Задължително гласуване – още догодина

ГЕРБ смята да предприеме сериозни промени в изборното законодателство, с които да въведе задължително гласуване от догодина и да се "тества" още на местния вот. Това се разбра от думите на зам.-председателя на формацията Цветан Цветанов.

Идеята за принудителен вот се обсъжда отдавна в партиите от сегашното мнозинство. ГЕРБ внесе подобно предложение за промяна в Изборния кодекс миналата зима, но то бе отхвърлено от БСП. Тогава един от авторите на кодекса - Мая Манолова, обяви, че задължението противоречи на конституцията. Готвеше се и запитване до Конституционния съд, което така и не бе внесено.

Сега обаче ГЕРБ има солидна подкрепа за предложението си. "За" са СДС и "Движение България на гражданите" от Реформаторския блок. Но най-запалените привърженици на задължителното гласуване са в Патриотичния фронт, които неведнъж са изтъквали, че това е начинът да намалеят купените гласове и влиянието на ДПС.

Преди няколко дни патриотите поискаха местните избори догодина да се съчетаят с референдум по няколко теми, като един от въпросите да е задължителното гласуване. Такова допитване се подкрепя и от АБВ.

Цветанов обеща да се търси консенсус по темата, като за разговори ще бъдат поканени всичките осем парламентарно представени партии. Дискусиите ще започнат веднага след гласуването на правилник на новия парламент и структуриране на комисиите в НС и най-вече на правната, където ще се обсъждат поправките в Изборния кодекс.

Неочаквано ГЕРБ може да се сдобие и със съмишленици в БСП. Членът на временната правна комисия от соцпартията Филип Попов заяви пред "Сега", че лично подкрепя идеята, но обсъждането й в ПГ на червените тепърва предстои. Според него подобна промяна трябва да обхване всички видове избори.

В тази връзка Попов настоя в кодекса да се предвиди и санкция за неявяване пред урните. Но той напомни, че остава висящ въпросът дали задължителният вот не влиза в противоречие с конституцията, тъй като не е ясно дали гласуването трябва да се разглежда не само като право, но и като задължение.

Колегата му в правната комисия от Реформаторския блок Петър Славов коментира, че разбира желанието на ГЕРБ да се преодолеят купеният и корпоративният вот, но има резерви дали идеята би проработила на практика.

Според десния депутат по-добрият вариант е въвеждането на задължителна преференция. Както и търсенето на алтернативни методи да се стимулират избирателите да ходят до урните, вместо да бъдат отблъсквани със санкции. И в ПГ на реформаторите дискусията по темата тепърва предстои.

Сходно мнение изказа и депутатът от Патриотичния фронт Христиан Митов, който принципно подкрепи идеята, но изтъкна, че "освен пръчка трябва да се предвиди и морков" за гласоподавателите. По думите му националистите са готови да обсъдят предложението на ГЕРБ, а въпросът за съобразността му с основния закон трябва да се постави пред КС.

www. segabg.com

#1 Rowan 12.11.2014 в 13:19:14

Интересно какво ще измислят, ако и при задължително гласуване се повтори същия парламент? Или пък се изравнят партиите процентно. Просто си представям преговори за правителство с ББЦ, Атака, НФСБ и АБВ с равен брой депутати с тези на ГЕРБ, БСП, РБ и ДПС… Тегловен коефициент, може би? Примерно гласовете на българите в Западна Европа и Америка да се считат за глас и половина, тези на живущите в България по 0,8, а гласовете от Турция – 0,5? Всъщност, въпросът е: До къде може да стигне арогантността на партиите, преди народът да ги изгони с камъни? Гледам, на партиите не им липсва желание да проверят…

#2 KingoftheROAD 12.11.2014 в 16:17:22

Прекалено са тъпи, и залюхани в далаверките си. Не се интересуват, не се развиват, само забатачват, и разделяй и владей. Шишането ще им дойде като гръм посред бял ден. Ама се полека.

#3 nikoko 12.11.2014 в 16:26:55

Абе хора не се шашкайте има болнични, никой не може да закара болен от грип да гласува, да не зарази комисията и най вече застъпниците. Пък и бележка от кмета става ако си на погребение, нали не вярвате че в деня на гласуването ще се отложи умиране и погребение. А пък кой ще глоби българите в чужбина които нямат достъп до избирателни секции. Голям майтап ще настане. Ами как ще намерят баба Айше дето си е запазила българското гражданство ма е сляпа и глуха някъде из анадола. Ами тези дето ще умрат в деня на изборите, нама да им издават смъртен акт щото сутринта са били живи и няма начин трябва да гласуват. Голям майтап а ?

