лично, Стела е толкова автентична и хубава, че съм благодарен, че не си пее само в банята Е, някои е по-добре наистина там да се скрият... Нищо лично...

#3 katerinavel 05.10.2011 в 10:54:31

Абсолютно правилно е...

#5 nakadetaka 05.10.2011 в 11:00:18

Едно не разбирам-защо ВСИЧКИ искат да ни убедят колко невероятна е Стела?!...еми ок-щом е толкова даровита-значи ще успее да пробие..на мен лично ми идва повече всеки път да гледам сълзите и сополите и и да мига от притеснение и да обяснява как ах!-тя може да се справи, но се притесява-който се притеснява-не му е мястото на сцена. Вчера си изпя песента повече от ужасно и охкането и ахкането на журито беше достатъчно комедийно, та да трябва и днес да ми напишат,че всъщност Стела е Талант!!!!

#7 Borracho 05.10.2011 в 11:07:02

И на мен много ми харесва излъчването на Стела, обачИ и на менИ ми идват малко нанагорно тея постоянни сълзи, циврене и подсмърчане.

#10 strawsPulledAtRandom 05.10.2011 в 11:40:28

Малка поправка - пише се "Aerials" - http://www.youtube.com/watch?v=L-iepu3EtyE&ob=av2e Не съм гледал Х-фактор (за щастие), но тези двете девойки наистина пеят много готино. Статията е абсолютно точна - нашите телевизии и изобщо музикалната ни сцена, ще затрият таланта им. Жалко По неволя понякога слушам другата боза по БТВ заради жена ми и не мога да не се изкефя на Радослав. В момента, в който започна инструментала на горната песничка, си казах "ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, това момче няма да спечели". Но след тази статия, очите ми се отварят - за съжаление е само, че няколко милиона българи, за които животът се затваря в рамката между "Глистопад" и "Гладът на Бълхария", никога няма да чуят различна музика (не казвам по-хубава, просто различна). Може би за Радослав е по-добре да не избледнява бавно и сигурно в бозавата ни музилана среда, дори и никога да не успее да пробие.

#11 Оня Дето Го Трият 05.10.2011 в 11:55:17

Коментар 8 е брилянтен! А иначе света е пълен с таланти, но какво от това? Пробив в музиката и звезди се правят като запишеш СВОЯ песен и спечелиш СВОИ почитатели със СВОИ изяви! Иначе да припяваш стари шлагери и да тръпнеш страшливо пред Марияна Попова или Миро докато ти кажат дали ставаш - Web-ем те у таланта дето си... Не че я харесвам, но Аксиния (най-рано отпадналата участничка от всички такива конкурси) направи най-добра кариера май.....така че автора е прав

#13 Kenobi 05.10.2011 в 12:31:02

Личното ми мнение е, че проблема не е в пеещия а в това което се пее ... Ако имахме готини песни май няма голямо значение кой ще ги изпее, песента прави звездата - според мен... Само за сравнение какво се случва в Румъния - техни изпълнители с техни песни са дори в МТV, а при нас? Ние скоро няма да вкараме песен в МТV ... Авторите на музика и текстова са ни проблема не това кой да изпее "хита" ...

#16 Tsombain 05.10.2011 в 13:50:46

След като погледах първите предавания от двете шоута, спрях да гледам. Истината е че такива формати нямат място у нас. Наистина журитата се състоят от хора които не могат да изпеят и половината от това което пеят децата, които участват. Освен това, като някой спечели, за него няма подготовка, как да го направят звезда веднага, да използват това че вече е известен. На кой му дреме че след една година някои си победител в някой формат му написали вяла песничка и му заснели лековато клипче - даже не си спомняме къде сме го виждали човека. Много вяло се работи - гледат да гепат кинтите от шоуто, но не искат да ги инвестират в новата "звезда". Шубе ги е, сигурно.

