На кого му стиска да забрани Луковия марш

Кметът на София Йорданка Фандъкова е изпратила запитване до главния прокурор Сотир Цацров и до СДВР дали да забрани провеждането на Луковия марш в София, пише в. "Преса". Той се организира в чест на ген. Христо Луков на 15 февруари и е известен като неонацистка проява със специфична хореография - еднакво черно облечени хора, носещи факли.

Позицията на Фандъкова е, че ако от прокуратурата и от СДВР потвърдят характера на шествието, тя ще има основание да го забрани. Действието прилича на прехвърляне на институционална отговорност, тъй като Луковият марш се провежда вече 12-та година и винаги организацията му е свързана с публични полемики и опити на неправителствени организации за обявяването на марша като противоконституционен.

Началото на институционалната щафета беше дадено в края на януари. Тогава депутати от левицата, сред които бившите общинските съветници Георги Кадиев, Борис Цветков и психологът Христо Монов, се срещнаха с Фандъкова , за да я призоват да не разрешава провеждането на подобно шествие, което според тях демонстрира и пропагандира омраза, ксенофобия и фашистки идеи, и може да бъде опасно, когато в София има извънредно присъствие на бежанци. След срещата Борис Цветков каза, че кметът Фандъкова е проявила разбиране и е поела ангажимент, ако й бъдат предоставени данни че подобен марш наистина има негативно влияние, да направи всичко възможно да не разреши неговото провеждане.

В интернет вече тече организация за марша - има изисквания към участниците, събират се пари, забранява се носенето на знаци, забранени от българския закон, употребата на алкохол, разговорите с журналисти и т.н.

Междувременно днес, според агенция Фокус, се очаква Националистическата партия на България да подаде документи за регистрация в Софийски градски съд. Това е потвърдил Симеон Костадинов, един от учредителите на формацията.

#1 Оня Дето Го Трият 06.02.2014 в 10:03:50

Щете ме колете, щете ме бесете, ама гей-парадите са ми 100 пъти по-симпатични и по-безобидни от шествията на малоумните нацистчета

#2 delight 06.02.2014 в 10:38:25

Оня, предполагам БХК напълно ще подкрепи мнението ти. Излиза, че за едни може, понеже са ни симпатични; за други не може – има липса на симпатии. Толерантност, равенство, свободи... според зависи.

#3 Оня Дето Го Трият 06.02.2014 в 11:00:28

Не ме вкарвай в ситуация АЗ да пропагандирам гейщина, но от гей паради никой не е умрял, докато от нацистки заигравки има едно 50 ли 100 ли милиона жертви бяха от една война и то само преди 70-ина години Естествено че това нещо тук трябва да бъде забранено! А на гей паради ако не ти харесва не ходи. И аз не ходя щото не съм. И нямам нужда някой от педали със закон да ме пази.

#4 boris 06.02.2014 в 11:59:42

за да я призоват да не разрешава провеждането на подобно шествие, което според тях демонстрира и пропагандира омраза, ксенофобия и фашистки идеи, ------------------------------------------------------------------------------------------ А кога и къде е пропагандирал подобно.

#5 скучко 06.02.2014 в 13:48:42

Националисти, нацисти, паради, факли, шествия.... Хубаво де, нема лошо! Ама защо трябва да сте се едни такива сериозни, нацупени, натегнати, гледащи строго и злобно сякаш другарчето ви е изяло крем карамела? Я по-ведро и усмихнато, че току виж верно народа ще погледне на гей парадите като за по-приемливи

#6 Harry 06.02.2014 в 14:06:09

И ген. Луков е масон, "брат" на ония които направиха комунистическия преврат на 9.9.1944 г., а преди това на "фашистките" преврати, тоест и той е за Новия Световен Ред, така че няма да го забранят. Единство и бирба на противоположностите. За който може да мисли.

#7 паяка 06.02.2014 в 14:12:11

Оня, а СПИНа по кого ходи?

