Напук на еврото, Гърция ще има референдум

Напук на кризата, еврото и спасителните милиарди, Гърция все пак реши да гласува на всенародно допитване собственото си спасение. Решението на правителството отново предизвика трус на финансовите пазари и високо напрежение в еврозоната и лидерите й.

Гръцкият кабинет единодушно прие изненадващото предложение на премиера Георгиос Папандреу за насрочване на референдум за спасителния финансов план на ЕС.

Според вътрешния министър Харис Кастанидис датата на всенародното допитване може да бъде изтеглена напред във времето и то да се организира през декември.

Това ще стане, ако Гърция и международните й партньори изработят по-рано от планираното подробностите по новото споразумение за международна помощ за страната, постигнато на срещата на върха на ЕС на 27 октомври, каза той.

"Кабинетът изрази подкрепата си. Референдумът ще се състои възможно най-скоро, щом бъдат формулирани основните положения на споразумението по спасителния финансов план", каза
правителственият говорител Елиас Мосиалос.

Идеята на Папандреу за организирането на допитването бе остро разкритикувана в Европа, причини спад на световните финансови пазари и отново повдигна въпроса за бъдещето на еврозоната.

На излизане от продължилото 7 часа извънредно заседание някои министри заявиха, че са критикували инициативата на Папандреу, но са решили да подкрепят правителството, което очаква вот на доверие в парламента в петък.

Бизнесът недоволен: Безотговорно е!

Сериозни критики към решението за референдума отправи Константинос Михалос, председател на Търговската камара на Атина. Според него идеята на министър-председателя е безотговорна.

На безпрецедентна среща на върха на 26-27 октомври лидерите от еврозоната договориха 50% от гръцкия дълг към частни банки да бъде опростен - става въпрос за близо 110 млрд. евро, и на страната да бъдат предоставени заеми за още толкова. Повечето гърци обаче не подкрепят споразумението, сочат проучвания на общественото мнение.

Немислимо е как сериозен и опитен политически лидер може да се държи по такъв начин, заяви Михалос пред BBC. 

Според председателя на Търговската камара ще е по-добре кабинетът да се оттегли от властта и да бъдат проведени предсрочни избори. "Опасявам се, че членовете на правителството са залепени за своите удобни министерски кресла и те просто не могат да управляват ситуацията. Най-добре е да го признаят и да проведат предсрочни избори в страната", призова Михалос. 

По думите му държавните и правителствените ръководители на държавите-членки от еврозоната са направили сериозни жертви, за да бъде договорен новият пакет от мерки в полза на Гърция и вероятно са много разочаровани от поведението на Папандреу. Не бих искал да съм на мястото на някой от лидерите на ЕС тази сутрин, просто защото те сигурно се чувстват, че са били изоставени, каза още Михалос.

По спешност

Германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Никола Саркози и представители на европейски институции като Европейската централна банка ще участват днес в нова кризисна среща за еврото след изненадващото решение на Папандреу.

Довечера предстои и среща на Меркел и Саркози с Папандреу, който пристига в Кан за участие в срещата на Г-20.

#1 Rowan 02.11.2011 в 11:55:02

Бе Гърция не знам дали ще изхвърчи от еврозоната, ама ако Германия излезе, ще стане весело...

#3 My Majesty 02.11.2011 в 16:07:36

Гърците ще играят ВА БАНК. Те няма какво да губат. Ако излязат от еврозоната -криза, ако останат също, само че ще плащат и лихви. А ако ще излязат от еврозоната, поне да я катурнат. Така мислят те. Защото в неспазването на финансовата дисциплина, не са САМО те. Но тях най-много ги сочат с пръст. На опашката Португалия, Испания, Италия, Белгия. Като няма какво понече да губят, пробват, ако мине номерът, ако не мине, голям ужас за цяла Европа. А ние ще го отнесем доста по-болезнено щото сме им и комшии , доста солидно сме свързани с тях, банково, икономически и т.н .

#5 Чинчифон 02.11.2011 в 17:20:58

Този референдум не е страшен.Достатъчно е да поканят г-н Цветанов да го организира и резултатът ще е правилен.Може и ЦИК малко да им помогне.

