3/4 от бюлетините в Костинброд били годни

351 075 от намерените 475 417 бюлетини в печатницата в Костинброд в деня за размисъл са били годни за гласуване, съобщи на пресконференция в прокуратурата заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, цитиран от „24 часа".

„Удивлявам се с каква точност сме предсказали броя", похвали се Сарафов, докато представяше резултатите от експертизата по случая и подчерта, че всяка бюлетина е минала през ръцете на подчинените му.

„Откритите годни бюлетини трябваше да бъдат изолирани от каквато и да е възможност за участие в изборния процес на 12 май. Останалите са били скъсани, смачкани, негодни. Нито една от бюлетините не е имала отбелязан знак", каза още Сарафов.

"Имало е бюлетини за всички избирателни райони, сред тях - за Кърджали, за Силистра и Варна. Близо 40 000 са били за чужбина", допълни той.

По делото с бюлетините са разпитани 28 свидетели, направени са 29 огледа на веществени доказателства, 3 изземвания и четири компютърно технически експертизи, две от които са готови. За момента делото се води срещу неизвестен извършител, като от ВКП посочиха, че това ще се промени в момента, в който бъдат събрани доказателства за повдигане на обвинение.

Не сме се снишили

Зам.-главният прокурор посочи, че образно казано „не изчакват и да се ослушват" докато нещата в държавата се успокоят. „Проверяват се оперативните дела и ще се извадят най-ликвидните, по които ще започнат наказателни производства", каза Сарафов.

Шефът на ДАНС Владимир Писанчев на свой ред коментира, че агенцията работи много добре с инструментариума си.

#2 Lilyan 27.06.2013 в 14:26:54

Уебкафето, не били годни, а са годни /за бюлетините става въпров/. Съмнявате ли се във верността на изнесеното от прокуратулата? "Били" се казва когато Сульо казва за Пульо нещо, което никой със сигурност не знае. Случаят не е такъв.

#3 garga 27.06.2013 в 16:58:36

и сега като са годни какво става ? колкото са годни за едните, толкова и за другите. освен че са си изтъркали пръстчетата от броене друго невероятно разкритие маи не се очертава.

#4 Зелен Бетон 28.06.2013 в 05:02:27

По повод на тези бюлетини има едно-единствено адекватно (и задължително) действие: да се повдигне на Мая Манолова и Николай Бареков обвинение за умишлена манипулация на общественото мнение в национален мащаб, целяща да създаде масова психоза и да деформира изборните резултати в полза на сега управляващия конгломерат от политически субекти. И прокуратурата да се заеме да изясни кой е поръчителят на манипулацията, вместо да се занимава с глупости. Междувременно трябва да се публикуват не някакви числа (които сами по себе си не означават нищо съществено), а едно обикновено експертно заключение на специалисти по полиграфия. За да стане окончателно ясно, че присъствието на тези бюлетини в склада на печатницата, при това точно така съхранявани на палети, обвити във фолио и надписани, е напълно в реда на нещата – и означава единствено, че в тази печатница има ред и се спазва технологична дисциплина. И да се престане с опитите престъпната предизборна манипулация да се продължава. Ще е полезно и да се изясни (и оповести) точната последователност във времето на постъпването на сигнала и действията на ДАНС, полицията и прокуратурата. Да се разсее неяснотата в това отношение е много по-важно, отколкото да се описва колко „броя експертизи“ били направени. Вярваме, че са работили; въпросът е какво са свършили. А зам.-главният прокурор би следвало да се въздържа от хвалби как „всяка бюлетина била минала през ръцете на подчинените му“ – защото това е пълно малоумие и означава дразнеща некомпетентност и разхищение на държавни средства и работно време на държавни служители.

Новините

Най-четените