#17 lele male 05.10.2011 в 14:02:54

И аз гледах Мюзик айдъл 1 и 2 и до там. Тази Стела визуално е ОК, но относно глас, съжалявам но не е чак такъв талант. Поне не си личи от двете песни приложени тук. Честно казано, за мен това момиче - Прея Осесей има повече талант и глас. Коментар 8 -

#18 lele male 05.10.2011 в 14:05:36

П.С. Сега малко съжалявам, че не съм гледала шоуто, заради Радослав, ама нали са го изгонили вече... ще продължавам да не го гледам.

#20 Theodora 05.10.2011 в 14:38:52

Не мисля,че и мобилните оператори печелят (имаше такъв коментар...). Колко хора ще пращат смс-и за такъв тип вече изтъркани предавания? Има хора, които пеят добре, но едва ли ще имат супер успешна кариера след края на шоуто. Още по-глупаво ми се струва да има две такива предавания, които вървят горе - долу в един и същи час... @ Оня...не знам какво разбираш под "успешната кариера" на Аксиния? Това, че намира спонсори за бездрани клипове и посредствени песни...Едва ли

#21 qazaq1 05.10.2011 в 15:10:56

Таланти винаги е имало и ще има, а за общата (овчата) маса и дрезгавия глас на ревливо фалшиво пеещо момиче е голямо откритие. Само, че някак смешно е да се прави на мъченица нашата звездица - Стела. Не можех да повярвам, че я пробутаха до концертите при положение, че не искаше да танцува и ходеха да и се молят да излезе на сцена. Песни на които не може да изпее някоя част ги провлачва и почва да рецитира. То такива таланти може да срещнем на всеки безистен или свърталище на просяци. Как не го досрамя автора на този платен материал да я изтипоса и нея сред пеещите таланти, ако въобще може да се нарекат таланти? То да си ревеш и да се превземаш колко изтерзан си и същевремено с това да пееш сякаш са ти отрязали гласните струни не се нарича талант, а си е арогантна подигравка с народа как разни некадърници биват котирани и пробутвани пред реално кадърни хора. В х фактор от 13 човека има само 2 певици, които може да се каже, че пеят добре и един който си има на идея как да бъде различен. Всичко друго няма глас да изпее и една песен и затова си пее каквото може, а после му казват "браво! разкошна интерпретация". За 14 годишното хлапе предпочитам да не коментирам, защото не се знае какъв ще стане гласът му след като мине през пубертета - после може и една нота да не успее да изпее правилно. Затова си има и правила в тези предавания, но нали сме в Абсурдистан, та тук всичко е възможно.

#22 Оня Дето Го Трият 05.10.2011 в 15:14:13

Theodora Не че е успешна Аксиния, ама просто тя се мерна малко на екран, махна се навреме от смотаното предаване и тръгна да си търси чичковци за спонсори. Докато будалите останаха до края да се червят и притесняват от разни измислени журита и ментори. В тоя смисъл си изигра картите най-успешно. Мисля че и автора тук нещо такова има предвид... Просто дори да не мога да пея, не ми го побира акъла как ще стоя да чакам Миро или Мариана Попова да ме оценяват за пеене точно.....на какви унижения се подлагат хора с претенция за таланти

#27 blag 05.10.2011 в 16:30:13

Айде да се самоцитирам: " Никой на никого и нищо не налага. Гледайте си каквото ви харесва. Телевизии мнооого. Не искам да обиждам никого, но за да харесаш хора като Стела се иска малко по-друг интелектуален потенциал. Радвам се , че в България , макар бавно и трудно, започва да се налага един друг вид стил и качества. Американците са на светлинни години от нас в това отношение. Те умеят като никой друг да извадят най-доброто от един човек и да му покажат , че може. Аман от провинциално отношение. Айде извадете си главите от балканския храсталак и започнене да мислите с тях."

#29 Ra-ra-riot 05.10.2011 в 17:52:15

Абсолютно съм съгласна - Стела трябва да избяга от X Factor! Не да я изгонят, а да избяга! Откакто почнаха големите концерти и я подхванаха стилисти и педагози, тя върви плавно надолу - просто защото й пречат да бъде себе си и се опитват да я вкарват в някакви рамки, които не й прилягат.

Новините

Най-четените