От днес - и кашкавал с държавен стандарт...

От днес влиза в сила стандартът за производство на кашкавал. В търговската мрежа продуктът ще се отличава с надпис "Български кашкавал" и обозначение "БДС 14" от 2010 г.

Най-важното е, че според новия стандарт кашкавал ще се прави само от свежо прясно мляко. Определени са и сроковете, в които продуктът трябва да зрее, обясни Ивелин Буров от Института по стандартизация по програма "Хоризонт" на БНР.

"Кашкавалът от краве мляко, който е произведен по този стандарт, трябва да зрее задължително 45 дни, а кашкавалът от овче мляко и от смесено мляко - срокът му за зреене е 60 дни. В него няма да се добавят консерванти, емулгатори и всякакви добавки, с които сме свикнали през последните години. Идеята е да се запази традиционната рецепта за българския кашкавал", каза Буров.

През лятото стана ясно, че млечните продукти, произведени по БДС, ще се казват "Българско кисело мляко", "Българско сирене", "Български кашкавал".

Киселите млека, кашкавали и сирена, които са от мляко, също ще могат да запазят това наименование. Но ще се казват, примерно, кисело мляко "Стара планина" или ще носят друго име, което е решил собственикът да сложи на своя продукт рецепта за българския кашкавал", обясни Буров.

Новините

Най-четените