#6 Гризли 02.11.2011 в 17:45:24

Мда... Гърците най-вероятно ще направят такъв референдум. И съвсем естествено ще одобрят неприемането на мерките на ЕС, понеже тези мерки съвсем им скапват начина на живот, на който са свикнали. Само че какво ще стане след това?! Най-вероятно ще ги изкарат от еврозоната... Банките кредиторки може да се откажат от опрощаването на дълга, заради решението от референдума. В резултат на което Гърция ще получава още нови кредити (все пак ще е в още по-лошо положение от преди), но ще се наложи да си плаща и старите, без да чака опрощаване. В резултат на което на гърците сегашната криза ще им се стори детска игра! Точно както ще стане и при нас! Като се има предвид колко банки в България са гръцки и каква част от капиталите им веднага ще се върнат обратно в Гърция... Ох, гърците поне се наживяха толкова години! Ами ние?! Досега мъки, отсега нататък още повече! Що ли не вземат назаем БоБо и Дянк-off за няколко години?! Тогава ще има ред в държавата им, ще има здрава ръка, ще има светло бъдеще!

#8 My Majesty 02.11.2011 в 21:50:36

До Bichkiiata Съгласна съм с теб, гърците са виждали след първата и втората световна война глад, какъвно ние не сме виждали. Едно е да съдиш на чернозем, все ще излезе нещо, друго е на голи скали и само каквото хванеш в морето. Имат земя в Тракия и Тесалия, но другото е неплодородно. Преживели са хунта, и куп още чудесии. Но не се дават. Не искат да им нареждат някакви тотално мошенници, които печатат пари без покритие. Оказа се, че всички банки са знаели каква е ситуацията в Гърция през последните 20 години. И пак са им давали. За да ги държат сега в ръцете си. Но гърците за разлика от нас имат досойнство. Имат и ходове. Ще видам как ще се радзвият нещата, но поне нямат ибликчийското поведение на нашите правителства.

#9 Аз008 03.11.2011 в 03:05:55

Дмокрация=Робство

#12 Бобо 03.11.2011 в 08:47:04

Гърция е ключов номер в Европейската система за сигурност. Който контролира Елада контролира нефта и сигурността в близкият изток. Елада иска пари без никакви условивия- Браво за твърдостта им. Те ще бъдат сигурен съюзник на този който дава пари за населението им! Германия има пари но започва своята игра след 68 години, те не искат вече този продънен финансово ЕС. Те ще дадат парите но срещу по активна роля в бъдеще в контрола на Гърция и петролния изток. Битката тепърва ъапочва и ще трае години. Антантата е в губеща позиция он дъ лонг рън този път. Пари от Китай и Русия няма да отидат в ИМФ, те ще отидат директно в Гърция един ден. Браво на Византийците. Жалко за България ние още не знаем на кой свят сме с 1 млн бивши доносници на службите, които все още слугински "управляват" Б-я, и унищожават българина. Ние сме единствената държава в СветА с 1 млн. хрантутници от 7млн население. Те в това ни е кризата от 1989 насам че и от преди това. 1989 ЩАЗИ 250 хил. от 17 млн германци. Чехия 150 хил от 7 млн, както и Унгария, Бзлгария 1 млн. ДС от 8 млн. Честита Баня Българино!!!

#13 Оня Дето Го Трият 03.11.2011 в 10:50:25

@ Маджести Извинявай, ама ако гърците си защитават стандарта (мързела), тогава що не сме толкова великодушни и към циганите у нас, които си защитават стандарта....с кражби, неплащане на сметки и.т.н. Гърците в момента са циганите на Европа - всички ги хрантутят, а те и недоволни!

#14 greenstreet 03.11.2011 в 13:31:09

Тия ще докарат някой инфаркт на фрау Меркел - нямат милост!

#15 Чинчифон 03.11.2011 в 14:41:15

Гризли,ако,след референдум,Гърция излезе от еврозоната,какво точно ще се случи?Може би банките ще въздъхнат с облекчение и в Eвропа ще започне бурен възход?Или пък други,могъщи в икономическо отношение държави,ще помогнат на Гърция да излизи от кризата.И тогава,какво точно ще остане от стара Европа?

