Съдът наказа мъжа от Ловеч с марихуана за медицински цели

Окръжният съд в Ловеч отмени оправдателната присъда на Марин Калчев за отглеждане и притежаване на две растения коноп за медицински цели. В края на март той получи безпрецедентна оправдателна присъда, тъй като използвал марихуаната, за да намали симптомите на заболяването си - множествена склероза.

В дома му бяха открити две растения и 59 грама марихуана, равняващи се на 354 лева. Мотивите на съдия Галя Маринова от Районния съд бяха, че мъжът е извършил престъплението при условия на крайна необходимост, за да спаси здравето си.

Адвокатът му Калин Ангелов заяви пред съда, че марихуаната влияе добре на симптомите на болестта и позволява на Калчев да живее нормален живот, доколкото това е възможно. Самият той каза, че няма да престане да пуши трева.

Тогава смело се заговори за легализиране на марихуаната за медицински цели, въпреки че в новия Наказателен кодекс се предвижда до 6 години затвор дори за една цигара.

Второинстанционният съд обаче реши, че нямало аргументи марихуаната действително да помага на Калчев и здравословното му състояние. Освен това, не било доказано дали той е изчерпал всички други начини на лечение.

Сега 31-годишният мъж от Ловеч бе наказан с 1000 лева глоба и плащане на разноските по делото. Съдът го освободи от наказателна отговорност.

"Аз съм гледал две растения и това, което ще получа от тях, е многократно по-ниско от стойността на т. нар. "нарколаборатория", заяви в съдебната зала Марин Калчев.

#1 Vincent MoFo 23.04.2014 в 18:12:43

хахахаха абе вие в ква държава живеете бе. 19 век тропа на вратата ви

#2 HiFresh 23.04.2014 в 19:15:38

Жалко за първоначалната еуфория при оправдателната присъда. Съдебната и правораздавателна система в България никога няма да се промени, без образно казано "тояга". Всички по веригата са навързани - полиция (патрулиращи, следящи, агенти...), дознатели, съдии, прокурори и накрая адвокатите. Как ще съществуват тези групи от професионални мафиоти (има много редки изключения и те не могат дълго да виреят, защото системата ги изхвърля), ако марихуаната се вкара в някакви правила, като в по-напредналите държави. Аз никога не съм опитвал наркотици, леки, меки, твърди и т.н., но съм отвратен от начина по-който дилърите, наркомафията и съдебно-правораздавателната система работят в пълен синхрон и трупат стотици милиони! Има решение, но при това управление няма да стане. Тотална смяна на всички корумпирани митничари, полицаи, дознатели, съдии и прокурори с нови /дори и чужденци/. Корупцията е много лесна за доказване - проверка до 9-то коляно на цялото движимо и недвижимо имущество на всички магистрати и останалите изброени бандюги. Тогава ще се види, че сметката им не излиза. Проверката трябва да стане от чужди проверяващи, т.е. Не от българи, а за това ще трябва България да плати.

Новините

Най-четените