Дефицитът по консолидираната фискална програма на касова основа за 2010 г. е 2.8 млрд. лв. (3,9 % от прогнозния брутен вътрешен продукт), съобщиха от Министерството на финансите. Това е предварителната оценка за дела му от прогнозния брутен вътрешен продукт за миналата година.
Това означава, че сме надхвърлили разрешения от Брюксел бюджетен дефицит от 3 на сто.
В годишен план приходите по републиканския бюджет за 2010 г. са изпълнени малко над 100 %.
Фискалният резерв към края на декември 2010 г. е в размер на 6 млрд. лева.
Годишната инфлация за декември 2010 г. спрямо декември 2009 г. е 4.5%, а спрямо ноември е 0.4 на сто, съобщиха от Националния статистически институт.
Средногодишната инфлация за периода януари - декември 2010 г. спрямо периода януари - декември 2009 г. е 2.4%.
Най-много пред декември са поскъпнали олио и картофи - с 4% и с близо 7 процента.
През декември са се увеличили цените на следните храни: брашно - с 1.1%, хляб - с 0.2%, сладкарски изделия - с 0.4%, макаронени изделия - с 0.1%, риба и рибни продукти - с 0.2%, пресни млека - с 0.4%, кисели млека - с 0.6%, сирене - с 1.0%, кашкавал - с 2.0%, млечни и растителни масла - съответно с 1.2 и 4.0%, домати - с 2.3%, зрял чесън - с 11.1%, зрял лук - с 3.1%, картофи - с 6.9%, зеле - с 2.4%, гъби - с 1.0%, леща - с 1.6%, захар - с 1.9%, чай - с 0.7%, минерална вода - с 0.5%, газирани напитки - с 1.5%, бира - с 0.9%, и др.
На хоризонта - обедняване
В обзорен материал по темата "Сега" предупреди днес, че България влиза в инфлационна спирала. В комбинация с ниския растеж и ниски доходи това означава само едно - още по-голямо обедняване.
Изданието пише, че в следващите няколко месеца се очаква сериозно поскъпване на стоки от първа необходимост като олио и хляб, обявено от производителите.
Липсва обяснение обаче защо през 2010 г. олиото на едро е поскъпнало само с 12%, а по магазините цената му е скочила с 40% и вече минава 3 лева за литър. Прогнозите са да стигне 5 лева.
"От есента насам млечните и месните стоки поскъпват. Появиха се колбаси, млека и сирена, за които производителите гарантират, че са произведени по специални стандарти - БДС за млякото и "Стара планина" за месото. В резултат цените им се увеличиха до 2 пъти. В момента стандарти готвят и производителите на вино и кафе", пише "Сега".
От 1 юли с нови цени ще е и токът, за скок от близо 10% се готви и водата от 1 февруари. Очаква се повишение в почти цялата страна, като в София водата вероятно ще скочи с 9%, в Пловдив с 6% и т.н.
Според правителството инфлацията тази година ще е около 4%, но прогнозата изглежда твърде скромна.
"Световната икономика е заплашена от "шоков" скок на цените на храните, който може да предизвика продоволствена криза с рекордни мащаби, обяви наскоро "Файненшъл таймс", позовавайки се на FAO - Продоволствената организация на ООН. Според FAO най-опасно растат цените на царевицата, захарта, маслото и месото. През 2010 г. зелето и картофите - едни от най-масовите храни, са поскъпнали почти 2 пъти. Виновници за скока са слабите реколти, причинени главно от суша.
Средностатистическият българин харчи почти 40% от бюджета си за изхранване.
Чака ВИ обедняване. Аз забогатявам / да чукам на дърво/. Кви са тия обобщителни глупости - ние, нас, българина. Откъде пък разбрахте, че ме чака обедняване. Да не сте говорили с шефа?
LaForce Вижте какво става в Тунис! Това ни чака и нас! Замислете се. Цените растат, без да се печатат нови пари... тоест обратно на икономическата логика.... ------------------------------------------------------------ Защо да е обратно на икономическата логика? Цените на стоките растат не само поради обезценяването на парите.
Между другото, ако това не ви звучи като розов оптимизъм, аз веждам и положителни страни в подобна явление. България има огромен потенциал да произвежда хранителни стоки. Това което го убиваше до сега беше ниската цена на храните на международните пазари. След реституцията и "връщането на земята",бившите ТКЗС-та бяха разгромени и разграбени и просто настъпи един период в който никой нямаше сметка да инвестира наново пари и техника в земеделие и животновъдство просто защото беше много по-евтино да внасяш храни от където и да е било по света. Това статукво обаче отминава и не е далече времето в което инвеститори със сериозни капитали ще се замислят да ли си струва да развиват поливно земеделие по чукарите в Анадола /например/ при положение, че у нас има прекрасни условия за това. Тоест от гледна точка на храните Светът е в същото положение като към петрола през 60-те - тепърва започват хем да се качват цените хем търсенето експлозивно да расте. Та не е далеч времето когато ще има "хранителни шейхове" по богато и от днешните петролни.