#17 My Majesty 03.11.2011 в 15:45:32

До Pavur Pezev: Незнанието е едно, а глупостта съвсем друго. Дано говориш така от незнание. Гърците имат две основни зони за земеделие, които като видиш, че ревнеш, ама от завист. Еврос и Тесалия. Там са им плодородните почви. Докъдето ти поглед стигне виждаш - царевица, слънчоглед, дини, пъпеши, оризища. На юг почват огромни стопанства с кивита, портокали, лимони и други цитруси. За маслиновите им горички, няма да говоря. Имат толкова вида маслини, колкото не предполагаш, че съществуват. За рибата също не ми се говори, щото имат риби, които дори не си виждал в БГ. Все пак при тях моретата са други, по-топли. По островите, тези, които не са каменисти е същото. Имат много лозя. А плажовете им. И тук не си прев. Да, имат каменисти, но имат и такива със ситен пясък, какъвто и при нас няма. За чистотота даже няма да споменавам. От няколко години наред, семейството ми почива в Гърция, обиколили сме я почти цялата. Така че пиша за неща, които СЪМ видяла. И ми е било болно, защото в БГ са пустеещи земи, от никого непипнати.

#18 Мина 03.11.2011 в 16:24:34

Хм, последно падна ли Папандреу или не? Ако- да, май няма да има референдум- жалко!

#19 Бобо 03.11.2011 в 17:22:49

E, всеки разбра що е Гърция за Европа- всичко!!!. Европа за Гърция-почти нищо ,това произтича от новите условия в икономиката и политиката(Китай, Индия, Бразилия). Е, за да уцелееш трябва да имаш икономика и бройка, а ние че си пишем в Вебкайвето за бедна Индия, Бразилия, Китай и.т.н. Гърция разбра къде са парите и ще си ги вземе оттам, или ще остави Европа изолирана и трепереща пред разрастващия се свят на Изток. От друга страна Европа без Гърция се свива то бивша част от Западна Европа. Никой там не вярва на партнийори като бившите соц. страни като стратегически военен НАТО съюзник!?Така че Гърция ще вземе всичките пари без условия или ще осироти Европа и осакати нейната военна стратегия!!! Ха ха ха, лоша вест за Западния Капитализъм и Пост социалистическите страни джуджета просяци! Ама защо ги пишем тези глупости, ами не си пием питието. А утре по добре да си сложим бурканите с туршия и да си мислим как жените стават само за секс.

#21 My Majesty 03.11.2011 в 19:40:31

До Bichkiiata: Спокойна съм Не "кисна в басейна", свикнала съм с по-солената вода и не ми пречи. Не казах, че имат като нашите пролове и зеленчуци, казах че имат. Освен това, ако трябва да бъда съвсем чества, в северна Гърция яко отглеждат български сортове домати. Ако ходиш към Кавала и Солун, ще намериш онзи сорт "биволско сърце" ли му казват, не съм сигурна. Считам, че е смешно да си мерим зеленчуците и плодовете. Ние имаме едно, те друго. При нас портокали, мандарини, лимони и кивита не растат под път и над път. Просто възроптах срещу изказването на един форумец, че само малко маслини имало и камънаци. Мнението си на българското Черноморие съм го казвала много пъти - не го харесвам. Предпочитам Бяло и Средиземно море. Стоките им са по-качествени от тези в БГ. За съжаление. И досега всички гърци като разберат, че съм българка, наистина ми казват, че имаме вълшебни планини и много гори. Аз пък се възхищавам на моретата им. Слабост са ми. Със семейството ми ходим много по островите им. Някои от тях са каменисти, други са с доста растителност. Има невероятно красиви места, както и в България.Просто не обичам като някой обяснява как ние сме най-най-най. Имаме много добри качества, но също и толкованегативни. Да омаловажаваме това, което имат другите, не е добре и говори за комплекси.

Новините

Най-четените