Amnesty се загрижи за бежанците у нас

Международната неправителствена организация Amnesty International критикува условията в българските центрове за бежанци, като част от цялостен доклад за справянето на Европа с миграционния поток от Сирия.

В частта за България се посочва, че бежанците у нас живеят в мизерни условия, в съборетини, фургони и палатки, където няма елементарни санитарни условия, а достъпът до храна, легла и лекарства е органичен.

На фона на окаяните битови условия голяма част от сирийците имат нужда от лекарска помощ, допълва докладът. Някои от тях имат психически проблеми, други са ранени при сражения, трети страдат от хронични заболявания.

Докладът посочва, че между януари и ноември т.г. в страната са пристигнали 5000 бежанци от Сирия. Основната част са подслонени в спешни центрове, най-големият от които е този в Харманли.

Бежанци в България се оплакват, че са били заключвани като в затвор - някои не са могли да напускат центровете в продължение на месец.

Преди дни вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи, че правителството e на път да овладее кризата с бежанците и нелегалните имигранти. След като охраната по границата с Турция се засилила и някои от пришълците били депортирани обратно, оставало само да се подобрят битовите условия в центровете за настаняване.

Amnesty International критикува и Европейския съюз заради факта, че страните-членки са предложили да подслонят една 12 000 сирийски бежанци. На практика обаче става дума за почти тройно по-голяма цифра - около 30 000 души, търсещи подслон

Осемнайсет държави, включително и Великобритания, не са предложили нищо. Наскоро Германия обяви, че ще приеме още 5000 души, търсещи спасение от войната в Сирия.

97 на сто от общо 2.3 милиона сирийски бежанци зимуват в съседните на Сирия страни. Основната част, около 1 милион души, пребивават в Ливан. 2.4 на сто или около 50 000 сирийци се намират на територията на Европа.

#1 edin slep 13.12.2013 в 16:27:26

Може би най-гадното в случая е, че ние като страна от която хората продължават да емигрират с десетки хиляди на година, не правим нужното за да помогнем на хора, които са малко по-зле от нас. Дори павителството, не само лумпен пролетарята като "Атака" и ВМРО, се нахвърлят върху тези нещастни хора. Ще си платят за това ...

#2 AlahAkbar 14.12.2013 в 00:17:34

Само да попитам Амнестито дали са си взели заплатките и коледния бонус? Не разбирам с какво сме им длъжни на бежанците - ние ли ги поканихме, ние ли започнахме войните от които бягат или ние съсипахме страните им икономически? Съсипахме само нашата страна и това е което можем да им предложим. Повече е от това, което получават голяма част от българските граждани, примери колкото щеш...

#5 Оня Дето Го Трият 14.12.2013 в 11:45:20

Седиме си отвкъщи и тракаме по клавиатурките колко обичаме България и мразиме бежанците Е па що не отидохте да ги спирате на границата, като толкова ги мразите? Да не съм ви ги докарал аз тука?

#6 delight 14.12.2013 в 11:51:46

Изобщо не ме вълнува какво си мислят в Амнести за Б-я. Прочетох до ІІ-ро изречение: "В частта за България се посочва..." Ако някой толкова се притеснява от мнението на тази организация, да вземе да им разясни първо, че 50% от българите живеят в подобни условия без да са бежанци в страната си. Дали ще напишат доклад за погазване правата на българите в Б-я? М? И стига вече! Кой какво бил казал, написал, нарисувал... за България, голям праз! Големи драми, голямо нещо. Дай ни на нас патриотизъм на маса и някой да ни потупва по рамото!

Новините

Най-четените