#8 Harry 06.02.2014 в 14:28:49

Твърдението че злото на нацизма е причинено нацистки шествия е толкова маломно, че е само пропагандно клише, което немислещите повтарят като папали. Няма как "от долу" да стане, политиките, войните, революциите са решения на елитите, за тях трябват много ресурси: знания, пари, войски, индустрия, средства за масова (дез)информация и т.н. Но ако " мислиш" и говориш в прадигмата на политическата коректност, елитът ти гарантира пълна копанка с помия!

#9 Оня Дето Го Трият 06.02.2014 в 14:32:28

Паяк Фашагите имунизирани ли са против СПИН ? А хетеросексуалните?

#10 Реалист-2 06.02.2014 в 14:53:59

Човека даде пример и вие тотално се отклонихте от темата... Вместо да ми бистрите гае-парадите и кой имал СПИН, може да напишете все пак какво мислите по темата, разни пачци и т.н.??? Аз лично не бих имал нишо против да се забрани!

#11 Xaoc 06.02.2014 в 15:08:15

Нека се забрани, но ако се забрани, да забранят гей парадите, ДПС и годишнините по случай победата над фашизма! Поне ако има дискриминация, да е за всички. С какво една част от обществото има право да претендира, че е повече от останалите? М?

#12 Реалист-2 06.02.2014 в 15:34:01

"Нека се забрани, но ако се забрани, да забранят гей парадите, ДПС и годишнините по случай победата над фашизма! Поне ако има дискриминация, да е за всички. " ----------- ами че те гей-парадите са точно ПРОТИВ дискриминацията, бе, мой човек Поне давайте удачни примери....

#13 скучко 06.02.2014 в 16:24:39

1.Парад от Уикипедия, свободната енциклопедия "Парадът е организирано шествие от хора, които се движат по улици и площади. Обикновено са облечени в костюми, които подсказват от какъв клас или от коя част на обществото са участниците. Парадите обикновено се провеждат по празничен повод. Например в края на Втората световна война съветската Червена армия прави военен парад на Червения площад в Москва по случай победата на СССР над Третия райх. От тогава той се провежда на всеки 9-ти май, честван като Ден на Победата." 2.Гей парад от Уикипедия, свободната енциклопедия "Гей парадите (или още паради на гордостта, прайд събития, прайд фестивали, прайд шествия, от англ. pride — гордост) са събития на ЛГБТ културата, събиращи гей мъже, лесбийки, бисексуални, трансполови и хетеросексуални хора. Според региона могат да съчетават карнавални елементи, протестни шествия или и двете. Повечето такива събития се провеждат веднъж годишно, най-вече в края на юни, в памет на Стоунуолските бунтове и имат за цел да консолидират общността на ЛГБТ хората, да повишат видимостта им и да декларират подкрепа за недискриминацията им и социалните им, граждански и политически права.[1][2] Първият гей парад в света се провежда под формата на протест на 28 юни 1969 в Ню Йорк. Първото публично събиране на нехетеросексуални хора в България е на 17 май 2005 г. по повод Международния ден за борба с хомофобията. Шествието е организирано в София от неправителствената организация БГО Джемини, участие вземат около 500 души и носи името „Поход ЗА равноправие“.[3] Първото събитие в България, обявено като гей парад, е проведено на 28 юни 2008 г. в София.[2]" 3. 12 Реалист | 06.02.201415:34 "...ами че те гей-парадите са точно ПРОТИВ дискриминацията, бе, мой човек Смее се Поне давайте удачни примери...." Интересно тълкувание на гей-парада: Парад срещу парадите

#14 Xaoc 06.02.2014 в 16:25:23

Кой ги дискриминира гейовете? Те сами си се слагат в графата на дискриминираните. Циганите са по-дискриминирани, но не правят шествия по този случай (слава Богу).

#15 oldschool 06.02.2014 в 16:43:47

Нацитата трябва да са в затвора, а не по улиците на столицата. Крайно време е, кметицата на София да реши дали ще прави нацистка столица или столица на културата.

Новините

Най-четените