#4 Xaoc 12.11.2014 в 16:27:16

А дано да се осъществи. Тогава ще се разбере кои партии купуват гласове. А при 100% активност мисля, че ДПС ще отидат в трета глуха, което може би е целта на занятието - всички срещу ДПС. Атака и ББЦ са еднодневки. Дори в този Парламент не очаквах да влязат, но все пак при 47% избирателна активност и 10% отклонени гласове по малките партийки в това няма нищо чудно.

#5 Xaoc 12.11.2014 в 16:29:59

nikoko, така е, но дори да станат 70% гласувалите, пак е по-добре от 47%, което си е малцинство отвсякъде. Аз не знам защо при избирателна активност под 50% изборите се водят за легитимни.

#6 Оня Дето Го Трият 12.11.2014 в 20:52:25

Нищо особено няма да стане ако гласуват 100 %. Просто ще се види, че и 55-те % негласуващи са същата стока като останалите, че може даже да са и още по-големи олигофрени. Материала е това и затова сме на това дередже. А как народа щял да изгони партиите се смях с глас. Те партиите от какво се правят - от народ или от лукови глави?

#7 pixie 12.11.2014 в 21:44:47

Притеснителното е, че Цветанов прави предложението от името на герб. Иначе може да има ефект, опитвали сме какво ли не. Въпросът е кой има полза от това и що ме мъчи съмнение, че няма да сме ние.

#8 Conspirator 12.11.2014 в 22:56:07

Вярно е твърдението на Ончо/за негласуващите/.Слагам му плюс.Имам доста приятели,които не гласуват,а като знам какви мишки им потропват из главите-страх ме хваща за БГ демокрацията.

#9 пякорътезает 13.11.2014 в 05:37:34

На всички е пределно ясно, че при задължително гласуване най-губеща ще е противо-конституционната етническа партия ДПС, чиито електорат гласува под строй. Ако някой е несъгласен, че го принуждават да гласува, винаги може да изрисува един среден пръст на бюлетината и тя ще стане недействителна.

#10 Rowan 13.11.2014 в 11:05:07

И, като натирим ДПС в девета глуха, та ще цъфнем и ще вържем? 25 години ни промиват мозъците, като ни сочат кой е врага, че чак сме загубили способността да мислим самостоятелно. ДПС по нищо не се различава от ГЕРБ, БСП, РБ и вся остальная сволочь, освен по начина на набиране на гласоподаватели. Не някоя конкретна партия, а целия политически модел трябва да се разчупи, за да се изтече гнилоча на управлението. Наивници, ако ГЕРБ искаха да детронират ДПС, те първи щяха да апелират за мажоритарен вот в два тура. Пет до десет депутата вкарва ДПС, щото гласоподавателите им са в етнически консолидирани райони. Не детронацията на някоя партия искат, а легитимацията на своята. Щото на тези избори ГЕРБ има 16,3% нето гласове. Да ви го кажа с други думи: на ГЕРБ вярват 16,3% от българите. А колко от тези 16,3% са гласували за ГЕРБ като анти - ДПС, анти – БСП? И не само ГЕРБ, а всички партии искат същото – да си вдигнат броя на гласоподавателите: едно за да се легитимират, пък и да не забравяме, че субсидията е на глас, а не на процент…

#11 Josephin 13.11.2014 в 13:34:42

дай на глупака власт и той сам ще се детронира... не мислите, не!, не мислитеееееее

#12 Citizen X 13.11.2014 в 17:34:56

Мдаа.. В Белгия по дифолт си задължен да гласуваш... Тази смешна, бедна Белгия...

#13 John Smith 13.11.2014 в 17:57:52

Подкрепям Гражданина, Белгия глътна вода.... http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/belgium

#14 pepe 13.11.2014 в 18:54:56

Аз пък ако направят гласуването задължително ще престана да гласувам - нека да ме съдят за това. Не знам как е според Белгийската конституция, но според българската гласуването е право, не задължение.

#15 pepe 13.11.2014 в 19:17:04

За какво се борихме за "демокрация", ако ще ми връщат задължителното гласуване като от комунистическо време?

Новините

Най-четените